maritbet girişmaritbet
Konutlarda merkezi sistemi zorunlu oldu!

Konutlarda merkezi sistemi zorunlu oldu!

Yenilenen Enerji Performansı Yönetmeliği ile 2 bin metrekarenin üzerindeki binalarda merkezi sistem zorunlu oldu

 

Türkiye Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB) Başkanı Ali Eren, binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde yer alan 2 bin metrekare üzerindeki binalarda merkezi sistem zorunluluğuna ilişkin görüşlerini aktarmak için düzenledikleri basın toplantısında, revize edilen Binalarda Enerji Performansı (BEP) yönetmeliği'ni ele değerlendirdi.
 
Ali Eren, "Birkaç yıldır gerek tüketici can ve mal emniyeti, gerek aşırı gaz sarfiyatı, gerekse hava kirliliği açısından sakıncaları Bayındırlık ve Enerji bakanlıklarımız tarafından saptanan Kombi Isıtma Sistemlerinin kullanımının bu yönetmelik ile sınırlandırılması ve 2 bin metrekare üzerinde kullanım alanına sahip yeni binalarda merkezi sistem ısınmanın zorunlu hale getirilmesi son derece yerinde bir düzenleme olmuştur" dedi.
 
Geçtiğimiz dönemde yayımlanan Enerji Verimliliği Kanunu başta olmak üzere, Payölçer Yönetmeliği ve Kat Mülkiyeti Kanununda yapılan değişiklikler ile merkezi sistem ısınmada kombi sisteminde olduğu gibi daire sakinlerinin ısınmalarını ferdi olarak ayarlama ve ısındıkları kadar ödeme imkanlarının getirildiğine dikkati çeken Eren, yönetmeliğin eski halinde bin metrekare kullanım alanı olarak konulan sınırlayıcı eşiğin, 2 bin metrekareye çıkartılmış olmasının nedenini anlayamadıklarını vurguladı.
 
Yönetmeliğin çıkarılmış olmasının Türkiye'nin yapı sektörü için olduğu kadar enerji sektörü açısından da son derece faydalı ve hayırlı bir iş olduğunu dile getiren Eren, "Mevcut hali ile uygulandığında birçok tasarrufu ve verimliliği beraberinde getireceği aşikardır. Ancak 2 bin metrekareye çıkartılarak son dakikada gevşetilen bu sınırlama sektörümüzde bir miktar hayal kırıklığı yaratmıştır. Bizim bütün peşinde olduğumuz konular ülkelerin menfaatlerini ilgilendiren konulardır. Biz kazancı olduğumuzu için 'Kazan, Kazan' durumu yaratmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
MERKEZİ SİSTEM İLE YÜZDE 30 TASARRUF
Eren yönetmeliğin yeni yapılacak binalar için geçerli olduğunu belirterek, "Merkezi sisteme geçiş ile faturalarda yüzde 30'luk bir düşüş oluyor" dedi.
Her kombinin mutlaka senede bir veya iki defa servis görmesi gerektiğini, bunun 20 dairelik bir binaya maliyetinin 2 bin dolara yaklaştığını vurgulayan Eren, Türkiye'de mevcut ısınmanın tamamının merkezi sistem olması halinde yılda 10 milyon ton daha az karbondioksit salınımı olacağını, kazanların diğer bir avantajının da kombiye göre daha uzun ömürlü olduklarını, 20 yıl süreyle kullanılabileceklerini kaydetti.
Merkezi sistemde gaz kesildiğinde sıvı yakıtla da ısınma sağlanabileceğine işaret eden Eren, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'de en rasyonel ısınma sistemleri Kayseri'de... Kayseri'deki bütün ısıtma pazarının yüzde 90'ı merkezi sistem ile ısınıyor. Ankara'da yeni yapılan inşaatlar kombili yapılıyordu. Daha yönetmelikler çıkmadan yeni yapılan binalar da, TOKİ de merkezi sistem yapılmaya başlandı. Türkiye ısıtma pazarı kombilerle birlikte 1,5 milyar dolar civarında. Bunun içerisinde kazan pazarı 200 milyon dolarlık bir pazar olur, şu anda 100-120 civarında. İtalya da bizim gibi 'kombizede' bir ülke. Orada da 4 dairenin üzerinde dairesi olan binalarda merkezi sistem zorunluluğu getirildi. En soğuk ülke ne yapıyorsa o doğru sistemdir. İsveç, Danimarka, Rusya hep bölgesel ısıtma yapıyor. Mahalle, ilçe tek bir bölgeden ısıtılıyor."
 
Eren, merkezi sistemde evlere pay ölçerler takılacağını böylelikle enerji maliyetinin kullanıldığı kadar ödeneceğini belirterek, apartman yönetiminin bu cihazlara bakarak ödeme dengesini ayarlayacağını, yakın zamanda da Avrupa'daki gibi bu hesaplamaları yapan firmaların çıkacağını bildirdi.
 
Her daire için ayrı bir fatura kesiminin söz konusu olacağını ifade eden Eren, "Kuzey cephesinde oturanların fiyatlarını güney cephesinde oturanlar ödemeyecek" dedi.
 
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz