maritbet girişmaritbet
İşte Türkiye'nin ünlüler adası! Hangi ünlüler buradan ev aldı?

İşte Türkiye'nin ünlüler adası! Hangi ünlüler buradan ev aldı?

Ekrem Gocay, Haşim Yunatçı, Haluk Şahin, Ata Demirer, Feridun Düzağaç ve Sumru Yavrucuk gibi iş, sanat ve medya dünyasından birçok ünlü ismin ev ve arsa satın aldığı Bozcaada’da emlak fiyatları katlandı

Kaynak: Kezban GEBETAŞ / Hürriyet Emlak
 

Son yılların en popüler tatil yerlerinden biri olan Bozcaada, ünlülerin gözdesi oldu. Öyle ki iş, sanat ve medya dünyasından birçok isim yazları tatilini geçirmek amacıyla Marmara Denizi'nin sınırları içinde yer alan adadan biri olan Bozcaada'dan ev satın alıyor. Yatırım amacıyla arsa alıyor.
Bâkir koyları, kum plajları, berrak denizi, üzüm bağları, şarapları, tarihi Rum taş evleri, sörf tutkunları için ideal olan esintileriyle ünlü olan Bozcaada, bu özellikleri nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Türkbükü ve Çeşme gibi tatil beldeleriyle yarışır hale gelen adayı,  özellikle bu tatil beldelerinin kalabalığı, gürültü ve patırtısından uzaklaşıp huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler tercih ediyor.

Kimlerin evi var?
Bozcaada birbiriyle komşu, ünlü birçok isme rastlamak mümkün.  Adayı ilk keşfeden isimlerden biri ünlü gazeteci Uğur Dündar. Üç yıl öncesine kadar her yaz ailesiyle satın aldığı eski bir Rum evinde tatilini geçiren Dündar, adanın en eski ünlüleri arasında yer alıyor. “Üç yıl öncesine kadar” diyoruz çünkü Alaybey Mahallesi'nde, 40 metrekare oturumlu iki katlı eski bir Rum evi alan Dündar, bundan yaklaşık üç yıl önce evini satmıştı.

Dündar ve ailesinin oturduğu evin şimdiki sahibi ise 1990'ların sonunda yayın hayatına giren Kanal E'nin patronu olarak tanınan Hakan Çizem. Alinur Velidedeoğlu'yla ortak olan Çizem'in California'da televizyon websitesi reklamları ve online alışveriş alanında faaliyet gösteren DFH Şirketler Grubu bulunuyor.
Adanın en eski müdavimlerinden olan gazeteci, yazar, TV programcısı ve akademisyen Haluk Şahin'in ise Çayır mevkiinde bir bağ evi bulunuyor. Daha önce Bozcaada merkezde bir evi olan Şahin, burayı satarak bağ evi almış. Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ferai Tınç'ın da yıllardır Bozcada merkezde evi bulunuyor.

Ata Demirer de keşfetti
Bozcaada deyince akla gelen ünlülerden bir diğeri de komedyen-oyuncu Ata Demirer. Her fırsatta Bozcaada'da huzur bulduğunu ve teknesiyle koy koy gezdiğini dile getiren Demirer'in adada bir bağ evi var. Demirer, bundan yaklaşık 6 yıl önce Kocamış Deresi'nde 40 bin TL'ye 4 dönüm arazi satın alıp üzerine tek katlı bir ev yapmış.
Müzisyen Feridun Düzağaç da ismi Bozcada'yla özdeşleşen isimler arasında. Adada sadece yazın değil kış da adada kalmayı tercih eden Düzağaç'ın Sulubahçe'de bir bağ evi bulunuyor. Oyuncu Sumru Yavrucuk da Bozcaada'yı seçen isimlerden. Bozcada merkezde 30 metrekare tabanlı iki katlı bir ev alan Yavrucuk, iki yıl önce ise yine merkezde 110 bin dolara aynı büyüklükte, denize yakın iki katlı bir ev almış.
 
Bozcaada'nın eskilerinden olan yönetmen Tuncay Yönder'in de adada evi ve arsası bulunuyor. Öğrendiğimize göre 15 yıl önce adanın Papazbahçe mevkinde 5 dönüm arsa ve içindeki 100 metrekare oturumlu bağ evini 70 bin TL'ye satın alan Yönder, şu aralar evini 500 bin TL'ye satılığa çıkartmış. Oyuncu Cezmi Baskın'ın da adada evi bulunuyor. Tekirbahçe'de  2 bin 300 metrekare arazi üzerinde eski bir evi satın alıp tadilatını yapmış. Adada evi olan Hazım Körmükçü ise tıpkı Dündar gibi kısa bir süre önce satmış.

Ekrem Gocay arsa topluyor
Bozcaada'da yatırım amacıyla arsa toplayan isimler de bulunuyor. Ünlü işadamı Ekrem Gocay da bu isimlerden biri. Uzun yıllardır yaz tatillerini Bozcaada'da geçiren Gocay, hem tatil hem ticaret yapıyor. Yaklaşık 15 yıldır adanın kuzeybatısında, Ova mevkiinde arsa toplayan Gocay'ın, adadan yaklaşık 500-600 dönüm yer satın aldığı belirtiliyor.
Yine borsacı Selahattin Tunç Cecan da tıpkı Gocay gibi 15 yıldır adadan arsa topluyor; adanın tamamında arsa toplayan Cecan'ın 2 bin dönümün civarında yeri bulunuyor.

Adanın hatırı sayılır miktarda yatırımları olan başkaları da var. Örneğin Bozcaada'nın en meşhur yerlerinden biri olan Mermer Burnu'ndaki koyların yedi tanesi, buraya yıllar önce mermer yatırımı yapmak için satın alan İzmirli işadamı Kamil Erdoğan adlı birine ait. Ada SİT alanı olduğu mermer üretimine izin verilmemiş ama Erdoğan, fiyatların sürekli yükseldiği adada şu an oldukça önemli bir meblağdaki arazinin sahibi. Erdoğan'ın toplam 2 bin 300 dönüm yeri bulunuyor.
Adanın en güzel koylarından biri olan Beylik Koyu da şaraplarıyla ünlü olan adanın yerlisi Yunatçılar Ailesi'nin. Haşim ve Orhan Yunatçı'nın burada bin 800-2 bin dönüm civarında yeri var. Parselasyonunu yapılan koydaki arsalar 2'şer bin dönüm halinde aile tarafından satılıyor.
 
Rahmi Koç arsa bakmak için geldi
Öğrendiğimize göre yatıyla adaya zaman zaman tatile gelen ünlü işadamı Rahmi Koç da bir dönem arsa almaya niyetlenmiş. Akgün Emlak'tan Nail Akgün, “Rahmi Bey buradan arsa almak istiyordu. Geçen yaz asistanı bana geldi, görüştük. 500 dönümlük yerler arıyorlardı. Fakat daha sonra haber çıkmadı” diyor.
 
Başrollerini Yıldız Kenter, Zeki Alasya ve Metin Akpınar gibi isimlerin üstlendiği, çekimleri Bozcaada yapılan 1999 yapımı, Güle Güle filmiyle ilk kez pekçok kişinin Bozcaada'yı tanıdığını dile getiren Akgün Emlak'tan Nail Akgün, geçen ay gösterime giren başrollerini Ata Demirer'in oynadığı Eyvah Eyvah adlı filmle adanın tanınırlığının daha da attığını belirtiyor. Bozcaada'ya özellikle İstanbul'dan gelenlerin talep gösterdiğini söyleyen Akgün, “Adaya uzun yıllardır talep var. Fakat son birkaç yıldır bu iyice arttı. Bunda çekilen filmler ve kliplerin büyük etkisi oldu. Güle Güle, Eyvah Eyvah gibi çekilen filmler adanın iyice tanınmasını sağladı. Daha çok talep oluştu” diyor.

Rum evlerine çok talep var
Bozcaada'nın tamamı Cumhuriyet Mahallesi ve Alaybey Mahallesi olarak ayrılmış durumda. Bunlardan adanın güney tarafına düşen Alaybey Mahallesi Türk, kuzeyi ise Rum mahallesi olarak geçiyor. Emlakçılar özellikle Rum evlerine yoğun bir talep olduğunu belirtiyor. Meraklıları eski Rum evlerini satıp alıp tadilat yaptırıp oturuyorlar.
Rum mahallesinde evler oldukça küçük; genelde 50-60 metrekare oturumlu, bitişik nizamlı evler var. Nail Akgün, Türk evlerinin ise genelde daha büyük olduğunu ve daha çok betonarme evlerden oluştuğunu belirtiyor.

Talebin etkisiyle gayrimenkul fiyatları da hızla yükselmiş. Özellikle Rum evlerinin…Örneğin tadilata ihtiyacı olan 50 metrekare büyüklükteki eski bir Rum evi 150-200 bin TL'den aşağı değil. Restorasyonu yapılanların fiyatı ise daha yüksek; Akgün, merkezde 199 metrekare bir evin 600 bin TL'ye satıldığını, hatta restorasyonu yapılan evler için 1 milyon TL bile isteyen olduğunu söylüyor. Türk Mahallesi'nde ise 170 metrekare büyüklükte evler bulmak mümkün. Burada fiyatlar ise 150-200 bin TL civarda.
 
Bağ evlerine de talep var
Eski Rum evleri daha çok adanın merkezinde yer alıyor. Merkezde iki katlı yapılar, villalar eski Rum ve Türk evleri var. Villaların yanı sıra eski Türk ve Rum evlerinin olduğu merkezde ise fazla arsa bulunmuyor. Olanlarsa  50-100 m2 büyüklükte. Örneğin merkezde 100 metrekare bir arsanın fiyatı 170 bin TL'den aşağı değil.  Merkezde büyük ölçekte boş arsa bulmak imkansız gibi. Olanların yanına ise yaklaşılamıyor. Örneğin söylenenlere göre merkezde 500 metrekare bir arsanın fiyatı 1 milyon TL'yi buluyor.

Adanın merkezinin dışında bulunan bağ evlerine de yoğun bir ilgi var. Arsa alıp zevkine göre üzerine bağ evi yapan birçok kişi de bulunuyor. Tabii bu durum arsa fiyatlarını da etkilemiş.
Bozcaada Emlak'tan Ahmet Varlı, 80 metrekare büyüklükte bağ evi yapılabilecek tarımsal alanlarda arsaların dönümünün 25-30 bin TL‘den başladığını belirtiyor. Arsaların metrekare fiyatları bazı yerlerde ise 50 bin hatta 60 bin TL'ye kadar gidiyor. Pansiyon yapılan Bekçibayırı ve Tuzburnu'nda yüzde 7'lik imar izninin olduğu yerlerde arsa fiyatları ise 80-150 bin TL arasında değişiyor. Tuzburnu'nda yüzde 7'lik yerde arsa fiyatları 80-100 bin TL'yken Bekçibayırı'nda 125-150 bin TL. Belediyenin imara açtığı yerde 270-370 metrekare arsaların fiyatı 75-100 bin TL.

Tuzburnu ve Beylik'te büyük parselli araziler var. İki kat inşaat ruhsatının olduğu bu bölgelerde girişi 75 metrekare, üstü de 75 metrekare olmak üzere en fazla 150 metrekare kullanım alanlı inşaat yapabiliyorsunuz. Burada 2 dönüm yerin fiyatı konumuna göre 70 bin TL'den başlayıp 120, hatta 150 bin TL'ye kadar çıkıyor. 3-4 dönüm olan yerin fiyatı da denize yakınlık, yol, elektrik ve su altyapısın olmasına göre 80 bin TL'den başlayıp 200-300 bin TL'ye kadar gidiyor.
Çok fazla olmamakta birlikte adadan otel de satın alanlar olabiliyor. Fiyatlar ise çeşitli; bin 500 Euro'ya da 800 bin TL'ye de otel bulmak mümkün. Örneğin Nail Akgün, “Şu an elimde 5 bin metrekare alan üzerinde 350 metrekare büyülükte satılık bir pansiyon var. Fiyatı 950 bin TL” şeklinde konuşuyor.

Yeni imar planı temmuzda açıklanıyor
Tamamı üçüncü dereceden Sit alanı olan Bozcaada'da, imar konusunda da birtakım kısıtlamalar var. Evler en fazla iki katlı. Adanın farklı yerlerinde farklı uygulamalar söz konusu. Örneğin adanın merkezinde imar izni yüzde 50. Burada 2 kat imar veriliyor evlere.
Adanın önemli bir kısmında daha doğrusu bağ evleri yapılan tarımsal yerlerde yüzde 3'lük imar kısıtlaması var. Evler tek katlı. Amerikan Çeşmesi, Çayır mevkii, Ova Mevkii, Eksi Kule, Habbele, Papazbahçe, Ayazma gibi yerler bu kategoride bulunuyor. Diyelim ki bu yerlerden herhangi birinde bir bağ evi yapacaksınız, imar izni yüzde 3 olduğu için en az bin 500 metrekare büyüklükte arsa almanız gerekiyor. Bu da 80 metrekareyle sınırlanmış durumda. Yani kaç metrekare yer alırsanız alın en fazla 80 metrekare yapabiliyorsunuz.

Adanın Tuzburnu mevkiinde yüzde 7'lik imar izin var. Merkeze 1.5 kilometre mesafedeki Hükümet Binası'nın olduğu alanda ise yüzde 60'lık imar izni var. Turizm tesisi olarak ayrılan Mezarlıküstü, Bekçibayırı mevkii gibi yerlerde ise yüzde 30 imar izni veriliyor. Ahmet Varlı, “Otel yapmak için en az 2 bin metrekare arazi olması gerekiyor. Pansiyon yapmak için 2 kat müsaade var. 75 taban olmak üzere en fazla 150 metrekare kullanım alanı olması lazım” diyor.
5 dönümlük arsalar kapışılıyor…

Yeni bir imar çalışması nedeniyle adada iki yıldır inşaat izni verilmiyor. Herkesin gözü kulağı ise yakında çıkması beklenen yeni imar planında. Yeni imar planının haziran-temmuz aylarında biteceğini belirtiyor. Bozcaada Emlak'tan Ahmet Varlı, “İki yıldır imarın durdurulmasından dolayı insanlar alım yapıyor ama biraz tedirginler. Yeni imar nasıl olacak diye herkes merakla bekliyor. Burada 1.5 dönümden aşağı yerlerin imarı yok. Bunun daha da yukarı çıkmasından korkuyorlar. Aldığımız duyumlar imarın yukarı çekilmeyeceği yönünde” diyor.
 
 “Herkes 5 dönümlük arsalara saldırıyor” diyen Truva Emlak'tan Yalçın Şimşek, ise “Yeni imar planında 5 dönümden aşağı izin verilmeyeceği söylentileri var. Bu nedenle 5 dönümlük arsalar peynir ekmek gibi satılıyor” şeklinde konuşuyor.
Şimşek, adanın güney tarafına düşen ve denize yakın olan Ayazma, Sulubahçe, Habbele tarafıyla, Mermer Burnu, Ayana Koyu ve Beylik Koyu'na yoğun bir talep olduğu belirtiyor. Ahmet Varlı da Sulubahçe ve Ayazma'nın yanı sıra Amerikan Çeşmesi'nin de rağbet gördüğünü vurguluyor. Varlı, “Bozcaada'nın en güzel yerleri” dediği bu alanların denize yakın olan olması ve genelde manzarası nedeniyle tercih edildiğini belirtiyor.
 
Sezonluk kiralıklar ne kadar?
Adadan sezonluk ev kiralayanlar da var. Yaz sezonunun mayısta açılıp eylül sonunda bittiği adada, genelde merkezde ve bağ evlerinde sezonluk kiralıklar bulmak mümkün. Bu tip evlerin günlüğü 150-200 bin TL'den aşağı değil. Sezonluk kiralık olarak ise evin konumuna göre fiyatlar çeşitlilik gösteriyor, 6 bin TL başlayıp 4-5 kişinin kalacağı evlerde 10-15 bin TL'ye kadar çıkıyor.

“Bozcaada'ya yatırım yapan kazanır” diyen Nail Akgün ise, “Burası Bodrum gibi oldu. Fiyatlar hiçbir zaman düşmüyor. Şu an imar çalışmalarından dolayı biraz piyasa durgun ama imar çalışmasının neticelenmesinden sonra yeniden piyasa canlanacak. Eceabat ve Çanakkale arasına yapılması düşünülen köprü Bozcaada'nın değerini daha da artıracak. Ulaşım daha kolay hale geleceği için fiyatlar daha da katlanacak” diye konuşuyor.
Ahmet Varlı ise, “Bozcaada toprak bank gibi. Burada fiyatlar her yıl yüzde 20 artıyor. Koruma amaçlı imar çalışmasından sonra fiyatlar uçacak. Projesi hazır tarımsal arazilerin olduğu yerlerde örneğin 2 bin 700 metrekare büyüklükteki yerlerin fiyatı 150 bin TL'den aşağı değil” diyor.
  • Etiketler:

Yorum Yaz