maritbet girişmaritbet
Konutta yeni KDV oranları fiyatları yükseltecek!

Konutta yeni KDV oranları fiyatları yükseltecek!

Konutta yeni KDV düzenlemesi ne anlam ifade ediyor? Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Taylan’a göre, düzenleme yeni başlayacak bir inşaattan konut alacaklara yüzde 20 maliyet yaratacak

 

Konutta yeni KDV düzenlemesi ne anlam ifade ediyor? Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Taylan'a göre, düzenleme yeni başlayacak bir inşaattan konut alacaklara yüzde 20 maliyet yaratacak

Maliye Bakanlığı'nın yılın ilk günü açıkladığı ve inşaat sektörünün tepkisini çeken konutta KDV düzenlemesinin yankıları sürüyor. Türkiye'de şu anda yaklaşık 700-800 bin konut stoku bulunduğunu ve yeni düzenlemenin bu konutları etkilemeyeceğini söyleyen Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ali Taylan, konutta yeni KDV düzenlemesinin yeni başlayacak inşaatlardan konut alacaklar için yüzde 20 maliyet yaratacağını belirtti. Taylan, söz konusu verginin maliyetinin 1.5-2 yıl sonra oluşabileceğini söyledi. Taylan, “Düzenleme öncesi 150 metrekareye kadar olan konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 1, 150 metrekare ve üzerindekilerde yüzde 18 uygulanmakta idi. Yeni düzenleme ile metrekare maliyetine göre KDV oranı getirdiği için düzenleme daha çok 2+1 ve 1+1 konutları etkileyecek” dedi.

KDV oranının, metrekaresi 500-1.000 lira arası konut teslimlerinde yüzde 8, 1.000 lira ve üzerindeki konut teslimlerinde yüzde 18 olarak düzenlendiğini hatırlatan Taylan, sosyal konut dışında metrekaresi 1.000 lira olan dairenin pek kalmadığını, dolayısıyla düzenlemenin geniş bir kitleyi ilgilendirdiğini ifade etti.

Ruhsat alanlar şanslı

2012 sonuna kadar inşaatı başlamış veya ruhsat almış projelerin bu işten çok kârlı çıktığını kaydeden Taylan, “Bundan sonra inşaata başlayacak projeler için ise düzenleme tapu harcıyla beraber yüzde 20 ekstra maliyet demek” diye konuştu. Taylan, lüks sınıfına giren ve 200 bin liralık bir dairede yüzde 18 oranındaki KDV'nin 36 bin lira, 300 bin liralık konutta ise 54 bin lira KDV maliyeti çıkacağını ifade etti.

İnşaat sektörünün 200-250 sektörü direkt etkileyen lokomotif bir sektör olduğuna işaret eden Taylan, “Uygulamayı çok eleştirmiyorum, fakat küresel krizin bitmediği şu ortamda bu karar bence erken alındı. Küresel kriz hala devam ederken inşaat sektöründe arzın önünü kapatacak bir uygulama. 2013 yılı da beklenebilirdi” dedi.

En çok İstanbul etkilenir

Söz konusu uygulamadan en çok etkilenecek şehrin İstanbul olduğunu söyleyen Taylan, İstanbul'da konutta arz ve talebin çok fazla olduğuna, şehirdeki metrekare birim fiyatlarının da çok yükseldiğine dikkat çekti. Taylan, “İstanbul'da özellikle lüks stüdyo daireler çok ilgi görüyordu. Bu uygulamadan en çok İstanbul etkilenir. Ardından da Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Bursa gibi şehirler etkilenir” diye konuştu.

Bugün itibariyle uygulama kapsamına girmeyen eski konutlarda da fiyat artışı yaşanabileceğine işaret eden Taylan, şöyle konuştu:

“Yeni KDV düzenlemesi yeni projeleri kapsadığı için müteahhitler için biraz daha zorluk demektir.

Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!
  • 03.01.2013 15:33

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!

konutta yeni belirlenen KDV rakamları ve metrekare fiyatları gündemin ilk maddes ...

'Konut kampanyası sektöre ciddi hareketlilik getirecek'
  • 09.05.2018 09:33

'Konut kampanyası sektöre ciddi hareketlilik getirecek'

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, faiz oranlarının ve dö ...

Doğan Dağ "Yabancıdan KDV alınmaması sektöre katkı sağlar"
  • 07.02.2017 15:19

Doğan Dağ "Yabancıdan KDV alınmaması sektöre katkı sağlar"

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, yabancıya konut satı ...

'Konutta KDV düzenlemesi sektör için güzel bir adım'
  • 03.02.2017 10:02

'Konutta KDV düzenlemesi sektör için güzel bir adım'

EgeYapı YKB İnanç Kabadayı, Emlaktasondakika Haber Müdür Yardımcısı Uğurcan Toka ...

Konutta KDV indirimi yatırımcının yüzünü güldürecek
  • 22.09.2016 10:56

Konutta KDV indirimi yatırımcının yüzünü güldürecek

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, yatırımcıyı raha ...

Konutta KDV artışından ruhsatı 2012 yılında alınmış olan projeler etkilenmeyecek!
  • 18.03.2013 08:43

Konutta KDV artışından ruhsatı 2012 yılında alınmış olan projeler etkilenmeyecek!

Konutta KDV artışını kapsayan yasada asıl önemli olan arsaların rayiç değeri ...