maritbet girişmaritbet
Vedat Arslan: 2013 yılına damga vuracak projeler geliyor!

Vedat Arslan: 2013 yılına damga vuracak projeler geliyor!

Aremas Genel Müdürü Vedat Arslan, gayrimenkul sektörü açısından 2012'yi değerlendirdi ve 2013 yılından beklentilerini açıkladı

 

Aremas Genel Müdürü Vedat Arslan, gayrimenkul sektörü açısından 2012'yi değerlendirdi ve 2013 yılından beklentilerini açıkladı. İşte Vedat Arslan'ın yazısı;

Yeni Anayasa çalışmalarını saymazsak, Hükümet'in son 1 yıl içinde üzerine en çok eğildiği ve ses getiren kanun çalışmalarının tamamı gayrimenkul sektörü ile ilgili: Bunların içinde gayrimenkul sektörünü etkileyecek en önemli 2 kanun ise Kentsel Dönüşüm ve Mütekabiliyet Kanunu'dur.

Bu kanunların yürürlüğe girmesinin yanında, hem faizler %0,80 oranına gelmiş durumda hem de herkesin dört gözle beklediği not artışı Fitch tarafından geldi. Ancak halen daha konut projelerinin büyük çoğunluğunda hiçbir hareket olmadığı, bu yüzden firmaların nakit sıkışıklığı içinde oldukları konuşuluyor. Her şey bu kadar olumluysa piyasalar neden hareketlenmiyor diye sorulabilir.

Aslında piyasalarda bir hareketlilik var, ancak bu hareketin yönü çok farklı: Burada konut alıcılarına hak vermek gerekiyor; insanlar 2 yıldır “temcit pilavı” gibi önlerine konan ve piyasa değeri açısından doyuma ulaşmış projelere artık ilgi göstermiyorlar. Ancak yeni projeler, barındırdığı fırsatlarla birlikte konut yatırımcılarının ilgisini yoğun bir biçimde çekmeye başladı. Dikkat edilecek olursa, İstanbul özelinde bakıldığında, yeni satışa çıkan ve yatırım avantajı sağlayan projelerin hepsinde bir satış hareketliliği var. Bunların başında da Ağaoğlu Maslak geliyor, ama Nef Levent, Dap Z Ofis, Kartal Lapis Han, Kayabaşı Bahçetepe projeleri de çok hareketli. Bu sebeple, tüm sektör yeni projeleri piyasaya çıkarmak için harıl harıl çalışıyor.

Aralık ayından itibaren konut sektöründeki yeni arzları da hepimiz yakından seyredeceğiz. Cendere Dönüşüm projesinin ilk projesi yaklaşık 3.500 konutlu Evyap geliyor derken geldi bile. Bölgede, Eroğlu ve Nurol Seyrantepe de birkaç ay içinde satışa çıkacak. Yine 2013 içinde Zekeriyaköy'de hem Emlak Konut, hem Ortadoğu'nun konut projeleri ile Bakırköy sahil hattı boyunca birkaç firmanın milyar dolarlık projelerini göreceğiz. Çalık'ın Tarlabaşı yenileme projesi, Ortadoğu'nun Sancaktepe'deki gerçek bir“aile” odaklı yeni projesi, Ali Sami Yen ve Likör Fabrikası projeleri de 2013 yılına teker teker damga vuracaklar. Bu kadarla da kalmayacak; Ataşehir Finans Merkezi'ndeki projeleri ve Fikirtepe bölgesindeki projeleri de birer birer göreceğiz. Sadece Fikirtepe'de toplamda 80-100.000 konuttan bahsediyoruz.

Tabii ki, gayrimenkul sektörü sadece İstanbul'dan da ibaret değil. Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Denizli, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Kayseri ve Gaziantep'de de yine büyük ölçekli projelerle karşılacağız. Sadece Denizli'de satışa başlanması planlanan tek bir projede 800.000 m2 inşaat alanının olması planlanıyor. Veya, İzmir'de Alsancak, Bayraklı gibi bölgelerde, Eskişehir Tepebaşı ve Odunpazarı'nda, Ankara Eskişehir Yolu, Beytepe ve Konya Yolu'nda onlarca yeni proje bekleniyor.

Kısacası, 2013 yılında Türkiye yeni bir şantiye dönemine girecektir. Bu şantiye döneminde, finansal anlamda nakit akışının sağlanabilmesi için konut sektöründe satışın önünün açılması için de gereken her türlü çalışma yapılacaktır. Kentsel Dönüşümü de, Mütekabiliyet'in asıl yansımalarını da o zaman göreceğiz. Ancak, yatırımcısına para kazandırmayan ve oturmak üzere alanların beklentilerine uygun üretilmeyen projelerin ne 2013'te ne de ondan sonraki yıllarda büyük bir satış ivmesi yakalaması mümkün görünmemektedir. Bunu da unutmamalıyız!

Vedat Arslan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkul sektörüne yabancıların ilgisi artıyor!
  • 15.05.2013 12:02

Gayrimenkul sektörüne yabancıların ilgisi artıyor!

Gayrimenkulde yabancı ilgisi devam ederken, DMY Gayrimenkul kurucusu Duygu Melte ...

Gayrimenkul sektörü 2013 yılında netlik istiyor!
  • 02.01.2013 14:17

Gayrimenkul sektörü 2013 yılında netlik istiyor!

Yılın ilk yarısını durgun geçiren ancak son çeyreğinde büyüme kaydeden gayrimenk ...

Vedat Arslan: 2013 yılına damga vuracak projeler geliyor!
  • 04.12.2012 14:01

Vedat Arslan: 2013 yılına damga vuracak projeler geliyor!

Aremas Genel Müdürü Vedat Arslan, gayrimenkul sektörü açısından 2012'yi değerlen ...

Ali Taylan: Yükseliş 10 yıl daha sürecek
  • 21.05.2012 11:33

Ali Taylan: Yükseliş 10 yıl daha sürecek

Tüm Emlakçılar Federasyonu Başkanı Ali Taylan, 'Emlak satışlarında bu yıl toparl ...