maritbet girişmaritbet
Antalya Belek'teki carettaların kumsalına restaurant ve bar yapıldı!

Antalya Belek'teki carettaların kumsalına restaurant ve bar yapıldı!

Belek’teki Beşgöz Deresi’yle birlikte, caretta carettaların üreme alanı olan kumsala da restaurant yapıldığı ortaya çıktı. Bölge sakinleri bakanlıktan yardım istedi

Antalya'nın Belek ve Kadriye beldelerinde bulunan caretta carettaların üreme kumsalına bar ve restaurant yapılıyor. 1. Derece Sit alanı olan kumsalın yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu yapılan çevre tahribatın bir an önce durdurulması gerektiğini belirterek kaçak yapı olduğu ifade edilen bar, gazino ve restaurantların yıkılması için yetkilileri göreve çağırdı.

Antalya, Isparta, Burdur, Denizli Kaş Platformu, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek ve Kadirye beldeleri arasındaki caretta carettaların üreme alanları olan kıyılara gazino, restaurant ve bar yapılmasına tepki gösterdi. Caretta carettaların üreme alanları olan bölgenin 1. Derece Doğal Sit alanı olduğunu hatırlatan platform, Belek-Kadriye sahilinde, Beşgöz Deresi'nin denize döküldüğü yerde, bir taraftan da Beşgöz Deresi'nde yol inşaatı yapıldığını, diğer yandan ise denizin kıyısına gazino, restaurant, bar yapıldığını bildirdi.

Kiralama izni yok

Kadriye Belediyesi'nin yaptığı bu inşaatlar için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan onay alması gerektiği hatırlatılan açıklamada, “Bu projeyi onaylattıktan sonra Ankara'dan kiralama izni alması gerekiyor. Kısacası kiralama sözleşmesi yapması gerekiyor. Bu izinlerin olup olmadığını bilmiyoruz, ancak aldığımız duyumlara göre yok” denildi.

Türkiye, Bern'i hiçe sayıyor

Türkiye'nin imza koyduğu nesli tehlike altındaki türlerin korunması sözleşmesi olan Bern Sözleşmesi'nin 2. maddesi; “Akit taraflar, ekonomik ve rekreasyonel gereksinmeleri karşılar” derken; 3. maddesinde “Her akit taraf, yabani flora ve fauna ile doğal yaşama ortamlarının, bilhassa nesli tehlikeye düşmüş ve düşebilecek türlerin, özellikle endemik olanlarının ve tehlikeye düşmüş yaşama ortamlarının, bu sözleşme hükümlerine uygun olarak muhafazası amacıyla ulusal politikalarını geliştireceklerdir,” denilmektedir.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, 2009/10 sayılı Deniz Kaplumbağalarının Korunması Genelgesi'nde, “Caretta caretta ve Chelonia mydas türleri IUCN (Dünya Koruma Birliği) Kriterleri'ne göre de “Nesli Tehlikede” statüsündedir.

Bakanlığa çağrı

Türkiye'nin nesli tehlikede olan türlerin korunması sözleşmesi olan Bern Sözleşmesi'nin 2. ve 3. maddelerini ihlal ettiğine dikkati çeken platform, Türkiye'nin toplam 21 yerde ve Antalya'da toplam 9 sahilde, üreme olanağı bulan bu türleri korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Platform, Kadriye Belediyesi'nin yaptığı kaçak inşaatları durdurması için Antalya Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

Hüseyin İstemil/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı
  • 06.11.2023 15:49

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı

Aydın Çevre Yolu Otoyol Ayrım Kavşağı'ndan başlayarak Dalama üzerinden Yenipazar ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...