maritbet girişmaritbet
TSKB ‘3. Köprüyle Avrupa Yakası'nda Ispartakule, Anadolu’da Riva öne çıkacak

TSKB ‘3. Köprüyle Avrupa Yakası'nda Ispartakule, Anadolu’da Riva öne çıkacak

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, üçüncü köprüyle birlikte Avrupa’da Ispartakule, Anadolu’da Riva’nın öne çıkacağını belirtti

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, üçüncü köprünün önce yerleşim ve konut alanlarını, sonra merkezi iş alanlarını, daha sonra da sanayi alanlarını etkileyeceğini belirterek, "Üçüncü köprüyle birlikte konut alanları anlamında Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe'nin önem kazanacağı, sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy, Pelitli ve Kartepe'nin öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacaktır" dedi.  Üçüncü köprüyle beraber hangi bölgelerin cazibe merkezi olacağına yönelik AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Maya, Boğaziçi Köprüsü ile kentin doğu-batı aksının, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'yle ise kuzey-güney aksının geliştiğini söyledi. Maya, üçüncü köprüyle birlikte kuzey-güney aksındaki gelişmenin çok daha ileri boyuta taşınacağını kaydetti. Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından önce Gayrettepe, Fulya, Esentepe ve Mecidiyeköy'de sınırlı bir yapılaşmanın olduğunu anımsatan Maya, burası önceleri gitmeye çekinilen alanlar iken köprüyle birlikte yapılaşma sıklığının ciddi şekilde arttığını ve zaman içinde kent merkezini oluşturan alanlar olduğunu dile getirdi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile birlikte Anadolu Yakası'nda Beykoz, Anadolu Hisarı, Kavacık, Çekmeköy ve Ümraniye'nin yeni yerleşim ve çalışma bölgeleri olarak İstanbul kent makroformuna kazandırılan alanlar olduğunu vurgulayan Maya, Avrupa Yakası'nda ise Sarıyer, Maslak, Zekeriyaköy ve Kağıthane'nin kent makroformunun yeniden şekillendiği alanlar olarak ortaya çıktığını, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden önce merkezi alan dışı olarak nitelendirilen Maslak civarının bugün artık İstanbul kent merkezinin önemli bir merkezi iş alanı aksı haline geldiğini ifade etti. Bu gelişmelerden hareket edildiğinde "3. köprüyle birlikte kente yeni yerleşim alanları kazandırılacak mı?" sorusunun akla geldiğine dikkati çeken Maya, şöyle devam etti:

"Bugün itibarıyla inşaat çalışmaları devam eden 3. köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Garipçe, Anadolu Yakası'nda ise Poyrazköy'de bulunuyor. İkinci köprünün ayaklarının bastığı yerler ise Kavacık ve Hisarüstü. Köprülerin ilk olarak yerleşim ve konut alanlarını, ikinci olarak merkezi iş alanlarını, üçüncü olarak da sanayi alanlarını etkilediğini söylemek mümkün. Bu doğrultuda 3. köprüyle birlikte konut alanları anlamında Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe'nin önem kazanacağı; sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy, Pelitli ve Kartepe'nin bu anlamda öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacaktır."

3. Köprü önce Ispartakule ve İkitelli'yi parlatacak
Makbule Yönel Maya, Boğaziçi Köprüsü yapıldıktan sonra Etiler-Ulus aksındaki konut alanlarının o dönemin kent merkezinden uzak, korunaklı ve kendi içlerine dönük site yerleşimleri olduğunu, ancak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapımı ve kent gelişimiyle birlikte bu bölgenin kent merkezi içindeki en değerli alanlar olarak ortaya çıktığını söyledi. Aynı bakış açısıyla hareket edildiğinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra oluşan kent merkezi dışındaki sitelerden 10 yıl sonra kent merkezinin birer alt merkezi olarak bahsetmenin gündeme gelebileceğine işaret eden Maya, konuşmasını şöyle tamamladı:

"3. Köprünün güzergahını ve bağlantı noktalarını irdelediğimizde karşımıza çıkan sonuçları özetlemek gerekirse, konut alanı açısından Avrupa Yakası'nda Ispartakule ve İkitelli kazanacağı önem açısından ilk öne çıkacak bölgeler olacak gibi görünüyor. Bu gelişmelerden Göktürk ve Zekeriyaköy'ün de önemi bir parça daha artacak. Sonraki etapta ikincil etkilenme bölgeleri Çatalca ve Uskumruköy olabilir. Anadolu Yakası'nda konut gelişimi açısından ilk etaptaki etkilenme bölgesi Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe olacak gibi görünüyor. İkincil etkiyi ise Kurtköy civarında göreceğiz. Sanayi alanları anlamında da 3. köprüyle birlikte yeni gelişmeler olacağı muhakkak. Avrupa Yakası'nda Hadımköy ve Kınalı, Anadolu Yakası'nda ise Pelitli ve Kartepe bu değişim dönüşümden sanayi yatırımları anlamında en çok etkilenecek bölgeler."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

FSM ve YSS köprüleri Azerbaycan bayrağının renkleriyle aydınlatıldı
  • 09.11.2022 09:43

FSM ve YSS köprüleri Azerbaycan bayrağının renkleriyle aydınlatıldı

Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, Azerbaycan'ın Karabağ ...

FSM Köprüsü, Dünya Alzaymır Günü için mor renge büründü
  • 22.09.2022 10:40

FSM Köprüsü, Dünya Alzaymır Günü için mor renge büründü

Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü, 21 Eylül Dünya Alzaymır Günü'ne dikkati çekme ...

FSM Köprüsü, Brezilya bayrağının renklerine büründü
  • 08.09.2022 09:30

FSM Köprüsü, Brezilya bayrağının renklerine büründü

Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü, Brezilya'nın bağımsızlığının 200. yılı dolayı ...

FSM Köprüsü'nde asfalt bakım çalışması yapılacak
  • 12.08.2022 11:45

FSM Köprüsü'nde asfalt bakım çalışması yapılacak

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Edirne istika ...

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...

İstanbul’un köprüleri Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için aydınlatıldı
  • 02.07.2022 11:17

İstanbul’un köprüleri Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için aydınlatıldı

İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, Denizcilik ve K ...