maritbet girişmaritbet
16. Asya Pasifik Perakende Kongre ve Fuarı 23 Eylül'de İstanbul Lütfi Kırdar’da!

16. Asya Pasifik Perakende Kongre ve Fuarı 23 Eylül'de İstanbul Lütfi Kırdar’da!

İstanbul'da gerçekleştirilecek Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuarı gün sayarken, bir süre önce Çin'de mağaza açan Abdullah Kiğılı, "Kongre Türk markalarının toplam hacmi 5 trilyon euro'yu bulan bu pazarda tanınması için bir fırsat" dedi

Dünyada 33 ülkeden 2 binin üzerinden katılımcının yer alacağı 16. Asya Pasifik Perakende Kongre ve Fuarı (APRCE) 23-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar'da gerçekleştirilecek. Bu yıl ilk defa Türkiye'de gerçekleşecek olan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük çok uluslu perakende organizasyonu niteliği taşıyan konferans, Türkiye perakende sektörünün geleceği açısından önemli. Türk perakende sektörünü, toplam hacmi 5 trilyon euro'yu bulan Asya-Pasifik pazarına yönlendirmeyi hedefleyen organizasyonla Asya'ya yapılan 10 milyar dolarlık ihracatın 2023 yılına kadar 200 milyar dolar seviyesine çıkarılması amaçlanıyor.

Üyeleri arasında 7 bin perakendeci ve yatırımcı, 600 bin satış noktası, 200 milyonun üzerinde çalışanı ve 3.5 milyarlık nüfusu temsil eden Asya Pasifik Perakendeciler Dernekleri Federasyonu (FAPRA) tarafından iki yılda bir organize edilen konferansa Çin, Japonya, Hindistan, Malezya, Yeni Zellanda, Singapur'dan 150 milyar dolarlık ciroları yöneten firmaların temsilcileri katılacak. Wall-Mart, Best Buy, Metro, Apple, Primark gibi çok perakende devinin yer alacağı kongrenin açılışını ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek.

Gelecek Uzakdoğu'da markalar Çin'de yerlerini aldı

2011 yılında yapılan kongrede 17 ülke arasında Müşteri Hizmetlerinde Üstün Başarı ödülünün FAPRA tarafından Kiğılı markasına verildiğini söyleyen Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, geleceğin artık Uzakdoğu'da olduğunu söyledi. Bu nedenle Türkiye'de yapılacak kongrenin Türk markalarının bu pazarlara tanıtılması ve ilişkilerin kurulması açısında fırsat sunacağını kaydetti. Japonya'dan 500, Çin'den 400 kişinin Türkiye'deki kongreye geleceğini aktaran Kiğılı, kongrenin Türkiye'de yapılmasında Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane'nin çok fazla katkı sağladığını dile getirdi. Artık yaşlanan Avrupa'ya mal satmanın zorlaştığını belirten Kiğılı, Avrupa ve Amerika'nın neredeyse bütün markalarının Çin'e giderek burada yerlerini aldığını söyleyerek, “Hugo Boss, Prada, Louis Vuitton gibi birçok markanın Çin'de 100 yakın mağazasının bulunuyor” dedi.

Her yabancıyı Avrupalı görüyorlar

Bir süre önce kendilerinin de mağaza açtığı Çin'de yaklaşık 300 milyon kişinin ABD vatandaşları standardında yaşadığını kaydeden Kiğılı, “Çinliler kendi markalarının dışında gelen her markayı Avrupa markası olarak görüyorlar” dedi. Üretimi Çin'de yapıp Türkiye'de 100 liraya sattıkları bir pantolonu Çin'de 300 TL'ye sattıklarını aktaran Kiğılı, daha karlı bir pazar olan Çin'de hedeflerinin ise çok büyük olduğunu anlattı. Diğer Türk firmalarının da Çin'in büyük şehirlerinde yaklaşık 10 tane mağaza açmaları ve cornerlarla girmelerini öneren Kiğılı, bunu daha çok Çin'de üretim yapan firmaların yapması gerektiğini vurguladı. Kiğılı şu bilgiyi verdi: “Çin'de en iyi dikişi, en kumaşı ve en uygun fiyata mal edebilirler. Türkiye'den Çin'e mal götürdüğünüzde gümrük duvarları ile karşılaşabilirler. Çinli bir ortak bulup Çin'de üretim yapmak daha uygun.”

Türkiye'nin 75 ili, iki AVM'nin üzerini kaldırmıyor

Türkiye'de sayıları hızla artan AVM'lere değinen Abdullah Kiğılı, doğru yerde açılmayan, yan yana açılan AVM'lerin hastane ya da okul olacağını yıllar önce söylediğini dile getirerek, “Türkiye'de 80 ilden 5 büyük ili çıkardığınızda geriye kalan 75 il 2 AVM'nin üstünü kaldırmıyor. 2015'te Türkiye AVM'de doygunluğa ulaşmış olacak" dedi.

Son zamanlarda iflaslarla gündeme gelen tekstil sektörü hakkında da konuşan Kiğılı, hazır giyimde iflasların çok düşük olduğunu özellikle dokuma ayağında iflasların yaşandığını belirterek, buna da Türkiye ihtiyacının çok üzerinde yapılan makina yatırımlarını sebep gösterdi.

İç piyasaya dönen hazır giyimde tedarikçi sıkıntısı

Türkiye'de kurun sabit kalması nedeniyle ithalatın son yıllarda giderek arttığına işaret eden Abdullah Kiğılı, bunun da Türkiye'deki fason atölyelerinin ve küçük tezgahların kapanmasına neden olduğunu dile getirdi. Ancak geçen yıl hükümetin gümrük duvarlarını artırmasından hazır giyimcinin yeniden iç piyasaya yöneldiğini ancak bu sefer de kapanan atölyeler nedeniyle iç piyasada servis yapacak tedarikçi bulamadıklarını kaydetti. Bu nedenle buldukları tedarikçiyle yıllık bağlantı kurarak çalıştıklarını aktaran Kiğılı, bunun da sektörde ciddi bir handikap oluşturduğunu belirtti.  

Fenerium satışlarının yüzde 25'i kadınlara yapılıyor

Aynı zamanda Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili de olan Abdullah Kiğılı, Fenerium'da geldikleri noktayı şöyle değerlendirdi:

"Fenerium hızla büyüyor. 2012'de 80 milyon TL ciro, 20 milyon TL net kara ulaştı. Bu yıl ilk sekiz ayda gidişata baktığımızda ise cironun 100 milyon TL'ye çıkmasını bekliyoruz. Franchising vermekten vazgeçtik. Şu anda 55 mağazaya ulaştık. 5 binden fazla ürün mağazalarda satılıyor. Satışlarımızın yüzde 25'ini kadınlara yapıyoruz. Forma dahil her şey alıyorlar. Bebek ürünleri satıyoruz. Satışımızın yüzde 10'una yakın bir bölümü de bebek ürünlerinden oluşuyor.”

Feneriumları yurtdışına açmayı planladıklarını aktaran Kiğılı, buna Türklerin yoğun yaşadığı Avrupa ülkelerinde başlayacaklarını ve bir yıl içerisinde bunu yapmayı düşündüklerini aktardı.  

Leyla İLHAN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Çin'de sarmal tasarımlı kitabevi dikkat çekiyor!
  • 24.04.2024 17:16

Çin'de sarmal tasarımlı kitabevi dikkat çekiyor!

Çin'in Shenzhen kentinde bulunan bir kitabevi, sarmal şeklindeki ilginç tasarımı ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...