maritbet girişmaritbet
Toki'nin Gündoğdu'da yapacağı afet konutu sayısı 135'e yükseldi

Toki'nin Gündoğdu'da yapacağı afet konutu sayısı 135'e yükseldi

Rize'nin Gündoğdu Beldesi'nde 26 Ağustos tarihinde 13 kişinin hayatını kaybettiği 1 kişinin de kaybolduğu sel felaketi sonrası Başbakanlık Afet ve Acil İşler Durum Başkanlığı ön raporunda bölgede 135 evin oturulamaz halde olduğunu tespitine yer verildi

Rize'nin Gündoğdu Beldesi'nde 26 Ağustos tarihinde 13 kişinin hayatını kaybettiği 1 kişinin de kaybolduğu sel felaketi sonrası Başbakanlık Afet ve Acil İşler Durum Başkanlığı ön raporunda bölgede 135 evin oturulamaz halde olduğunu tespitine yer verildi.

Toki'nin daha önce evleri yıkılan 31 afetzede için yapacağı belirtilen konut sayısı 135'e çıkarıldı. Afet konutu yapımı için kamu arazisi bulunamayan Gündoğdu'da Toki'ye, aralarında dere yatağı ve dere yatağına yakın bölgeleri de kapsayan 3 farklı alternatif sunuldu. Bu alternatifler arasında taşan Veliköy Deresi'nin yerle bir ettiği Veliköy Vadisi de bulunuyor. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Gündoğdu Beldesi'nde yaşanan sel felaketi ardından Başbakanlık Afet ve Acil İşler Durum Başkanlığı'na bağlı 41 kişilik heyet tarafından sürdürülen hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ve raporun yazılma aşamasına geldiğini açıkladı.
 
İlk verilere göre bölgede 460 konutun sel ve heyelandan etkilendiği Gündoğdu'da 135 evin oturulamaz halde olduğunu belirten Hacımüftüoğlu, daha önce Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından evleri tamamen yıkılan 31 afetzede için yapılacak konut sayısının da 135'e yükseltildiğini söyledi. Hacımüftüoğlu, şöyle dedi: “Hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Tarım arazilerindeki kayıplar, hem de binalar açısından gerekli tespitler yapıldı. Raporun yazımı hazırlanıyor. Rapor bize geldikten sonra kamuoyuna açıklama yapacağız. Rapordan aldığımız ilk bilgiye göre 135 ev oturulamaz halde. Bu 135 konut sahibine gerekli tebligatlar yapıldı. Evlerini boşaltılmaya başladılar. Bu vatandaşlarımıza kira yardımı yapacağız. En kısa sürede evlerini yaparak kendilerine teslim edeceğiz.”
 
Gündoğdu Belediyesi, afet konutu yapımı için TOKİ'ye 3 ayrı alternatif sundu. Bu alternatifler arasında 26 Ağustos'ta aşırı yağışlar sonrası taşan Veliköy Deresi'nin geçtiği Veliköy Vadisi de yer alıyor. Vali Hacımüftüoğlu, “Bu arazilerin tamamı vatandaşa ait. Bunu ya kamulaştıracağız ya da yapılacak binadan arsasının değerine göre daire vererek arsayı alma yoluna gideceğiz. Burada TOKİ anlaşma yolunu seçecek. Gündoğdu'da kamuya ait yer yok. Olsa hemen inşaata başlayacaktık” dedi.
 
Afet konutu yapımı için önerilen alternatifler arasında Veliköy deresinin geçtiği Veliköy Vadisinin de yer aldığının hatırlatılması üzerine Vali Hacımüftüoğlu, “Konutlar için belirlenen arazileri TOKİ'nin teknik elemanları gidip incelenip, bakıyor. Bunu da iyi hesap etmek gerekiyor. Yarın bir de orada sıkıntı yaşamayalım. Sunulan 3 alternatif var. Doğrusunu yapmamız lazım. Herhalde TOKİ dere yatağına ev yapmaz” diye konuştu.  

Gündoğdu Belediye Başkanı AK Partili Süleyman Yıldız ise, TOKİ'ye afet konutu yapımı için çeşitli araziler önerdiklerini belirterek, şunları söyledi:“Beldede toplu bir arazi bulma şansımız yok. 3 ayrı bölgede ve bu bölgelerde 4 ayrı noktada afet konutu yapımı planlanıyor. Bunlardan biri Veliköy Deresi'nin olduğu bölgedir. Ancak burada konut yapılmadan önce Devlet Su İşleri (DSİ) gerekli teknik incelemeyi yapacak. Ayrıca Veliköy deresinin ıslahının yapılması için ihale yapıldı. Çalışmalar başlıyor. Bu çalışmalarda göz önüne alınarak bölgede konut yapımı için DSİ uzmanları inceleme sonucu olumlu rapor verilirse burada konut yapılabilir.”
  • Etiketler:

Yorum Yaz