maritbet girişmaritbet
Ucuz etin yahnisi Türk turizmine patladı

Ucuz etin yahnisi Türk turizmine patladı

İnternetten rezervasyonla rekabet edemeyen tur operatörlerinin sürümden kazanmak için ucuz paketlere yönelmesi, son bir yılda 10'a yakın operatörün iflasına yol açtı. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, son batan iki operatörün Türk turizmine 50 milyon dolar maliyeti olduğunu söyledi


Kaynak: Selma Şenol/ Bugün
 
 
Küresel krizin azalttığı turistik harcamalara bir de turistlerin internet ve cepten rezervasyon yaptırma gibi değişen alışkanlıkları eklenince son 1 yılda dünyada irili ufaklı 10'a yakın tur operatörü iflas etti. Bazıları uçak sahibi de olan bu operatörlerden özellikle son haftalarda Kayra ve Goldtrail gibi iki büyük şirketin batmasının Türk turizmcilerine 50 milyon dolara yakın maliyeti olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, turizmcilerin geçmiş dönem alacaklarından dolayı sıkıntılı olduğunu belirterek "Kiminin 10 bin dolar, kiminin bir milyon dolar alacağı var. Bu alacaklar mahkemeye taşınacak ama finansman sıkıntısından kapanan işletmeler olabilir. Oteller kredilendirmeyi durdurabilir, bu da küçük operatörlerin sonu olur" dedi.
 
SÜRÜMDEN KAZANIRIM DİYEN GİTTİ
Barut'a göre dünyada had safhaya çıkan iflasların bir nedeni de, operatörlerin ucuzcu anlayışı: "Risksiz ticaret yok, bugün ülkeler bile batıyor ama kendi elimizle bu riski artırmamamız lazımdı. Operatörler kar marjlarını düşürüp, sürümden kazanma mantığıyla hareket etmeye başlamıştı. Dünyanın her yerinde maliyetler, kar marjları belli iken sürümden kazanayım derseniz sonunuz böyle iflas oluyor" Selma ŞENOL /  İSTANBUL
  
SON BİR YILDA KiMLER BATTI?
- Goldtrail: Türkiye ve Yunanistan'a yılda 250 bin kişi taşıyan İngiliz operatör. Goldtrail'in kardeş firması Quickstep Leisure'ın da sıkıntıda olduğu öğrenildi.
- Karya tur: Ukrayna, Macaristan ve Slovenya'dan Türkiye'ye turist getiriyordu.
- Avatur: Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketinin, iflasından önce turistlerden 1,5 milyon dolar topladığı belirtildi.
- 1800hotels: İrlandalı tur operatörü temmuzda iflasını açıkladı.
- Globespan: İskoç operatör 4 bin turisti mağdur etti.
- İngiliz XL tur : 10 milyon dolar borçla iflas ederek 66 bin kişiyi mağdur etti.
- Joy Grup: Türkiye'nin en büyük yerli otel zinciriydi. 
- XL Leisure Group: İngiltere'nin en büyük 3. tur operatörü 85 bin turisti mağdur etti.
- Lidana: Gay turları konusunda uzmanlaşan operatörün bin kişilik rezervasyonu bulunuyordu
- Hollanda'da 2008 yılında biri Türk olmak üzere 14 tur operatörü iflasını açıkladı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz