maritbet girişmaritbet
"Turizm raporu" açıklandı

"Turizm raporu" açıklandı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının ardından İsrail'den tarifeli seferler dışında Türkiye'ye turist taşıyan uçak kalkmadığını belirterek, ''Halklar arasında sürekli düşmanlık olmaz ama ilişkilerin düzelmesinin en az 2 seneyi alacağını tahmin ediyorum'' dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED), Akbank'ın iş birliğiyle hazırladığı''Turizm Raporu'' basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda konuşan Barut, yayını diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin, günümüzde artık bir endüstri haline gelen turizmde durum ve beklentilerin, ölçülebilir veri ve olgularla değerlendirilmesini sağlaması olduğunu söyledi.

Sektörün bugünkü durumunu ve ilerideki pozisyonunun ölçülmesi açısından somut verilerin önemli olduğunu belirten Barut, ölçülemeyen bir sektörün yönetilemeyeceğini, gerekli ağırlığı kamuoyunda ve Hükümet nezdinde bulamayacağını söyledi.

Turizm konusunda Türkiye'de havaalanı giriş-çıkış rakamları haricinde somut veri olmadığını ifade eden Barut,''Biz bu açığı düşünerek, raporu hazırladık. Türkiye'de, turizm sektörü ağırlığı oranında temsil edilmiyor, kamuoyu ve Hükümette kuvveti yok ve ağırlığı oranında algılanmıyor. Biz hazırlanacak raporlarla bu sıkıntıların ortadan kalkacağını düşünüyoruz'' dedi.

Raporun ilk olması dolayısıyla eksiklikleri olabileceğini anlatan Barut, sonraki raporlarda başta istihdam olmak üzere daha detaylı verilerin yer alacağını söyledi.

Barut, yılda 4 kez yayınlanacak raporun yıl sonunda da basılacağını belirterek, raporu İngilizce de çevirip yabancı yatırımcılara dağıtmayı düşündüklerini anlattı.

Türkiye'ye gelen turist sayısı arzu edilen seviyeye ulaşsa da gelirde aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Barut, ''Raporda, turist sayısında ilk aylardaki artışın birçok olumsuzluğa rağmen sürdüğü görülmektedir. İzlanda'da volkan patlaması sonucu olan kayıp, Antalya'da 13 Rus misafirin ölümüyle sonuçlanan kaza, Mavi Marmara kriziyle duran İsrail trafiği gibi gelişmelere rağmen bu rakamlara ulaşılabilmiştir. Yılın ilk 6 ayında yüzde 10'luk büyümenin, hala krizin bitmediğini göz önüne alırsak iyi bir rakam olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.


"Bu yıl dünya turizmi yüzde 3-4 büyüyecek"

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli de raporun, en güncel veriler ile sektöre ilişkin özel araştırmaları içerdiğini, kaynağın sektördeki gelişmeleri yansıtarak, gelecek için yol gösterici olacağını belirtti. Besli, Akbank olarak global ekonomik kriz nedeniyle meydana gelen yavaşlamanın sadece geçici bir trend olduğuna, ekonomi düzeldikçe sektörün olumlu gelişmeler yaşayacağına inandıklarını kaydetti.

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, 2010 yılı sonunda dünya turizminin 2009'a oranla yüzde 3 ila 4 arasında büyümesinin beklendiğini ifade eden Ferda Besli, şöyle konuştu:
''Buna göre, 2009'da 880 milyon olan toplam turist sayısının, hızla artarak, 2020 yılında 1,6 milyara ulaşması tahmin edilmektedir. Krizin sona ermesinin ardından ise seyahatlerin her yıl yüzde 5 oranında artması ve bu büyümede özellikle Çinli ve Hintli turistlerin önemli bir rol oynaması öngörülüyor. Çinliler, 2020 yılında dünyanın en kalabalık turist kafilesini oluşturan Amerikalılar, Japonlar ve Almanları geride bırakacaklar. Aynı zamanda bu büyüme 7 yıl içinde dünya genelinde 3,3 milyon yeni iş olanağı yaratarak, iş gücünü olumlu etkileyecek. Kongre, toplantı, fuar turizmine yönelik faaliyetler, lüks gemi yolculukları ve online seyahat acentaları önümüzdeki dönemin diğer gelişmeleri olacak.''

Besli, Türkiye'de turizmin 2010 yılında dünya hızının üzerinde büyüyerek, hem turist sayısında hem de turizm gelirlerinde yüzde 10-12 düzeyinde artış yaşanacağının öngörüldüğünü anımsatarak, Türkiye'nin yabancı turist sayısı bakımından 2009 yılında global pazardan aldığı bir önceki yıl yüzde 2,9 olan payın, 3,1'e yükselerek, 27 milyona ulaştığını söyledi.

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, 2009 yılında yurt dışından gelen turist sayısında Türkiye'nin, Fransa, ABD, İspanya, Çin, İtalya, İngiltere'den sonra 7. sırada yer aldığını, turizm gelirlerinin ise 2009 yılında 21 milyar dolar seviyesindeyken bu yıl 23-24 milyar dolara yükselmesinin beklendiğini bildirdi. Besli,''Turizm gelirleri açısından 2009 yılında Türkiye, ABD, İspanya, Fransa, İtalya, Çin, Almanya, İngiltere, Avustralya'nın ardından 9. sırada'' diye konuştu.



İsrail'le ilişkiler

TÜROFED Başkanı Barut, bir gazetecinin ''Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı sonrasında İsrail ile turizm anlamında ilişkilerin sıfırlandığını söylediniz. Sorunun ne zaman çözüleceğine inanıyorsunuz?'' sorusu üzerine, sorunun çok kısa sürede çözüleceğine inanmadığını söyledi.

Bundan önceki sıkıntıların politikacılar arasında olduğunu, Mavi Marmara olayından sonra yurttaşlar düzeyinde de tepki oluşmaya başladığını ifade eden Barut, şunları söyledi:
''Bundan sonra çok kısa sürede ciddi bir düzelme beklemiyorum. 2012'den sonra düzelir. Halklar arasında sürekli düşmanlık olmaz ama düzelmesinin en az 2 seneyi alacağını tahmin ediyorum. 2008 yılında 550 bin, geçen yıl 300 binler civarında İsrail vatandaşı ülkemizi ziyaret etmiş. Bu seviyeye gelmesinin daha fazla da süreceğini tahmin ediyorum. İki ülkenin iş adamı ve turizmcileri olarak bu süreci hızlandırmak için çalışacağız. 'One minitu' krizinden sonra çalıştık, yumuşamaya ciddi katkısı oldu. İsrail'den Türkiye'ye turist gelmeyince sadece biz kaybetmiyoruz. İsrail'deki turizmle uğraşan kişiler de kaybediyor. Ayrıca, Türkiye, yeri çok kolay doldurulacak bir ülke değil ama bir süre düşük profilde gitmekte fayda var. Mavi Marmara krizinden sonra İsrail'den tarifeli seferler dışında turist uçağı Türkiye'ye uçmuyor, sıfırlandı diyebiliriz.''

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Besli de bir soru üzerine, turizm sektörünün geçmişte riskli bir sektör olarak bilindiğini ifade ederek,''Ama biz artık şöyle düşünüyoruz: Turizm sektöründe doğru yatırımcılar sektöre girmeye başladı ve sorun da görmüyoruz. Akbank olarak turizm sektörüne çok inanıyoruz'' dedi.


"Van, İran'ın dünyaya açılan kapısı olacak"

TÜROFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seçim Aydın da son yıllarda iç turizmin geliştiğini ifade ederek, Van'a bu yıl 100 bine yakın İranlı'nın gelmesinin beklendiğini söyledi. Aydın, ''Van'da yeni otel yatırımları var. Otellerin doluluk oranları da yüzde 90. Van'a her gün 20'ye yakın uçak kalkıyor. Van, İran'ın dünyaya açılan kapısı olacak. 2011'de 200 bin civarında turist ağırlayacak. Özalp sınır kapısından İran'ın içine doğru 100 kilometrelik bir yol problemi var. Van, bu çözülürse çok büyük bir taleple karşılaşacak'' diye konuştu.

 

Yabancı ziyaretçi sayısı arttı

Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın Ocak-Mayıs dönemini kapsayan 5 ayda, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının, geçen yılın aynı dönemine bakıldığında yüzde 10 arttığı belirtildi. Raporda, buna rağmen Ocak-Nisan aylarını kapsayan dönemde, turizm gelirinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 gerilediği vurgulandı.


Hava yolu trafiği arttı

Türkiye'de yeni havaalanlarının açılması ve hava yolu şirketlerinin iç hat seferlerini artırmasıyla hava trafiği de yılın ilk 5 aylık döneminde yüzde 25 arttı. Türkiye'de şu anda 45 havaalanı yolcu trafiğine sahne oluyor.

Devlet Hava Meydanları verilerine göre, bu yılın Ocak-Mayıs aylarını kapsayan dönemde Türkiye'nin toplam hava yolu taşımacılığı dış hatlarda yüzde 26,9, iç hatlarda da yüzde 22,8 arttı.
Türkiye'deki ilk 5 ayda 45 havaalanına iç ve dış hatlardan gelen/giden yolcu sayısı 33,5 milyon oldu. Bunun yüzde 50'den fazlası Antalya ve İstanbul havaalanlarında gerçekleşti.

 Kaynak: CUMHURİYET

  • Etiketler:

Yorum Yaz