maritbet girişmaritbet
Şemsettin Aydın kendini Fikirtepe’ye adadı

Şemsettin Aydın kendini Fikirtepe’ye adadı

Tek isteğini “Fikitepe’nin temize çıkması” olarak ifade eden Şemsettin Aydın, vatandaşın sorununu çözmek için kafa yoruyor, formüller üretiyor.

Adana'dan gelerek ilk projesini Fikirtepe'de kentsel dönüşüm olarak geliştiren Şemsettin Aydın, kangrenleşen Fikirtepe'nin her yerini ve tüm sorunlarını çözmeye aday. Yeni kurulan Fikirtepe Platformu'nun öncülüğünü yapan Aydın, Baysaş İnşaat olarak İstanbul216'yı tamamlamadan hiç bir proje ile ilgilenmeyecek. Kısa bir süre sonra İstanbul216'nın ikinci etabına başlayacağını belirten Aydın, gelen teklifleri de Fikirtepe'deki tüm sorunları çözülene kadar değerlendirmeye almıyor. 

Fikirtepe'nin her tarafını çözeceğim

Fikirtepe'de yaşadığı olaylar karşısında kentsel dönüşüm uzmanı olan ve bu konulara kafa yoran Aydın, dönüşümün kilidini açacak 4 sorun belirlemiş. Bunları vatandaşla görüşmelerinden ve diğer müteahhitlerle bir araya geldiğinde edindiğini belirten Aydın, konuya şöyle açıklama getiriyor.

1-    Hakem heyeti eksikliği

Müteahhit ile hak sahiplerinin arasındaki sorunları çözecek hakem heyetinin eksikliği yaşanıyor. Örneğin bir adaya iki firma girerek vatandaşa farklı vaatlerde bulunmuş. Bu tür sorunları çözmek için uzlaştırıcı etik kuruluna ihtiyaç var. Bunu ancak devlet yapabilir.

2-    Altyapıların organizasyonu

Yol, elektrik, su ve doğalgaz gibi temel sorunların alt yapı eksiği var. Yeni nüfusa göre bunların nasıl organize edilmesi gerekiyor. Bu konularda Çevreve Şehircilik Bakanlığı ve İBB ile görüşülüyor. İstişareler yapılıyor.

3-    Master plan eksikliği

Donatı alanlarının tasarımı, yeşil alan, okul, cami, kreşi ve sağlık kuruluşlarına nasıl doğru yer ayrılacak? Bununu içinde Aydın doğru master planı yapılmasının şart olduğunu söylüyor.

4-    Algı operasyonu yönetimi

Bir de Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm çalışmaları Türkiye'deki tüm diğer dönüşüm faaliyetlerini birinci dereceden ilgilendiriyor. Bu algı operasyonları doğru yönetilmeli. 

Bu sorunları ve çözüm yollarını dört başlık altında dile getiren Aydın, Fikirtepe Platformu'nun yarı resmi bir kuruluş olduğunu belirtiyor. İBB ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nden temsicilerin de yer aldığını söyleyen Aydın, şeffaf bir kurum olduklarını dile getiriyor.

26 firma 5 temsilci seçti

Fikirtepe Platformu'nun kurulması için Fikirtepe'de projesi toplam 26 firmanın toplandığını söyleyen Aydın, “Önce 12 firma belirlendi. Bunlar Teknik Yapı, Nuhoğlu İnşaat, Emay, Vartaş ve Baysaş'ın yer aldığı 5 firmalık bir icra kurulunu oluşturdu. Yıllardan beri görüşülen ve konuşulan sorunlar burada dile getirilerek çözüm yolları aranıyor” diye konuştu.

İhtiyaçlar platformu zorunlu kıldı

Platform'un ihtiyaçtan doğduğuna işaret eden Aydın, “Bir adanın işlerinin bitmesi sorunu çözmez. Herşeyin hızlı hareket etmesi lazım. İcra kurulu gerekli kararları aldıktan sonra gerekirse bakanlığa kadar çıkarak çözüm yolları arayacağız. Düzenleme yapıldıktan sonra işlerin yapılması hiçbir şey değil. Bunu anlamayan hak sahipleri veya firmalar için bakanlıktan B, C, D… planı talep edeceğiz. İtiraz eden hak sahipleri için imar konununda yer alan 18. maddenin uygulamasını isteyeceğiz. Gerekirse emsali düşürecek ama mutlaka çözüme gideceğiz. Herkesin mutlu olması lazım. Aklı olan arsa sahibi doğru yoldan hareket eder. Bu tür sorunla benin adamda da çıktı ama müteahhit firma olarak biz çözüme odaklandık. Bir kişi için adayı kilitlemek doğru değil” diye konuştu.

Firmalar hata yaptı, anlaşmalar tamamlanmadan yıkıma başlandı

Kentsel dönüşüm başladığında kimsenin bu konuda bilgi ve tecrübesi olmadığı için müteahhit firmaların hatalar yaptığını söyleyen Aydın, “Bazı firmalar adalarında yüzde 100 anlaşma sağlamadan yıkımlara başladı. Bu büyük bir risktir. Süreçler uzadı ve verilen kira yardımı arttı. Fikirtepe Platformu olarak biz bu algı yanılmalarını düzenliyor ve tamamı boşalmayan adalarda evlerin boşaltılmaması gerektiğini ileri sürüyoruz” şeklinde konuştu.

Uzun lafın kısası Fikirtepe'yi boş bırakmayacağız

Platformun bunun gibi sorunları çözmek için bir araya geldiğini söyleyen Aydın, “Ortak bütçe oluşturularak ortak PR yapılacak, algılar doğru yönetilecek ve herkesin finansal büyüklüğü oranında yer alacağı reklam kampanyaları düzenlenecek. İşlerin hepsi tek elden yürütülecek ve şirketler üstü bir oluşum kurulacak. Uzun lafın kısası Fikirtepe'yi boş bırakmayacağız” dedi.

Fikirtepe'nin Türkiye'de kentsel dönüşümün simgesi haline geldiğine bir daha dikkat çeken Aydın, “Sosyal vaka haline döndü. Bir sendeleme yaşanırsa bu tüm Türkiye'ye mal olur. Bizi, hükümeti ve toplumu aştı. Başarısızlık halinde hepimiz altında kalırız. Şu anda gündüzleri 40-50 bin kişi yaşıyor ama yeni Fikirtepe'de bu rakam 200 bin olacak. Bunu karşılayacak altyapı şimdiden kurulmalı. Aksi takdirde yol alınmaz ve geleceği facia olur” dedi.

Kentsel dönüşüme hazırlıksız yakalandığını söyleyen Aydın master planlar olmadan harekete geçildiğini kaydederek, “Çünkü bakanlık, firmalar, müteahhitler ve arsa sahibi vatandaşlar olmak üzere böyle bir olaya hiç birimiz hazır değildik. Hak sahiplerinin hepsi piyango vurduğunu ve zengin olduklarını zannettiler. Aklımız başımıza yeni gelmeye başladı. Kentsel dönüşümü eğer 200 yıl sonra bir daha yapmak zorunda kalmak istemiyorsak şimdi altyapısı olan, yarına sahip çıkan, insani, planlı ve iyi bir şey yapalım. Biz sadece bunu istiyoruz. Bunun içinde arazi, bilgi, finansman.. olmak üzere her şart müsait. Yokuş yerler mi var? Oralara gerekirse yürüyen merdiven yapılır. Ufkumuz açık. Yeterki bir arada hareket edelim. Biz şu anda Fikirtepe'ye hakimiz. Her şeyini biliyoruz. Bakanlığın, vatandaşın ve müteahhitin reflekslerini çok iyi biliyoruz. Ama planlamalar olmadığı her şeyde eksik kalıyoruz” dedi.

Bundan sonra tecrübeyi nasıl değerlendirecek?

Bir daha Fikirtepe'de proje geliştirmeyeceğinin altını çizen Aydın, biriken bilgi bilgi birikimini ombdusmanlık çatısı altında topluyor. “Müteahhitle hak sahiplerini bir araya getirecek formüller üreteceğim” diyen Aydın, “Örneğin kangrenleşen adalara müdahale ederek arabuluculuk yapacağım ve onları uzlaştıracağım. Bunu kendi firmam adına değil, başka firmalar için yapacak ve ticari bir beklenti gütmeyeceğim. Bunun faydası Fikirtepe'nin dönüşmesi ve bölgenin algısının yükselmesi olacak” diyerek gelecek vizyonu çiziyor. 

Olması gerekenler

Sorunların çözümü için tavsiyeler sunmaya devam eden Aydın, “Hukukta bir garabet var, geciken her adalet patlamış bomba gibidir. Toplumsal rahatsızlıklara yol açar. Bunu için hukuki düzenlemelerin yapılması ve faydaların gözetilmesi gerekiyor. Vatandaşın mülkiyet hakkını savunacağız diye can güvenliği ve sağlığı olmayan binalarda yaşamasına göz yumuyoruz. Bir deprem durumunda İstanbul'un hali çok fena olur. Hatta ulusal güvenlik bile tehlikeye girer. Kentsel dönüşüm için her türlü imkan varken vatandaş müteahhide güvenmiyor. Bu noktada devletin de B,C,D.. planlarının olması ve çözüm üretilmesi lazım” diyor.  

Fikirtepe hakkında yorum yapmaktan kendi projesi İstanbul216'da bilgi vermekte geç kalan Aydın, “İnşaatın kabasında yüzde 48, genelinde yüzde 18, satışın da yüzde 40'lık kısım tamamlandı. Kendi seyrinde ilerliyor. Nisan ayı başında yüzde 5 zam gelecek. Fiylatlar metrekare bazında 6 bin 550 lira ile 8 bin 800-9 bin lira bandına geçecek” dedi.

İstanbul'da başka kentsel dönüşüm projesine girişmeyeceğini tekrar tekrar deklare eden Aydın şu anda yapılanların kentsel değil binasal dönüşüm oluduğunu ileri sürdü. Can güvenliği için binasal dönüşüme karşı çıkmayan Aydın, “Binasal dönüşümlere de kentsel dönüşüm diyoruz ama işin aslı öyle değil. Çünkü riskli binalar var, orada yaşayanların can güvenliği de böyle sağlanıyor. Bu konuda işler çok yavaş ilerliyor. Allah rızası için geç kalmadan binaları dönüştürelim” dedi.  

Genel konular hakkında da kısa açıklamalar yapan Aydın, “Türkiye'de konutta balon yok. Balon olsa insanlar sevinecek sanki. Biz nüfusumuzun geleceğine göre imar planını yapalım. İlerde nüfusumuz yavaşladığında boş binalar yığılacak. İşte o zaman balon olur. Yoksa balon diye bir şey yoktur. Onlarda gelir geçer” diyerek sözlerini noktaladı.

İstanbul 216 İletişim Bilgileri;

Web: http://istanbul216.com.tr/
Telefon: 444 9 101

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fikirtepe'de düğüm çözülüyor! 1134 konut tamamlandı!
  • 11.04.2022 12:12

Fikirtepe'de düğüm çözülüyor! 1134 konut tamamlandı!

İstanbul'daki kentsel dönüşüm noktalarından Kadıköy Fikirtepe'de düğüm çözülüyor ...

Emlak Konut'tan Fikirtepe kentsel dönüşümü için yeni imza!
  • 08.03.2022 09:50

Emlak Konut'tan Fikirtepe kentsel dönüşümü için yeni imza!

Emlak Konut GYO, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde son olarak Ilgın İnşaat ile s ...

Maksem Yapı, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde rol alacak!
  • 08.01.2022 10:32

Maksem Yapı, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümünde rol alacak!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 3472 ada 1 parselin inşasını Maks ...

Fikirtepe'nin dönüşümünde Emlak Konut'tan bir imza daha!
  • 06.01.2022 09:49

Fikirtepe'nin dönüşümünde Emlak Konut'tan bir imza daha!

Emlak Konut GYO, Fikirtepe'nin kentsel dönüşümü kapsamında 3470 ada 1 parsel işi ...

Kuzu, Fikirtepe’nin dönüşümünde bir iş daha aldı!
  • 10.12.2021 16:49

Kuzu, Fikirtepe’nin dönüşümünde bir iş daha aldı!

Fikirtepe kentsel dönüşümü kapsamında 3464 ada 2-3 parselin inşaatını Kuzu Grup ...

Hakan Gedikli: 'Konut üretimi artınca fiyat baskılanacak'
  • 23.11.2021 10:23

Hakan Gedikli: 'Konut üretimi artınca fiyat baskılanacak'

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, konut arzının yeniden artacağı bir d ...