maritbet girişmaritbet
KİPTAŞ, kentsel dönüşüm için kolları sıvadı

KİPTAŞ, kentsel dönüşüm için kolları sıvadı

10 bin yeni konuta başlamayı planlayan KİPTAŞ, 550 dönümlük alanda kentsel dönüşüme başladı

Ülke ekonomisinin son dönemdeki olumlu çizgisiyle birlikte yükselişe geçen inşaat sektörü ve her geçen gün göç alan İstanbul'un çarpık yapılaşmasına karşın başarılı çalışmalar yürüten KİPTAŞ'ın Genel Müdürü İsmet Yıldırım ile sektörün ve kentsel dönüşüm çalışmalarının geleceği üzerine söyleşi yaptık.

65 bin konutluk hedeflerini bu yıl tamamlayarak, yeni projelere de başlayacaklarını belirten Yıldırım, Esenyurt ve Bahşehir'e önemli konut projeleriyle katma değer kazandıracaklarını belirtti. İsmet Yıldırım, TEM Otoyolu üzerinde inşa edilen Finanskent'in arkasındaki 550 dönümlük alanda kentsel dönüşüm projesi yapacaklarını da belirtti…

 

Şehrin çeşitli bölgelerinde konut projeleriniz var, adeta bir şehir inşa etmeye başladınız. Sektörde bu kadar faal bir kurum olarak inşaat sektörünün bugününü ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Yıldırım: Türkiye 8-9 yıldır çok büyük bir mesafe kaydetti. Bu da inşaat sektörünü tabiri caizse şaha kaldırdı. İstanbul bu dönem içinde tam anlamıyla bir marka şehir olmaya başladı ve birçok önemli gelişme yaşadı. Sadece İstanbul değil, gittiğimiz Anadolu şehirlerinde de inşaat sektörünün büyüdüğünü görmeye başladık. Ben inşaat sektörünün bundan sonraki gelişiminin istikrarlı bir hükümet ile daha da artacağına inanıyorum.

İstanbul'a sosyal konut kazandırma hedefiyle yola çıkan KİPTAŞ'ın kentsel dönüşüme de öncülük edeceği anlaşılıyor. Bu anlamda KİPTAŞ olarak ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Yıldırım: KİPTAŞ 1995 yılında şimdiki Başbakan'ımızın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı'yken, kentin konut anlamındaki yarasını ortadan kaldırmak amacıyla kuruldu.

Ülkemizin en önemli unsurlarından deprem olgusu eski yapıların yenilenmesini zorunlu kılıyor. İstanbul da birinci derecenden deprem bölgesi olduğundan bu şehirde kentsel dönüşüm kaçınılmaz hale geliyor.  Dönüşümde yer alacak aktörlerin başında tabi ki devlet olacaktır. Düzenlenen kanunlarla birlikte TOKİ ve KİPTAŞ da bu yapılanmanın içinde öncü olarak yerini alacaktır. En son kentsel dönüşüm projelerimizden örnek verecek olursak; TEM Otoyolu üzerinde inşa edilen Finans Kent'in arkasındaki 550 dönümlük gecekondu arazisini gösterebiliriz. Bu arazi üzerindeki gecekonduların yerine kaliteli konutlar inşa ediyoruz ve gecekondu sahiplerinden para almadan onları daire sahibi yapıyor ve modern bir yapılanma oluşturuyoruz.

KİPTAŞ'ın bugüne kadar inşa ettiği konut projelerinin bölgeleri kentsel dönüşüm açısından çok isabetli. Geliştirilecek projelerin bölgesini neye göre belirliyorsunuz, daha önceden stok yapılmış arsalara göre mi projeler tasarlıyorsunuz?

Yıldırım: KİPTAŞ olarak eldeki arsa stoku üzerine inşaat yapmayı değil de, vatandaştan satın alarak veya kat karşılığı alarak projeler inşa ediyoruz.

Belediye ile olan ortaklaşa çalışmalarımız bizi daha isabetli bölgelerde konut üretimi yapmaya olanak sağlıyor. Birlikte yürüttüğümüz çalışmalarla öncelikli bölgeleri belirleyip, buraların düzenli bir planlama ile inşa edilmesini sağlıyoruz.

2010'da başlayıp bu yıl itibariyle bitireceğimiz konut sayımızı 11 bin. Bu konut projelerini yılsonuna kadar tamamlayacağız. Ayrıca bu yıl içinde 10 ila 12 bin konutluk yeni projemiz de olacak. Bunların en önemlileri de Esenyurt ve Bahçeşehir'de inşa edeceğimiz 5'er bin konutluk projelerimiz.

Kaynak: HT Emlak - Necmi Çiçekçi

  • Etiketler:

Yorum Yaz