maritbet girişmaritbet
Çürük raporu alan KDV'den kurtulacak!

Çürük raporu alan KDV'den kurtulacak!

Riskli yapıların yüzde 18’lik KDV’den muaf tutulması bu binaları kıymete bindirirken, müteahhitler de merkezi semtlerde ‘risklidir’ raporu olan binaları yıkıp yerine yapacakları konutları % 1 KDV ile satmanın hesaplarını yapıyor

 

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında riskli bina, riskli alan veya rezerv alan ilan edilen bölgelerin yüzde 18 KDV düzenlemesinden muaf tutulması dikkatleri bu alanlara ve binalara çevirdi. İstanbul'un birçok bölgesinde yüzde 18 olarak uygulanacak yeni KDV'den kurtulmak isteyen müteahhitlerin de muafiyet nedeniyle dönüşüm bölgelerine akın etmesi bekleniyor. Yeni KDV düzenlemesine göre 1 Ocak 2013'ten sonra inşaat ruhsatını alacak konutların satışlarından yüzde 8 veya 18 KDV alınması öngörülürken, riskli binaları yıkıp yerine yapılacak konutların satışlarında KDV eskisi gibi yüzde 1 olacak. Bu da dönüşüm alanlarında konut yapmayı teşvik edecek.
 
Riskli bina kıymete binecek
Normalde arsasının metrekare değeri 1000 liranın üzerindeki bir konutun satışından yüzde 18 vergi alınacak. Bu oran konutun toplam değerine kıyaslandığında oldukça büyük miktarlara denk geliyor.
 
İstanbul'un merkezi bölgelerindeki binalar için ‘risklidir' raporu alan müteahhitlerse bu KDV'yi ödemeyecek ve alıcılara daha uygun fiyatlı konutları sunabilecek. Yeni yapılan bir konutun 300 bin liradan satıldığını düşünürsek, yüzde 18 üzerinden ödenecek KDV 54 bin lira olacak. Fakat bu konut ‘risklidir' raporu olan bir konutun yerine yapılıp aynı fiyattan satışa çıkarılırsa ödenecek KDV ise sadece 3 bin lira olacak.
 
Tüm raporlar ‘riskli' çıktı
Riskli binaları tespit etmesi için lisanslandırılan Statik Grup Genel Müdürü Erol Aktürk, riskli binaların yeni KDV'den muaf tutulmasının kentsel dönüşümü teşvik ettiğini belirterek, “Bundan sonra bize riskli bina tespit etmek için gelen başvuruşların sayısının artmasını bekliyorum” dedi. Aktürk, şimdiye kadar verdikleri tüm raporlarda binaların riskli olduğunun ortaya çıktığını belirterek, “Artık herkes kentsel dönüşüme girmek isteyecektir” diye konuştu.
 
KDV'den kurtulmanın yolu 
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da, yeni KDV düzenlemesinin İstanbul'daki tüm semtlerde kentsel dönüşümü teşvik ettiğini belirterek, şunları söyledi: “KDV'den kurtulmanın yolu riskli binaya rapor alıp orada konut satmaktan geçiyor. Zaten yeni KDV düzenlemesiyle müteahhitler de kentsel dönüşüme yönlendiriliyor. Mesela Bağdat Caddesi'nde birçok binaya ‘risklidir' raporu veriliyor. Ben daha ‘sağlamdır' raporu alan bina görmedim. İstanbul'un yüzde 80'i risk altında ve bu alanlarda inşaat yapan müteahhitlerin KDV'den muaf olması mümkün görünüyor.”
 
Rapor almak kolaylaşıyor
Bakanlığın yetkilendirdiği bir diğer kuruluş olan Promer Mühendislik Proje Koordinatörü Suat Yıldırım da, şu anda binalar için hazırlanan raporların genel nitelikte olduğunu belirterek, “Birkaç ay içinde sadece konutlar için hazırlanan bir yönetmelik de çıkacak. Bu durumda da hem rapor verme süresi kısalacak hem de maliyetler düşecek. 1 ayda verilen raporların süresi 15 güne düşerken, 1000 metrekarelik bina için 6-7 bin liraya hazırlanan raporlar 3-4 bin liraya verilebilecek” dedi.
 
‘İnşaat sektöründe duraklama olur'
Bu arada yeni KDV düzenlemesine sektörden tepkiler gelmeye devam ediyor. Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, İstanbul'da lüks semtlerde yapılan konutlarda 1500 liranın altında metrekare fiyatı bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Konut fiyatlarındaki KDV'nin %18 olarak belirlenmesi büyük bir engel yaratıyor. Tüketiciler konut tercihini genelde sıfır daireden yana kullanıyor.  Bu da yatırımların değerini artıran bir unsur. Dolayısıyla tüm bu faktörler ortaya çıktığında konut almayı düşünenler faiz oranlarının artmasıyla konut alım kararını erteliyor. Yeni projelerde bir durgunluk söz konusu olacağından uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yükseliş dönemine başlayan inşaat sektörü duraklama dönemine hızla girecek ve eldeki stoklar bitince gerileme döneminin gelmesi kaçınılmaz olacaktır.”
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 1,9, yıllık yüzde 4,5 arttı!
  • 10.03.2023 12:05

Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 1,9, yıllık yüzde 4,5 arttı!

Sanayi üretim endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 1,9, yıllık bazda yüzde 4,5 artı ...

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

Kentsel dönüşümde KDV desteği ile süreç hızlanacaktır
  • 01.02.2021 11:56

Kentsel dönüşümde KDV desteği ile süreç hızlanacaktır

Çevre ve Şehircilik Bakan Murat Kurum, riskli yapıların yıkımı halinde KDV oranı ...

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!
  • 19.12.2015 16:08

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!

AGK Hukuk Bürosu'ndan Ali Güvenç Kiraz, Türkiye'de atıl durumda milyarlarca dola ...

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm
  • 16.05.2014 14:16

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm

AGK Hukuk Bürosu sahibi Ali Güvenç Kiraz, Anahtar Proje tanıtımında kentsel dönü ...