maritbet girişmaritbet
Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya’nın STFA’sı küllerinden doğdu

Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya’nın STFA’sı küllerinden doğdu

Darboğaza giren STFA, profesyonel yönetim kontrolünde kötü günleri geride bıraktı

 

SEZAİ Türkeş-Fevzi Akkaya tarafından kurulan ancak 1990'lı yılların sonunda büyük bir darboğaza giren STFA, profesyonel yönetim kontrolünde kötü günleri geride bıraktı. 500 milyon doların üzerindeki borcunu tamamen sıfırlayan STFA, 2011 yılında halka açılmayı planlıyor
 
İnşaat sektörünün duayenleri Sezai Türkeş ve Fevzi Akkaya tarafından kurulan, 1990'lı yılların başından itibaren Türkiye'nin en büyük müteahhitlik firmalarından biri olan STFA, profesyonel yöneticilerin elinde kötü günleri geride bıraktı.
500 milyon doların üzerindeki tüm borcu sıfırlayan ve şu an hiç borcu bulunmayan şirket, 2009'u 1.2 milyar dolar ciro ve 140 milyon dolarlık EBİTDA kârı ile kapattı. Tekrar 14 bin çalışanı olan bir deve dönüşen STFA'nın bu yılki ciro beklentisi ise 1.4 milyar dolar.
 
Anadolu Grubu'ndan transfer olup bu değişimi gerçekleştiren yönetici olarak öne çıkan CEO İlker Keremoğlu zorlu süreci anlatırken söze “STFA'yı yeniden dizayn etmek için kolları sıvadığımızda elimizde 100 milyon dolar ciroya karşılık 500 milyon dolarlık borç vardı. Üstelik 43 şirketin en az 35'i her gün zarar üretiyordu. Sekreterlerin daktiloları bile hacizliydi” diye başladı.
 
Öncelikle 17'nin üzerindeki alacaklı bankayla uzlaştıklarını temerrüt faizlerinde ciddi indirimler aldıklarını kaydeden Keremoğlu, varlık satışları ve mevcut işlerin ayaklandırılması ile bu zorlu sürecin tamamlandığını, kötü günlerin geride kaldığını söyledi. Bu süreçte 1.300'ün üzerinde dava ile uğraşıldığını kaydeden Keremoğlu tüm davaların kapandığını vurguladı. Grubun artık geleceğe çok daha umutla baktığını ifade eden Keremoğlu, 2011 yılında halka açılmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
 
İNŞAATIN CİROSU 700 MİLYON DOLAR
Kriz döneminde Sedef Tersanesi, Kartepe Turizm Kompleksi gibi varlıkları elinden çıkaran Altunizade'deki 29 dönümlük holding merkezini de satmak zorunda kalan STFA, zarar üreten ancak satılamayan pek çok varlığı da radikal bir kararla kapatma yoluna gitti. Daha sonra gücünü inşaat ve enerjide toplayan şirket bugün inşaat alanında yüzde 95'i yurtdışında olmak üzere 700 milyon dolar ciroya ulaştı. STFA'nın portföyünde inşaat şirketlerinin yanısıra ayrıca Orta Anadolu bölgesinde gaz dağıtım işi ve Sofra adlı yemek şirketi bulunuyor.
 
“2008'de bir private equity fon olan Hong Kong'lu ADM bize ortak oldu. Şimdi hedefimiz dengeli bir portföy oluşturmak. Enerji alanında becerebilirsek daha da büyümek” diyen CEO İlker Keremoğlu, inşaatta yeni oyun alanlarının da Hindistan olacağını söyledi. Körfez ülkeleri başta olmak üzere Libya ve Pakistan'da faaliyetleri olduğunu kaydeden Keremoğlu, bu yıl 1.4 milyar dolar ciro hedeflediklerini ifade etti.
 
STFA'nın yüzde 75'i Tomris Taşkent'te
STFA'YI Sezai Türkeş ve Fevzi Akkaya yüzde 50-50 ortaklıkla kurmuştu. Son yıllarını Alemdağ'da kaloriferi ve telefonu dahi olmayan tek odalı bir evde geçiren Fevzi Akkaya, elindeki hisselerin bir bölümünü Eser Tümen'e devretmiş kalanını da Vakıf'a hibe etmişti. Daha sonra STFA'nın yüzde 74.43'lük hissesi Sezai Türkeş'in kızı Tomris Taşkent'in oldu. İlker Keremoğlu şirketin şu anki değerinin 800 milyon ile 1 milyar dolar olduğunu kaydetti.
 
Galata Köprüsü'nde biz kusurlu değildik hızlı açılıp kapansın derken bozmuşlar
STFA mali darboğazla uğraştığı dönemde, yaptığı yeni Galata Köprüsü yüzünden epey eleştiri almıştı. Köprünün kapakları açılıp kapanmayınca, STFA suçlanmıştı. Ancak kullanım hatası oluştuğu anlaşıldı. İlker Keremoğlu o süreci şöyle anlattı: “Biz köprüyü yaptık teslim ettik, 1 yıl bizim kontrolümüzdeydi. Sonra sorumluluk Belediye'ye geçti. O köprünün kapaklarının belirli bir açma-kapanma hızı var. Bir de acil durumlar için daha hızlı açma kapama modu var. Ancak o her zaman kullanılmaz. Anlaşıldı ki normal zamanda da bu mod kullanılmış. Bakımları da yapılmamış.”
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz