maritbet girişmaritbet
Asansörler gökdelenlerle YUKARI ÇIKIYOR!

Asansörler gökdelenlerle YUKARI ÇIKIYOR!

Artık lüks olmaktan çıkan asansörler, müstakil konutlarda da yer buluyor

KONUTLARA girerek insan yaşamını kolaylaştıran asansörler, tasarımdan da payını alıyor. Futuristik asansörler, fonksiyon ve hız yanında tasarımlarıyla da dikkat çekiyor. Yüzüncü katlara ulaşan gökdelenlerle de boyut değiştiriyorlar. Hızları çok artan ikili, üçlü ve hatta dörtlü grup kumanda ile çalışanları gökdelenlerde tercih ediliyor. Artık lüks olmaktan çıkan asansörler, müstakil konutlarda da yer buluyor. Sektör, krizden payını alsa da 600 milyon dolarlık (920 milyon TL) hacmini korumayı başardı.

BİNALARIN kat sayısı arttıkça hayatımıza girdi. Özellikle yüksek konutların vazgeçilmezi oldu. Gökdelenlerle beraber boyutu ve şekli de değişti. Teknolojik gelişmelerden nasibini alırken, son dönemde tasarımıyla da adından söz ettirmeye başladı. Konutların vazgeçilmezi haline gelen asansörden bahsediyoruz. Binalardaki ulaşım aracı olan asansör beş katın üzerindeki binalarda mutlaka kuruluyor. Özellikle günümüzde sayıları artan ve yüzlü katlara ulaşan gökdelenlerle de çap değiştiriyor. Klasik tasarımlar pazarda yerini koruyor. Ancak futuristik tasarımlar konfor yanında estetik düzeyi de yukarılara taşıyor. Diğer yandan sektör krizlerden etkilense de hacmini korumayı başarıyor. Geçen yüzde 25 küçülen pazar, 600 milyon dolarlık ciroyu (920 milyon TL) yakaladı. Türkiye'de 200 bin asansör kullanımda. Yılda ise iki bine yakın asansör satılıyor.

MAKİNE DAİRESİZ ASANSÖR TRENDİ
Her sektörde olduğu gibi asansörde de trendler değişiyor. Kleemann Asansör Satış ve Pazarlama Müdürü Stefanos Parizyanos, yeni trendin makine dairesiz asansörlere kaydığını söylüyor. 2000'li yılların başında başlayan makine dairesiz asansör akımı sürüyor. Parizyanos, futuristik tasarımların da sektörde kendini göstermeye başladığından söz ediyor. Uygulanacak binanın yapısına ve tarzına değişik bir hava katan bu tarz tasarımlar, asansör kavramını yeniden yorumluyor. Parizyanos, “Bunlar asansörde yeni bir tarz oluşturmakla kalmıyor. Fonksiyonelliği en üst şekilde kullanıyor. Her asansör kullanıcısının ihtiyaçlarına göre özel çözümler üretiliyor” diyor.

DÖRTLÜ KUMANDA İLE ÇALIŞIYOR
Türkiye'de de sayıları giderek artan gökdelenlerdeki asansörlerde farklı bir teknoloji kullanılıyor. Stefanos Parizyanos, bu teknoloji hakkında şu bilgileri veriyor: “Yüksek binalarda trafik hesabına göre hızları 2.5 m/sn üzerine çıkan, ikili, üçlü ve hatta dörtlü grup kumanda ile çalışan asansörler tercih ediliyor. Bu asansörlerin kumanda sistemleri standart asansörlere göre daha özel. Kullanılan makine ve kabinler de aynı şekilde farklılıklar gösteriyor. Yüksek hızlı asansörler önce testten geçiriliyor.”
Parizyanos, asansörlerin artık lüks olmaktan çıktığını da vurguluyor. Asansörleri insan hayatını kolaylaştıran bir araç olarak tanımlıyor. Ancak Türkiye'de çoğu bina asansör planlaması yapılmadan inşa edilmiş: “Burada, kuyu dibi ve son kat ölçüleri azaltılmış asansörlerle makine dairesiz asansörlerin önemi ortaya çıkıyor. Son zamanlarda müstakil evlerin de artmasına paralel olarak hidrolik ev tipi asansör modelleri gelişti. Konut sahiplerinden farklı talepler de gelebiliyor. Kabin kaplamasını deri, ahşap, taşlı ya da camlı yapabiliyoruz.”

200 BİN ASANSÖR KULLANIMDA
Kone Türkiye Genel Müdürü Cüneyt Işın ise, Türkiye'de 200 bin asansörün kullanımda olduğunu ve sektörün 600 milyon dolarlık ciroya ulaştığını aktarıyor. Sektörde yeni teknolojilerin yaşam koşullarını kolaylaştıran eğilimler sonucunda ortaya çıktığını da ifade eden Işın, şunları söylüyor: “Güvenli donanım, enerji tasarrufu, kullanıcı yaşamına kolaylık getiren erişebilirlik, yönlendirici sinyalizasyonlar yeni eğilimler. Yeni teknolojiler gelişiyor.” Sektörün en önemli sorunu 200 bin asansöre uygun koşullarda hizmet vermek olarak görülüyor.”

İlk asansörü Arşimed kurdu
İNSAN yaşamını kolayşatıran asansörün tarihçesi eski Romalılara kadar gidiyor. Asansörden ilk bahseden Romalı mimar Vitruvius olmuş. Vitruvius ilk asansörü Arşimed'in kurduğunu söyler. 1793 yılında Ivan Kulibin Saint Petersburg 'un Kış Sarayı için bir vidalı kaldırma mekanizması tasarladı. Londra 'da 1823'te yükseltilen oda ortaya çıktı. 1800 yılının ortalarında yük taşıyan basit asansörlerin birçok çeşidi yapıltı. Bunları çoğu hidrolikti. New York 'lu Henry Waterman ise, 1850 yılında asansör için sabit halat sistemini geliştirmesiyle tanınıyor. İlk elektrikle çalışan asansör 1878 yılında Werner von Siemens tarafından üretildi. Asansörlerin gelişimi kömür ve tomruk gibi hammaddelerin dağ eteklerinden taşınma ihtiyacıyla başladı. Teknoloji ve çelik yapıların ortaya çıkması, yolcu ve yük taşımacılığını bugüne taşıdı. 1874 'te Meaker asansör kapılarının güvenilir bir şekilde açılıp kapandığı bir yöntem buldu. 1929 'da Clarence Conrad Crispen ilk konut asansörünü üretti.

Gökdelen asansörleri yüksek hızlı
TÜRKİYE'de sayısı artan gökdelenlerin asansörlerini nasıl kurdukları pek çok kişinin merak ettiği bir konu. Kone Asansör Teknik Koordinatörü Selçuk Dikmen de, Türkiye'de sayıları giderek artan 25 kat ve üstü binalarda kullanılan asansörlerin bazı değişiklikler gösterdiğini belirterek şu bilgileri veriyor: “Bu değişiklikler sanıldığı gibi sistemin herşeyinin değişmesi şeklinde değil. Bu tip yüksek hızlı, yüksek taşıma kapasiteli asansörlerde, tıpkı diğer tip asansörlerde olduğu gibi ‘dişlisiz makina' ve V3F frekans inverterleri (sürücüler) kullanılıyor. Sadece doğal olarak bunların güçleri ve ebatları değişiyor. Binadaki kuyu boşluğunda da önemli değişiklikler gerekiyor. Kuyu dibi ve en üst kat kuyu üstü mesafeleri bina yapımcılarını çok üzen değerlere yükseliyor. Hızı saniyede 5-6 metre olan bir asansörün kuyu dibi 5-7 metre arasında olup kullanılan hidrolik çarpma tamponlarının ebatları da metrelerce olmaktadır. Benzer şekilde kuyu üstü mesafesi de bu değerler civarında. Yine bu hızlarda kullanılan ve kabin frenlemesini sağlayan ‘paraşüt fren' diye de tabir edilen ekipmanın da yapısı ve ebatları da çok değişik oluyor.”

Bina alırken asansöre bakılıyor
DÜNYADA asansör hayat kalitesini artırıcı en önemli unsurlardan biri olarak görülüyor. Kone Genel Müdürü Cüneyt Işın, artık kimsenin asansörsüz binalarda yaşamak istemediğinin altını çizerek, şu tespitlerde bulunuyor:
* Bina satın alırken veya kiralarken, asansör önemli kriterler arasında yer alıyor.
* Tüketiciler arıza yapmayan, şık, temiz asansörler istemeye başladı.
* Ürün tasarlarken enerji tasarrufu sağlamasına, uzun ömürlü olmasına ve karbon salınımının en azda bulunmasına dikkat ediliyor.
* Türkiye'de sektörün en önemli sorunu denetim. Koordinasyon ve denetimler çok düşük seviyede ve verilen cezalar bir şekilde affediliyor.
* Türkiye'de asansör işiyle ilgilenen yaklaşık 2 bin firma olduğu biliniyor. Bunlardan 1.500'ü kayıtlı, diğerleri kayıtdışı çalışıyor.
 

Kaynak: Hanife BAŞ / Hürriyet Emlak
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Temassız asansör ses komutları ile çalışacak
  • 09.09.2020 15:18

Temassız asansör ses komutları ile çalışacak

Bilişim Vadisi’nde Ar-Ge çalışmaları yapan bir yazılım şirketi bünyesinde buluna ...

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor
  • 10.10.2019 09:39

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...

Bodrum'da yıkımlar sürüyor
  • 01.10.2019 11:18

Bodrum'da yıkımlar sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...

Bir mahalleden bir mahalleye asansörle yolculuk
  • 27.05.2019 18:55

Bir mahalleden bir mahalleye asansörle yolculuk

Artvin'in Hopa ilçesinde Kuledibi mahallesinin yol sorunu belediye tarafından ya ...

Önder Bekensir alevlerin arasında kaldı!
  • 30.12.2020 09:52

Önder Bekensir alevlerin arasında kaldı!

Önder Bekensir, Meksika'nın gözde tatil bölgesi Tulum'da yaşadığı villada yangın ...

Bursa Teleferik çalışmasına bir gün ara verildi
  • 29.09.2020 11:57

Bursa Teleferik çalışmasına bir gün ara verildi

140 kabin ile saatte bin 500 yolcu taşıma kapasiteli Bursa Teleferik, çalışmasın ...