maritbet girişmaritbet
Danıştay, Karadeniz Sahil Yolu'nun imar planlarını 8 yıl sonra iptal etti

Danıştay, Karadeniz Sahil Yolu'nun imar planlarını 8 yıl sonra iptal etti

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu hizmete açılan Karadeniz Sahil Yolu'nun imar planlarını iptal etti

Karadeniz Sahil Yolu projesinin Fındıklı ve Ardeşen geçişlerine yargıdan iptal kararı çıktı. Radikal gazetesinden Serkan Ocak'ın haberine göre Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yapılan imar planına karşı Fındıklı ve Ardeşen'de yaşayanlar 2005 yılında Danıştay'a ayrı ayrı dava açtı. Her iki ilçede yaşayanlar da dava dilekçelerinde sahil yolunun vereceği zararları tek tek anlattı. Dilekçelerde sahil yoluna alternatif güzergâhlar olduğu vurgulandı. Projenin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu, planlamanın yanlış olduğu, görüntü ve gürültü kirliliğine neden olacağı anlatıldı. Ayrıca sahil yolunun denizle yerleşim yeri arasında bir bariyer görevi göreceğini, deniz varlığının bölgenin gelişiminde etkili olduğu ve bunun unutulmaması gerektiği ifade edildi. Danıştay, 2009'da iki davada da aynı kararı verip yolun imar planlarını iptal etti.

Bakanlık itiraz etti

Dönemin Bayındırlık, günümüzün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı temyiz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, davayı 8 yıl sonra karara bağladı. Kurul, Karadeniz Sahil Yolu projesinin imar planlarını iptal eden Danıştay kararını onadı. Karadeniz Sahil Yolu'nu plansız hale düşüren karar, oy birliği ile alındı. Davayı açan Karadenizliler, yargı yoluyla kazandıkları başarıyı yola karşı mücadele veren ancak 2005'te uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden avukat Cihan Eren'e ithaf etti.

Etkisiz karar

Karadeniz Sahil Yolu 2007'de tamamlandı. Yol hizmete açıldı. Davanın avukatlarından Yakup Okumuşoğlu şunları söyledi: "Karar, ne yazık ki icrası mümkün olmayan ‘etkisiz yargı' kararlarına eklenen yeni bir örnek olarak arşivimizde yer alacak. Kararı uygulamak, uygulatmak için davayı kazanmak yetmiyor. Bize bir de hukuka bağlı idare lazım. Bu dünyada kararın uygulanacağına dair umudumuz ise yok. Bu sebeple kararın icrasını biz artık öbür dünyaya bıraktık."

Trajikomik durum

Davacılardan Hasan Sıtkı Özkazanç ise yapılan deniz dolgusu ile yolun yanlışlığının bu kararla bir kez daha teyit edildiğini belirterek şöyle konuştu: "Trajikomik olan, davalar esnasında bilirkişilerin ve davacıların önerdikleri güney yolu geçişleri Ardeşen, Fındıklı, Arhavi ve Hopa'nın güneyinden geçecek şekilde Artvin , Rize, Trabzon ve Giresun illerini kapsayan 1/100 binlik çevre düzeni planına konmasıdır. Akla ‘bu ne perhiz bu ne lahana turşusu' deyişi geliyor. Tek tesellimiz bu davalar ve verilen mücadele sonucunda Karadeniz Sahil Yolu'nun yanlışlığının herkes tarafından anlaşılmış olmasıdır."

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kanuni Bulvarı, 2,5 milyar TL'ye mal olacak
  • 05.07.2021 11:13

Kanuni Bulvarı, 2,5 milyar TL'ye mal olacak

28 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarı; 22 köprülü kavşak, 6 hemzemin kavşak, ...

Kurban çadırları toplanırken, bir yandan pazarlıklar sürüyor
  • 02.08.2020 13:53

Kurban çadırları toplanırken, bir yandan pazarlıklar sürüyor

İstanbul’da kurban pazarlarındaki hareketlilik bayramın 3’üncü gününde büyük ora ...

Türkiye'deki en 'işlek' cami!
  • 20.11.2018 09:40

Türkiye'deki en 'işlek' cami!

Trabzon’da, Karadeniz Sahil Yolu'nun gidiş geliş yönünün ortasına inşaatı süren ...

Akyazı Tüneli'nde sona gelindi!
  • 30.03.2016 13:04

Akyazı Tüneli'nde sona gelindi!

Yangın, kaza gibi acil durumlarda araçlara iki tüp arasında geçiş imkanı sağlanm ...

Trabzon'daki 'fıkra gibi' üst geçide ek merdiven!
  • 30.03.2015 15:18

Trabzon'daki 'fıkra gibi' üst geçide ek merdiven!

Trabzon'da araç trafiğinin yoğun olduğu Karadeniz Sahil Yolu'nda yaptırılan 350 ...

Akyazı stadı tamamlanmadan trafiğe açıldı!
  • 16.03.2015 13:32

Akyazı stadı tamamlanmadan trafiğe açıldı!

Trabzon’da yaşanan toprak kayması nedeniyle temizlenen yol trafiğe açılmayıp ula ...