maritbet girişmaritbet
Zamlar mayısta başlıyor, fiyat bu yıl YÜZDE 20 artar

Zamlar mayısta başlıyor, fiyat bu yıl YÜZDE 20 artar

Beton, demir, çimento, navlun gibi inşaat maliyetleri artarken, gayrimenkul satışlarının da canlanması üzerine, 2,5 yıldır aynı fiyatlarla konut satan şirketler zamma hazırlanıyor

Kaynak: Selma ŞENOL / BUGÜN

 
İnşaat maliyetleri beton, demir, çimento ve navlun bedelleri nedeniyle artışa geçti. Gayrimenkul piyasası canlandı. 2,5 yıl önceki fiyatlarla konut satan üreticiler, mayıs ayından itibaren fiyatlarını değiştirmeye hazırlanıyor. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, mayıs-eylül arası dönemde maliyetlerin fiyatlara yansıtılacağını belirterek 'Konut almak isteyenler için burası köprüden önceki son çıkış' uyarısı yapıyor. Demire şubattan bu yana yüzde 40'dan fazla, çimentoya da ocak ayında yüzde 10 zam geldiğini anlatan Altan Elmas, çimentocuların mayısta yüzde 10'luk bir zam daha yapma hazırlığında olduğuna dikkat çekti.

Demir ve çimentonun inşaattaki paylarının yüksekliğine dikkat çeken Elmas, bu yıl konut fiyatlarının yüzde 15-20 zamlanmasının beklendiğini açıkladı.
Tarihi dip seviyelerde bulunan faizlerin de bu seviyelerde kalamayacağını anlatan Elmas, "Eylül ayından bu yana faizler ile konut fiyatları atbaşı gidiyor ama bu, bu şekilde bir yıl daha süremez. Alıcılar bu dönemi kaçırmamalı" dedi. Altan Elmas piyasada satışların da açıldığını belirterek, Sancaktepe'de inşaatı devam eden Adapark projesinde iki ayda birinci etabın yüzde 80'ini, ikinci etabın yüzde 60 satışını tamamladıklarını, yakında üçüncü etabı satışa açmaya hazırlandıklarını dile getirdi.
 
Elmas, "Dünya krizden çıkıyor, 1,5 yıl geride kalırken küresel ekonomide toparlanma var, navlun fiyatları, petrol fiyatları yükselişte. Piyasa bu şartları değerlendirmek durumunda, çünkü üreticiler olarak 2,5 yıldır fiyatı artırmayarak krizin bütün yükünü çektik" dedi.

Şubatta tonu 850 lira olan demirin fiyatı bin 300 liraya çıktı. 2007 yönetmeliği ile birlikte inşaatta demirin payı artırıldı. Bu nedenle demir fiyatındaki artış inşaatlara yüzde 5 ile yüzde 7 arasında maliyet artışı olarak yansıyor.
 
YILIN İKİNCİ YARISI HAVA DEĞİŞİR
Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaşlar, sektörün tedbirli bir iyimserlik içerisinde yatırımlarını sürdürdüğünü belirterek, "Tüm veriler 2010 yılının gayrimenkul sektörü yönünden iyi geçeceği sinyallerini veriyor. Bu yılın ilk yarısı, düşük faiz ve düşük maliyetin yarattığı uygun fiyatlarla, müşterilerin talebinin daha yoğun olacağı bir dönem olacaktır. Yılın ikinci yarısında ise gerek taleplerin gerekse girdi fiyatlarının artması ve buna ek olarak faizlerin yukarı çıkması ihtimali dikkate alındığında, gayrimenkul fiyatlarının yükselmesi beklenebilir. Örneğin  demirdeki artış maliyeti yüzde 5 artırdı, fiyatların duracağı da düşünülmüyor. Alımı düşünen varsa gecikmesin, bu fiyatlar burda kalamaz" dedi. 
 
Ağaoğlu Genel Müdürü Hasan Rahvalı da şirketlerin yavaş yavaş maliyet artışlarını yansıtmaya hazırlandığını, bazı projelerde artışların başladığını söylerken, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da "Ne faizi ne fiyatı bir daha buralarda bulabilirsiniz, şimdi konut almanın tam zamanı" dedi.
 
 
1 MİLYAR DOLARLIK PROJELER
Sur Yapı büyük çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere bu yıl değeri 1 milyar doları bulan  konut ve alışveriş merkezi projelerini gerçekleştiriyor. İşte Sur Yapı'nın projeleri
- Kağıthane'de Cendere bölgesinde Hayat grubu ile yüzde 50-50 ortak olarak AVM yapıyor. 75 bin metrekare inşaat alanı, 30 bin metrekare kiralanabilir alana sahip AVM'de ruhsat başvurusu yapılacak, değeri 150-180 milyon dolar seviyesinde tahmin ediliyor.
- Bayrampaşa'da Uzel fabrikasının yanında Hayat Grubu ile 45 dönüm arsa üzerine AVM ve konut içeren karma bir proje gerçekleşecek. 3-5 blokluk yüksek binalarda 30 bin metrekare kiralanabilir alana sahip bir AVM ve  300-350 dairelik projenin ruhsat çalışmaları sürüyor. İnşaata sonbaharda başlanacak. Tahmini değeri 300 milyon dolar.
- Sancaktepe'de Adapark projesinin inşaatı sürüyor. Aydın Örme Grubu ile ortak olunan projenin yaklaşık değeri 200 milyon dolar.
- Çamlıca'da yeni bir İstanbul doğuyor sloganlı proje 123 dönüm arsa üzerinde projelendiriliyor. Showroom bitmek üzere. 1500 daire planlanıyordu ama kamuoyu araştırmasında tüketicilerin yaşamak için daha büyük daireler istediği görülünce, daire sayısı 1200'e düşürüldü. 35-40 metrekare stüdyo daireden 5+1 daireye kadar her ebatta daire seçeneği var. Ortalama metrekare fiyatı 5-6 bin lira olacak. 40 katlı ikiz kuleler şeklindeki projede 30. kattan itibaren panaromik İstanbul manzarası var. Anadolu yakasının en yüksek kottaki binası olma iddasını taşıyor.
-Çekmeköy'de İdealistkent projesinin yanındaki 72 dönüm arsaya da konut projesi geliştirilecek.
-İzmir'de 2 yıl önce Henkel fabrikalarının olduğu arsa, Torunlar ve Hayat grubu ile ortak alındı. 300 metre deniz kıyısı bulunan 45 dönümlük arazi Turan bölgesinde. Butik tarzda avm yapılacak, 300 daire civarında rezidans tarzında lüks konut olacak. İzmir'in en lüks konutunu yapacak olan Sur Yapı, belediyenin imar planlarını bekliyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz