maritbet girişmaritbet
Dev sağlık kampüsü nerede kurulacak?

Dev sağlık kampüsü nerede kurulacak?

Dünyanın en büyük sağlık kampüsü olma özelliği taşıyacak olan Etlik Sağlık Kampüsü'nün yapımı için ilk adım atıldı.

Dünyanın en büyük sağlık kampüsü olma özelliği taşıyacak olan Etlik Sağlık Kampüsü'nün yapımı için ilk adım atıldı. Kampüsün ihalesini yıllık 319 milyon lira teklif veren Astaldi-Türkerler İş Ortaklığı kazandı. 1 milyon 500 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak tesis, 3 bin 566 yatak kapasitesine sahip olacak.


Tamamlandığında dünyanın en büyük sağlık kampüsü olma özelliğini taşıyacağı bildirilen Etlik Sağlık Kampüsü'nün yapımı için ilk adımı oluşturan ihale gerçekleştirildi.Astaldi-Türkerler İş Ortaklığı tarafından yaptırılacak olan tesisin yapım ihalesi Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı'nda gerçekleştirildi.Açık eksiltme usulüyle yapılan ihaleye, Astaldi-Türkerler İş Ortaklığı, IC İÇTAŞ-DİA İş Ortaklığı, YDA-INSOSUMMA İş Ortaklığı katıldı. İhale yıllık 319 milyon lira ile en iyi teklifi veren Astaldi-Türkerler İş Ortaklığı'nda kaldı.İhale, Astaldi-Türkerler İş Oraklığı'nın, açık eksiltmenin 24. turunda yıllık 319 milyon lira ile en iyi teklifi  vermesiyle ihale tamamlandı.

Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanı Abdulvahap Yılmaz, ihale öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk kez uygulanan kamu-özel ortaklığı modelinin dünyada ve Avrupa'da yayın olarak kullanıldığını belirtti. Yılmaz, bu çerçevede ilk ihaleyi Kayseri Entegre Sağlık Kampusu için yaptıklarını söyledi.
Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, dünyanın en büyük sağlık kampüsü olma özelliğine sahip olacak tesiste 3 bin 566 yatak bulunacak. Tesis 1 milyon 500 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Kampüste  1 genel,  7 de dal hastanesi yer alacak.

Abdülvahab Yılmaz, kampüste tedaviye gelenlerin yeşilin her tonuyla karşılaşacaklarını otoparkların yer altında olacağını, çevre düzenlemesinde havuzların, şelalelerin bulunacağını belirterek, çocuklar için de oyun alanları yapılacağını kaydetti.
Tesisin 42 ayda tamamlanması planlanıyor. Ancak bu süre üst yöneticilerin talebi doğrultusunda 36 aya indirilebilecek. Tesisin 30 ayda tamamlaması halinde teşvik olarak firmaya kira ödemesine 1 yıl önce başlanacak.

Bu projeyle kamu, sağlıkta otelcilik ve teknik hizmetlerden çekilecek ve bu konulardaki sorumluluk yüklenici firmada olacak. Örneğin ameliyathanenin herhangi bir eksiklik nedeniyle çalışamaması durumunda, bu süre içerisinde yaşanacak mali kayıp kiradan düşülecek. Firmaya, Ankara'da halen faaliyet gösteren bazı hastanelerin ticari kullanım hakları da 25 yıllık süre için verilecek. Bu konuda anlaşılması halinde, ticari kullanım hakkı için belirlenecek tutar kiradan düşülecek. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, firma, anlaşılacak hastaneleri yıkıp yerlerine otel gibi ticari işletmeler kurabilecek.Bu tür işletmeler kurulması halinde kamuya bir miktar ödeme yapılacak. Sağlık Bakanlığı, tesisi 25 yıl sonunda devralacak. Bakanlık, bu sürenin sonunda ihaleyi yenileyebilecek.

Kampüse ulaşım da modern teknolojinin araçlarından yararlanılarak sağlanacak. Kampüse gelen hastalar ve sağlık personeli kampüsteki hastanelere, yürüyen bantlar, golf araçları, gingerlarla ulaşabilecek. Kampüste yer alacak hastaneler depreme dayanıklı olarak inşa edilecek. Etlik'teki kampüsün bir benzerinin de Bilkent'te kurulacağı bildirildi. Bilkent'te kurulacak kampüs ise 3 bin 660 yatak kapasiteli olacak. Türkiye genelinde benzer şekilde toplam 36 bin yatak kapasiteli 41 projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.
 

Kaynak:Başkent

  • Etiketler:

Yorum Yaz