maritbet girişmaritbet
İzmir’de kamu yatırımları artmalı

İzmir’de kamu yatırımları artmalı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, İzmir'de sektörün ayağa kalkması için çılgın projelere ihtiyaç olduğunu söyledi. İzmirli inşaat müteahhitleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul için dile getirdiği çılgın projelerden birinin İzmir'de hayata geçirilmesini istiyor

 

Kaynak: Murat Şahin/ Yeni Asır
 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, İzmir'de sektörün ayağa kalkması için çılgın projelere ihtiyaç olduğunu söyledi. İzmirli inşaat müteahhitleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul için dile getirdiği çılgın projelerden birinin İzmir'de hayata geçirilmesini istiyor. Kamu yatırımlarının da artırılmasını isteyen inşaatçılar, sektörün ancak bu şekilde ayağa kalkabileceğini ifade ettiler.


Bürokratik engeller
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) inşaat ile ilgili 12 meslek komitesinin ortaklaşa hazırladığı İnşaat Sektör Raporu'nu açıklayan EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, İzmir'de inşaat sektörünün ayağa kalkması için çılgın projelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

İzmir inşaat sektörünün krizden çıkması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul için önerdiği çılgın proje benzeri projelere ihtiyaç olduğunu belirten Dönmez, "Bunun için ilk adım, EXPO 2015 adaylık sürecinde gündeme gelen Çiğli Üçkuyular arası tünel olabilir. Sektörün krizden çıkması için devlet yatırımlarının muhakkak artması gerekiyor" dedi. Ayrıca kent yenileme projelerinin de kısa sürede hayata geçmesini beklediklerini açıklayan Dönmez, 1 yıl süren ruhsatlandırma ve diğer bürokratik engeller nedeniyle kente yatırım yapılamadığını kaydetti.

Cesur kararlar gerek
Sektörün İzmir'de 2012'den önce büyümesinin zor olduğunu dile getiren Dönmez, İzmir'de inşaat sektörünün henüz krizden kurtulamadığın belirterek, "Yangın yönetmeliğinden, ruhsatlandırmadan kaynaklanan sıkıntılarımız var. Bunların çözümü için mimarlar odası ile birlikte çalışmalarımız var. Ancak yeterli hızda ilerlemiyor. Kent yenileme projelerinin önünü açmak, daha cesur karar almak gerekiyor" dedi.

İzmir'deki genel durumunun sıkıntılı olduğunu ifade eden Dönmez, İzmir'de konut yapımına yönelik arazilerin yetersizliği, ruhsat alımında 1 yılı aşan süreler, SİT niteliğindeki arazilerin fazlalığı nedeniyle inşaat sektörünün büyüyemediğini kaydetti.
Dönmez, "2010'da düzelmeye başlayan piyasa koşulları ile birlikte sektör yüzde 8 büyüdü. Ancak,bu büyüme oranı henüz sektörün krizden çıkmasına yeterli değil" diye konuştu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Akın Kınıklı ve ekibi tarafından hazırlanan raporda, sektörün gayri safi milli hasılanın yüzde 5. 21'ini oluşturduğuna dikkat çekildi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz