maritbet girişmaritbet
Keten İnşaat, Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı'nı aslına uygun olarak yeniden yapacak!

Keten İnşaat, Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı'nı aslına uygun olarak yeniden yapacak!

İstanbul Boğazı’nın en eski yalılarından biri olan ve 1846’da yapıldığı tahmin edilen Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı, 1905’teki yangınla kül oldu. Keten İnşaat, şimdilerde otopark olarak kullanılan yalıyı aslına uygun olarak yeniden yapacak

 

Dünyanın en değerli konutlarına ev sahipliği yapan Boğaz'daki yalılardan biri olan Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı uzun uğraşlar sonunda gün yüzüne çıkacak. Boğazın en eski yalılarından olan Mehmet Emin Ağa Yalısı'nı aslına uygun olarak yeniden inşa edecek olan Keten İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, Boğaz'da yok olmuş birçok yalı olduğunu belirterek, “2 yıllık çalışmanın ardından Mehmet Emin Ağa Yalısı'nı yeniden İstanbul'a kazandıracağız” dedi. 
 
Keten, Boğaz'da özellikle Kuruçeşme'de birçok yalının yok olduğunu belirterek, Mehmet Emin Ağa Yalısı'nın ise kanlıca Körfez'de yer aldığını söyledi. Yalıya ilişkin ulaşabildikleri en eski belgelerin 1846 yılına ait olduğunu ifade eden Keten, “Yalının ne zaman yaşıldığı tam olarak bilinmiyor. Fakat 1846 yılına ait dokümanlara ulaştık. Fakat 1905 yılında çıkan yangın yüzünden yalı tamamen yanmış ve bir daha da inşa edilmemiş” diye konuştu. 
 
Keten, yalının şu anda otopark olarak kullanıldığını ve önünde teknelerin bağlı olduğunu anlatarak, “Yalı 700 metrekarelik arsa üzerinde yapılacak. Üzerinde 2 bina varmış. Biz ilk olarak 750 metrekarelik toplam alana sahip ilk binayı yapacağız. Yalının önünde kayıkhanesi de var. Arkasında ise 250 metrekarelik ikinci binası bulunuyor” dedi.
 
2 yıl uğraştı
Yalıyı yeniden yapmak için kat karşılığı anlaştıklarını açıklayan Keten, şu bilgileri verdi: “Restorasyon işlerini ortağım Emre Ünlü işle birlikte yapıyoruz. O bu işin uzmanı. Yalı için kat karşılığı anlaştık. Şu anda üzeri boş olduğu için detaylı bir arşiv taraması yaptık. Eski Osmanlı kayıtlarını inceledik. Almanları 1936 yılına, Amerikalıların ise 1940'lı yıllarına ait fotoğraflarına ulaştık. Yalıyı direk gören 3 fotoğraf elimizde mevcut. Çok sayıda da hava fotoğrafı var. Ayrıca arazide arkeolojik kazı yaptık. Tüm bu çalışmalar 2 yıl sürdü ve Anıtlar Kurulu'ndan yalıyı eskisine uygun olarak yapmak için izin de aldık. Şu anda ruhsat aşamasındayız. 2013 yılında inşaata başlamayı ve 6 ayda yalıyı aslına uygun olarak tamamlamayı planlıyoruz.”
 
20 milyon dolar eder
Keten, bu şekilde ortadan kaybolan yalıları yeniden yapmanın büyük uğraşlar gerektirdiğini anlatarak, “Bu tür binalara izin ve ruhsat almak çok zor. Biz bunu başardık. Yanlış hatırlamıyorsam Anıtlar Kurulu'ndan Anadolu yakasından izin alan tek yalı projesi bu oldu” diye konuştu. Mehmet Emin Ağa Yalısı'nın yeniden inşa ettikten sonra satışa çıkaracaklarını belirterek, “Bittiğinde satmayı planlıyoruz. Tahmini değeri 20milyon doları bulacaktır” dedi.
 
Lüks semtleri dönüştürüyor
Ferhat Keten, firmalarının 1976 yılından beri İstanbul'un merkezi ve lükse semtlerinde dönüşüm ve restorasyon projeleri yaptığını vurgulayarak, Nişantaşı, Bakırköy ve Kadıköy'de başlayan projelerine Beyoğlu, Cihangir, Beşiktaş ve Bağdat Caddesi'nin eklendiğini söyledi.  Keten,  Cihangir'de 3, Beşiktaş Etiler ve Göztepe'de birer proje hazırlığı içinde olduklarını anlatarak, “Etiler'de 14 bloklu Yeşilbağ Sitesi'nin 2 bloğuyla anlaştık. İnşaat kasımda başlıyor. Diğerleriyle de anlaşabiliriz” dedi. 
 
Göztepe'de yer alan Keten Emiroğlu projesinin yapımına Mayıs 2013 gibi başlanması planladıklarını belirten Keten, 3 +1 şeklinde 175 metrekarelik 15 daireden oluşan projenin 12 milyon dolar değerinde olduğunu söyledi. Beyoğlu'ndaki projenin ise 110 metrekarelik 2 + 1 dairelerden oluştuğunu dile getiren Keten, 16 daireden oluşan projenin 10 milyon dolarlık değere sahip olduğunu kaydetti. 
 
Kağıthane'ye ofis çiziyor
Cihangir'de ise deniz manzarasına sahip olan projelerden Cihangir 1 projesinin 1 + 1 ve 2 + 1 dairelerden oluştuğunu anlatan Keten, “Toplamda 18 daireden oluşan projede daireler 70 ila 90 metrekare arasında değişiyor. Proje 15 milyon dolarlık değere sahip” dedi. Keten,  Nişantaşı projelerinin Ocak 2013'te başlayacağını, 33 daireden oluşan Beşiktaş projesinin ise kısa sürede start alacağını belirterek, Hollandalı iş ortağı Mark Joubert ile mimarlık hizmetleri Keten İnşaat tarafından Kağıthane yapılan projenin de 9 ofis birimi ve alt katlarda mağazaları kapsadığını söyledi. 
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ferhat Keten, yeni projelerini mikrofonumuza aktardı
  • 03.12.2014 10:20

Ferhat Keten, yeni projelerini mikrofonumuza aktardı

Keten İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, editörümüz Uğurcan Tokay' ...

Keten İnşaat yeni projelerini görücüye çıkardı!
  • 18.09.2013 17:18

Keten İnşaat yeni projelerini görücüye çıkardı!

Keten İnşaat basın toplantısında Ferhat Keten şirketin yeni projelerini tanıttı. ...

Keten Nişantaşı projesinin örnek daire görüntüleri!
  • 15.05.2013 10:41

Keten Nişantaşı projesinin örnek daire görüntüleri!

Keten İnşaat'ın Nişantaşı'ndaki apart projesini ziyaret ettik. emlaktasondakika. ...

Keten İnşaat Haliç projesini tanıttı!
  • 07.01.2013 13:48

Keten İnşaat Haliç projesini tanıttı!

Keten İnşaat, Haliç'teki yeni projesini ve 2013 yılında yapacaklarını özel bir t ...

Selahattin Keten, butik projelerinden bahsediyor
  • 27.04.2012 11:49

Selahattin Keten, butik projelerinden bahsediyor

Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, Nişantaşı’na yaptıkları bu ...