maritbet girişmaritbet
Trafik kazalarında beton bariyerlerin önemi!

Trafik kazalarında beton bariyerlerin önemi!

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği CEO’su İsmail Bulut trafik kazalarında beton bariyerlerin önemine dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yaşanan metrobüs kazasında, çelik bariyerlerin kopmasıyla karşı şeride geçen metrobüs çok sayıda insanın yaralanmasına ve maddi hasara sebep olurken, yol güvenliği sorunu tekrar gündeme geldi. İngiltere ve İrlanda'da kullanımı zorunlu olan beton bariyerler kaza sırasında; aracın karşı şeride geçmesini engellerken, ses yalıtımı özelliğiyle de çevre ve trafik güvenliğine katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre beton bariyerler; psikolojik olarak sürücülerin daha dikkatli araç sürmesini de sağlıyor. 

Metrobüs şoförü ve yolcunun tartışmasıyla yaşanan trafik kazasının sosyolojik ve insani boyutları tartışılırken; çelik bariyerle ayrılmış yolların güvenliği gündeme taşındı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) CEO'su İsmail Bulut  çelik bariyerin kopmasıyla artan maddi hasarlı kazalarda yaralı ve can kaybı sayısının beton bariyerler ile düşürülebileceğini savundu. 

Bulut; “Geçtiğimiz günlerde yaşanan metrobüs kazasında çelik bariyerlerin ne kadar yetersiz kaldığını üzülerek ülkece tekrar görmüş olduk. Bu tür kazaların yüksek oranlarda olduğu yerlerde özellikle beton bariyerlerin olması hem can güvenliği hem mal güvenliği için birer zorunluluk olması gerekliliğini birkez daha düşünmeliyiz. İngiltere ve İrlanda'da zorunlu olarak, Avrupa ülkelerinde ise yasal zorunluluk olmamasına rağmen uzun yıllardır orta refüjlerde kullanılan beton bariyerler olası kaza durumlarında kaza yapan aracın yoldan çıkmasını engelleyerek daha büyük kazaların yaşanmasına; can kayıplarının ve maddi hasarların en aza indirgenmesine yardımcı oluyor. Orta refüjdeki beton bariyerler, çarpan bir aracın takla atmasını ve ters yöne geçmesini önlerken karşı yöndeki araçların hasar görmesini çok daha etkin bir şekilde engellerler. Özellikle ağır tonajlı araçların karıştığı kazalarda karşı şeride geçmeye bağlı olarak can kayıplarında ve maddi hasarlarda artış olduğunu görüyoruz. Çarpan aracın bariyer tarafından tutulabilmesi,  bariyerin yanal deformasyonu, çarpan aracın stabilitesi, çarpışmadan sonra aracın hareket doğrultusu ve yolculara gelen darbe etkileri beton bariyerler ile olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre beton bariyerler psikolojik olarak sürücülerin daha dikkatli araç sürmesini sağlamaktadır.“ dedi. 

Takla atma, uçuruma yuvarlanma, şiddetli darbe, karşı şeride geçmeye karşı beton bariyer

Beton bariyerler; araç içindekilere gelecek darbe şiddetini azaltacak şekilde tasarlanırken aynı anda trafik gürültüsünün çevreye yayılmasını önlemek, karşı yönden gelen trafiğin ışıklarını perdelemek gibi amaçlarla da hem trafik hem de çevre güvenliğini ön planda tutuyor. Beton yollar trafiğin daha güvenle seyrini sağlamak amacı ile yol kenarlarındaki engellerin önüne yerleştirilirken; kaza yapan aracın yoldan çıkması durumunda oluşacak tehlikelerin yanı sıra takla atma, uçuruma yuvarlanma, şiddetli darbe, karşı şeride geçmeye karşı kullanılıyor. 

Çelik bariyere göre beton bariyerler daha ekonomik

Betonun ana maddesi olan çimento yurt içine dağılmış fabrika ve öğütme tesislerinden kolayca temin edilebilen, tamamen yerli bir ürün. Beton bariyerler prefabrike olarak veya yerinde dökme olarak kolayca üretilir. Prefabrike beton bariyerler vinç ile yerlerine yerleştirilirler. Montaj riski yok denecek kada az. Beton bariyerlerin ömrü 40-50 yıl. Yüksek dayanımı ve kütlesi dolayısı ile servis ömrü süresince çarpmalardan fazla etkilenmez ve yıpranmaz. Dolayısı ile çelik bariyerlere oranla uzun süreçte çok daha ekonomik. İlk yapım maliyeti çelik bariyerlerden daha fazla olması durumunda bile, uzun süreçte bakım ve işletme masraflarının düşük olmasından dolayı çelik sistemlere göre faydalı ömür bazında ekonomik. Ağır vasıtalar için bariyer kullanılması durumunda (ağır hizmet bariyerleri) beton bariyer çelik sisteme göre hem ilk kurulum aşamasında ve hem de uzun süreçte daha ekonomik oluyor. Beton bariyerler meydana gelen bir kazadan sonra aynı bölgeye çarpan ikinci bir aracı da güvenle durdurabilecek özellikte.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Koca: "Tedbir azaldıkça tehdit artıyor"
  • 07.06.2020 21:46

Bakan Koca: "Tedbir azaldıkça tehdit artıyor"

Sağlık Bakanlığı koronavirüs ile ilgili bugünkü rakamları açıkladı. ...

Dünyanın inşaatında Türkiye'nin "harcı" var
  • 29.07.2018 19:56

Dünyanın inşaatında Türkiye'nin "harcı" var

Çimento üretiminde Avrupa'da birinci sırada yer alan Türkiye'den, dünyanın yakla ...

TÇMB’nin yeni başkanı Nihat Özdemir oldu
  • 10.02.2018 10:28

TÇMB’nin yeni başkanı Nihat Özdemir oldu

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanlığına Limak H ...

Çimento tüketimi yüzde 4 arttı
  • 07.12.2017 11:20

Çimento tüketimi yüzde 4 arttı

Potansiyeliyle Türkiye’nin büyüyen ekonomisine üretim ve ihracat ile direkt katk ...

Beton bariyer ile yol kaynaklı trafik kazaları azalacak
  • 04.05.2017 11:42

Beton bariyer ile yol kaynaklı trafik kazaları azalacak

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Üna ...

Trafik kazalarında beton bariyerlerin önemi!
  • 27.09.2016 10:33

Trafik kazalarında beton bariyerlerin önemi!

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği CEO’su İsmail Bulut trafik kazalarında bet ...