maritbet girişmaritbet
İrfan Önal ‘Hedef, turizmi ülke geneline yaymak’

İrfan Önal ‘Hedef, turizmi ülke geneline yaymak’

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Türkiye'nin deniz, kum, güneş, turizminde çok güçlü ve bilinirliğini artık ülke geneline turizmi yaymaları gerektiğini söyledi

Önal, Almanya'nın başkenti Berlin'de devam eden dünyanın en büyük turizm fuarı Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı'nda (ITB) AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyanın 6'ncı büyük turizm ülkesi olduğunu ifade ederek, ''36 milyon olan turist sayısını 2023 yılında 50 milyona çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi. Almanya'nın Türkiye açısından 5 milyon yıllık turist sayısıyla en öncelikli pazar olduğuna işaret eden Önal, ITB'de Türkiye'nin çok güçlü olduğu dünya ve Almanya turizm pazarında Türkiye'yi temsil ettiklerini belirtti. ITB'de 2014 sezonunun planlarının yapıldığını ve bu çerçevede yabancı tur operatörleriyle de görüşmelerini sürdürdüklerini anlatan Önal, ''Şu anda sektör bu yıl ki sezonları şekillendirmiş durumda. Tüm pozitif hava içerisinde Türkiye'nin turizm endüstrisini daha da güçlendirmek için özel sektörümüzle birlikte çalışıyoruz. Tanıtma Genel Müdürlüğü olarak ülkemizin kültürel ve turizm değerlerini burada tanıtıyoruz. Bu çerçevede büyük bir kampanya yürütüyoruz. Tüm dünyada ülkemizin tanıtımını yapmaktayız'' diye konuştu. Odaklanılan bir diğer noktanın turizmden gelen gelir rakamını artırmak  olduğunu vurgulayan Önal, bunun içinde turizmin çeşitlendirilerek ülke geneline yayılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Önal şöyle devam etti: "Turizm sadece deniz, kum, güneş turizmi demek değil. Türkiye bu alanda çok güçlü ve bilinirliği yüksek bir ülke. Fakat artık başta kültür turizmi olmak üzere ülkenin geneline turizmi yaymamız gerekiyor. Geneline yaydığımızda bu sektöre bir hareket getirecektir ve diğer turizm çeşitlerinin de ülkemizde daha etkin şekilde icra edilmesini sağlayacaktır. Böylelikle bu alanlarımıza da bu bölgelerimize de turist çekmiş olacağız. Bunun tanıtı genel müdürlüğümüz yürütmektedir." 

İç turizmin önemine de değinen Önal, ''İç turizmi özel sektör de farketti. İç turizm çok önem vermemiz gereken bir konu.  Kendi vatandaşlarımızı turizm hareketi içine alıp teşvik etmemiz gerekir. Ülkemizin geldiği ekonomik seviye, sosyo-kültürel  seviye içerde de turizm hareketliliğini getirdi. Bu hareketliliğin daha da artması gerekiyor. Bunun için teşvik etmemiz tanıtım faaliyetinde bulunmamız gerekiyor'' ifadesini kullandı.

 İrfan Önal, dünyanın en önemli turizm borsası olan ITB'de Türkiye turizm endüstrisi için çalıştıklarını, bu noktada 2014 beklentilerinin pozitif olduğunu sözlerine ekledi. 

"Para getirecek turizm çeşitliliğine yönelmemiz lazım"
Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Genel Müdürü İsmail Taşdemir, 48. kez kapılarını açan ITB'de Türkiye'nin en büyük katılımcılar arasında olduğunu belirtti. Türkiye'nin daha fazla ekonomik katkı sağlayacak turizm türlerine yönelmesi gerektiğini anlatan Taşdemir, buna örnek olarak kongre, sağlık ve kültür turizmini gösterdi.

Berlin'deki ITB'deki fuarı için 20 bin kişinin bu kente geldiğini ve en az bin avro harcadığını dile getiren Taşdemir, ''İşte olay budur. Kongre turizminin önemini ortaya çıkıyor. Buna yönelik tedbirlerin alınması lazım. Türkiye'de kişi başı 700 dolar olan ortalama gelirimiz var. Son 10 yılda 9 dolar arttı. Gelecek 10 yıla bakmak lazım. Daha fazla para getirecek turizm çeşitliliğine yönelmemiz lazım. Türkiye içinde değişik destinasyonlara yönelmek lazım. Sağlık, kültür turizmine ağırlık vermek lazım. 50 milyar dolar  olan turizm geliri hedefine bu şekilde daha kolay ulaşırız'' dedi.

"Türk otelcileri 2023'e hazır"
Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık  ITB Berlin'de dünya turizminin sektörünün kalbinin attığını vurgulayarak şimdiden gelecek yıla ait çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin dünya da vazgeçilmez destinasyonlardan bir tanesi olduğuna işaret eden Ayık, ''Her şeye rağmen turizm sektörü çok değişkendir. 2013 sezonunda yaşadığımız benzer bir trendi bu yıl da yaşayacağız gibi gözüküyor'' diye konuştu. Türk otelcilerinin2023'e hazır olduğunu belirten Ayık, hatta otelciler olarak bu hedefin 2018 yılında gerçekleştireceklerine inandıklarını kaydetti.

Türkiye'de nitelikli yatak kapasitesinin 1 milyonun üzerinde olduğunu hatırlatan Ayık, Türkiye'deki otelcilerin belirlenen hedeflere daha erken ulaşmak için her geçen gün kendilerini geliştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin çevresinde savaş veya benzeri olaylar yaşanmaması durumunda şu an ki turizm potansiyelinin hızla artacağını ifade eden Ayık, tüm dünyada huzur ve barışın devam etmesini bu sayede sektörün sorunsuz bir büyüme gerçekleştirmesini ümit ettiğini sözlerine ekledi.
 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor
  • 29.07.2022 16:11

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısına yapılan 11 bung ...