maritbet girişmaritbet
İlker Aycı: Avrupa'nın dev ülkeleri konutlarımıza göz dikti!

İlker Aycı: Avrupa'nın dev ülkeleri konutlarımıza göz dikti!

Türkiye’ye geçen yıl en fazla imalat sanayi, inşaat ve bilişim yatırımı geldi. Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, bu yıl ise Uzak Doğu ve Orta Doğu’nun enerji; Alman, İngiliz ve İspanyol şirketlerin de kentsel dönüşüm için iştahlı olduklarını söyledi

 

Dünyada kriz sebebiyle doğrudan yatırımlarda yüzde 81'e yakın düşüşler görüldü. Türkiye ise büyüme potansiyeli, genç nüfusu ve hükümetin verdiği teşvikler sebebiyle yatırım çekmeye davam etti. Türkiye'ye gelen ve bekleyen yatırımları anlatmak için basın toplantısı düzenleyen Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı'nın verdiği bilgiye göre dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırım tutarı yüzde 18'lik düşüşle 1.3 trilyon dolara geriledi. Doğrudan yatırım tutarı, Polonya'da yüzde 81, Hindistan'da yüzde 34 gerilerken, Türkiye'deki düşüş yüzde 22.8 oldu. 2011'de Türkiye'ye gelen uluslararası yatırım, 16 milyar dolar iken, bu tutar geçen yıl 12.4 milyar dolarda kaldı. Geçen yıl gelen uluslararası doğrudan yatırımda bir ilk yaşandı ve imalat sanayi sektörüne gelen yatırım tutarı 4.3 milyar dolar ve yüzde 44'lük payla birinci olurken, inşaata yatırım 4 kat artarak 1.3 milyar dolara çıktı. Bilişime yatırım ise 2 kat artarak 104 milyon dolara ulaştı. Türkiye'ye gelen en fazla yatırım artışı ise yüzde 2 bin 973 ile Malezya'dan oldu. Malezya'yı ise yüzde 1.800 ile Suudi Arabistan izledi. Yatırım miktarında ise İngiltere 1.9 milyar dolarla birinci, Avusturya 1.5 milyar dolarla ikinci oldu. 
 
İlker Aycı, bu yıl ise uluslararası yatırımda yüzde 6 artış beklentileri oldu. Aycı, ellerinde 5 trilyon dolara yakın likidite fazlası olduğunu tahmin ettikleri çok uluslu şirketler bulunduğunu, Avrupa'dan birçok güçlü KOBİ'nin Türkiye'de yatırım konusunda çalışma yürüttüklerini de söyledi. Bu yıla enerji ve inşaatın damga vuracağını anlatan İlker Aycı, “Özellikle geçen yıl yüzde 79 düşen enerji yatırımlarını artırmak için yoğun çalışıyoruz. Hindistan'daki büyük gruplardan biri Türkiye'de yatırım için iştahlı. Bu yıl kömürde de ortaklıklar olabilir. Ayrıca Alman, İngiliz ve İspanyol şirketler kentsel dönüşüme ilgili. TOKİ ve Emlak Konut'la ortaklık konusunda bilgi aldılar. İş makineleri konusunda da Uzak Doğu'dan ilgi olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
 
Türkiye Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

THY'de yönetim değişikliği! Aycı’nın yerine Ahmet Bolat geldi!
  • 28.01.2022 09:52

THY'de yönetim değişikliği! Aycı’nın yerine Ahmet Bolat geldi!

Türk Hava Yolları’nda (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı g ...

THY'nin Avrupa'daki liderliği 2021 yılında da değişmedi!
  • 13.01.2022 10:57

THY'nin Avrupa'daki liderliği 2021 yılında da değişmedi!

Dünya havacılık devleri 2021’de havlu atarken, THY hem büyüdü hem de pandeminin ...

THY ilk kez çevreci yakıt kullanacak
  • 31.12.2021 13:03

THY ilk kez çevreci yakıt kullanacak

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı,  THY'nin, hava yolu ...

THY’den 3. çeyrekte 6.2 milyar TL'lik rekor kâr!
  • 05.11.2021 10:29

THY’den 3. çeyrekte 6.2 milyar TL'lik rekor kâr!

THY, 9 aylık dönemi 6.2 milyar TL net kâr ve 60.5 milyar TL ciro ile kapatarak p ...

İlker Aycı, Emlak Konut ortaklığındaki projeyi anlattı!
  • 29.05.2018 15:18

İlker Aycı, Emlak Konut ortaklığındaki projeyi anlattı!

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Emlak Konut GYO ile 3. Havalimanı'na komş ...