maritbet girişmaritbet
Binanıza ‘manto’ giydirin kışın ısıtma, yazın soğutma maliyetinizi iyice düşürün

Binanıza ‘manto’ giydirin kışın ısıtma, yazın soğutma maliyetinizi iyice düşürün

Binalar mantolama yöntemiyle adeta gelin gibi donatılırken, kışın ısıtma, yazın da soğutma masrafları düşürülüyor

Kaynak: Hanife BAŞ / Hürriyet Emlak
 


MANTOLAMA yani dış cephe ısı yalıtım sistemleri... Son yıllarda konutların yeni giysisi. Binalar mantolama yöntemiyle adeta gelin gibi donatılırken, kışın ısıtma, yazın da soğutma masrafları düşürülüyor. Teknik bir kavram olan mantolama, estetik ve modayla da bir araya getiriliyor. Dekoratif çözümlerle cephelere estetik kazandırılıyor. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nin de kabulü ile artık mantolama, ev sahiplerinin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Enerji tasarrufuyla kısa sürede yatırımını geri döndüren cephe giydirmede, büyüklük de 240 milyon TL'ye kadar çıkıyor.
 

Türkiye'de mantolama yani bınaların dış cephesinin ısı izolasyonu için ‘giydirilmesi' sektörü, 1990'lı yıllardan itibaren hızlı büyüme trendine girdi. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'yle ısı yalıtımı ve mantolamanın zorunluluk haline gelmesiyle sektörün gelecek yıllarda daha da büyümesi bekleniyor. Enerji fiyatlarının aile bütçelerini zorlaması, giderek daha soğuk geçen kışlar, sıcak geçen yazlar da tüketiciyi ‘ısı tasarrufu' için mantolamaya zorluyor.


Mantolama ürünleri üreticisi Mardav'ın Satış ve Pazarlama Direktörü Alper Doğruer, pazarın büyüklüğünün yıllık 15 milyon metrekareye ulaştığını belirterek, gelecek yıl yüzde 15-20 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiğini söylüyor.
Dünyada enerjinin korunması, çevre duyarlılığı ve sürdürülebilir enerjinin trend olduğunu ifade eden Doğruer, “Bu konularda atılması gereken adımlardan en önemlisi CE belgelendirmesi. Diğeri de binaların enerji performansına göre verimliliklerinin ölçülmesi. Bunlar sektör için önemli gelişmeler. Tüm sektörün buna ayak uydurması gerekiyor. 2020 yılında enerji tüketimini daha da geriye çekmemiz gerekiyor. Bu yönde adımlar atmamız lazım.” diyor.
 

YILDA 10 MİLYAR TL TASARRUF
Kullandığı enerjinin yüzde 74'ünü ithal eden Türkiye'de, mantolama büyük önem kazanıyor.
Alper Doğruer, Türkiye'de konutların yüzde 90'ına denk gelen 15 milyon yalıtımsız bina bulunduğuna dikkat çekiyor. Doğruer, yalıtımsız bina stoğunun mantolanmasıyla her yıl ülkenin 10 milyar TL tasarruf sağlayabileceğine işaret ediyor:


“Mantolama sisteminin İstanbul'da 4 santimetre kalınlığındaki standartlara uygun olarak uygulanmasıyla ortalama yüzde 50 oranında tasarruf sağlanabilir. Bu uygulamayla yapılacak ilk yatırımın kat kat fazlası geri dönüyor.”
Artık mantolama yaparken sadece ısı yalıtımı hedeflenmiyor. Dekoratif çözümlerle cephelere de estetik katılıyor. Doğruer, dekoratif profillerden yapılan dekoratif cephe kaplamalarının yapılara estetik kazandırarak ısı yalıtımını sağladığını söylüyor. Dış cephelerin süslenmesinde kullanılan mantolama elemanları, pencere söveleri, kat silmeleri, saçak altı profilleri, denizlik profilleri, sütunlar, kilit ve köşe taşları, dekoratif ısı yalıtımlı cephe levhalarından oluşuyor. Doğruer, son dönemde kat silmesi, fuga profili, düz söve kullanımının arttığına dikkat çekiyor. Renklerde ise daha çok toprak tonları tercih ediliyor. Teknik bir kavram olan mantolama, estetik ve modayla bir araya getiriliyor.
 

Daire başına 4 bin TL'lik maliyet
YALITIM uygulamalarında dışarıdan ısı yalıtım sağlayan mantolama ön sıralarda yer alıyor.
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz, mantolamanın maliyetinin, yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değiştiğini belirtiyor. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3-4 bin TL'lik bir maliyet anlamına geliyor. Birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Sonrasında ömür boyu kazandıran kârlı bir yatırıma dönüşüyor. Sıcak bölgelerde de ısı yalıtımın önemini unutmamak gerekiyor. Buralarda da ısı yalıtımı binaların soğutma maliyetlerini düşürerek enerjiden tasarruf edilmesini sağlıyor.”


İklim koşuluna uygun kalınlık belirlenmeli
BİNALARIN mantolamasında ısı yalıtımının sürekli olmasına, pencere, kapı gibi boşlukların merkezlerinin, çıkma altlarınının da ısı yalıtımı ile kaplanmasına dikkat edilmesi öneriliyor. Diğer dikkat edillmesi gerekenler şöyle:
* AB standartlarında üretilen paket sistemler kullanılmalı.
* Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor.
* Bu paket sistemlerin, dıştan duvar ısı yalıtım sistemleri için hazırlanan yaşlandırma ve performans testleri ile güvenirliğinin kanıtlanmış olması gerekiyor.
* İklim koşullarına uygun kalınlık belirlenmeli.
* İstanbul için 3 santimetrelik mantolama paketleri uygun olurken, İç Anadolu'da 5 santimetrelik, Akdeniz'de 4 santimetrelik mantolama paketlerinin tercih edilmesi gerekiyor.
* Mantolama yaptırırken yapıların tüm dış kabuğunun ısı yalıtımı ile sarılması gerektiği unutulmamalı. Binanın tek bir cephesine yalıtım yapılması yeterli değil.
* Pencere ve kapı gibi açıklıkların merkez dönüşleri ısı yalıtım malzemesiyle dönülmezse, bu noktalar ısı kaybına neden olur.
* Yalıtımda süreklik sağlanmazsa istenilen performansa ulaşılamaz.
* Isı yalıtım levhalarının birleşim yerlerinin lamba zıvanalı olması da ısı köprülerinin oluşmasına engel olur.
* Piyasada, kalifiye olmayan kötü eleman ve ucuz malzeme kullanan çok sayıda firma var. Çalışılacak firma referans alınarak iyi seçilmeli ve detaylı bir sözleşme yapılmalı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz