maritbet girişmaritbet
Hızlı tren hattında hedef 7 bin km

Hızlı tren hattında hedef 7 bin km

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: ‘Cumhuriyet’in 100’üncü yılına kadar hızlı tren hattını 7 bin kilometreye ulaştıracağız’

Kaynak:  Cenk Esen / Türkiye Gazetesi

“Komşu komşunun külüne muhtaçtır” düsturundan yola çıkan Türkiye son yıllarda komşu ülkelerle “SIFIR?PROBLEM” prensibinin meyveleri, kriz döneminde yaşanan ihracatla gördü. Bizi makamında ağırlayan Bakan Yıldırım da bunun önemine bakın nasıl değiniyor:

“Türkiye 2003 yılı başında 30 milyar dolar ihracatla yetinmek zorunda kalan bir ülkeydi. Bunu 130 milyar doların üzerine çıkardık. Komşularının hepsiyle sorunu olan bir Türkiye, bugün komşularıyla hasım olacağına hısım olmayı kabul etti. Komşularımızla yaptığımız ticareti yüzde 7'den aldık yüzde 38'e çıkardık. Eğer bunu yapmasaydık krizdeki halimizi siz düşünün.”
 
DEV PROJELER
Her yıl milyarlarca liralık yatırıma imza atan, gerçekleştirdikleri projelerle Türkiye'nin geleceğini şekillendiren, ulaşımdaki dev yatırımcı kuruluşların en tepesindeki isim olan Yıldırım ile gündemi ve projelerini konuştuk.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin önemli bir değişim süreci yaşadığını belirterek, “Bunu okuyanlar var, okuyamayanlar var. Her şeyi millet istediği için yapıyoruz, sesine kulak veriyoruz” dedi.
 
* Türkiye önemli bir değişimden geçiyor, tabloyu nasıl görüyorsunuz?
AK Parti hükümeti döneminde Türkiye önemli bir değişim sürecini yaşıyor. Bu değişimi okuyanlar var, okuyamayanlar var. Türkiye, kuruluş dönemi Türkiye'si değil. Millet istediği için yapıyoruz, milletin sesine kulak veriyoruz. Milletin ihtiyaç olarak gördüğünü ihtiyaç olarak görüyoruz.
 
* Değişim ve gelişimi kara yollarında görmekteyiz. Kara yolunda yaşanan bu değişimden biraz bahseder misiniz?
DUBLE YOLLAR İYİ GİDİYOR
2002 yılı sonuna kadar ülke genelinde toplam 6 bin 101 km. bölünmüş yolumuz mevcut iken, 2003-2009 döneminde toplam 11 bin 373 km. yeni yol yapılarak, bölünmüş yol ağımız 17 bin 474 kilometreye çıktı. 2012 yılı hedefimiz ise 22 bin 500 km. 2003'ten bu yana 24 milyar lira harcadık. 1 yılda yakıt ve zaman tasarrufundan kazancımız 4 milyar. Bütün harcadığımız 24 milyar lira sadece 6 yılda geri dönüyor.”
 
* Uzun yıllardır ihmal gören demir yolları, unutulmuşluğundan kurtuluyor mu?
“2003'den günümüze kadar 438 km demir yolu yapılmış olup, 1854 km hızlı tren hattının ise inşaatı halen devam ediyor. Başka bir deyişle 1950 -2003 yılları arasında 53 yılda ortalama 11 kilometre demir yolu yapılırken, son 7 yılda ortalama yeni yol uzunluğu 118 kilometreye çıkartıldı.”
 
HIZLI TRENE SAHİP 8. ÜLKEYİZ
“Türkiye ‘hızlı tren' ile bizim dönemimizde tanıştı. Türkiye Avrupa'da hızlı trene sahip 6'ncı, dünyada ise 8'inci ülke. Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı demiryolunun yapımı sürüyor. Ankara-Konya hızlı demiryolu hattının altyapısı tamamlandı. Rayları döşeniyor. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin temeli atıldı; altyapı inşaatı devam ediyor. Kısacası Cumhuriyet'in 100'üncü yılına kadar 6 bin 796 kilometre hızlı tren hattını tamamlayacağız.”
 
FAKİR DE BİNSİN...
Eskiden o kadar az kişi uçağa binerdi ki herkes birbirini tanırdı!
* 8 yılda hava taşımacılığında tarihî değişimler oldu. Bu noktaya nasıl gelindi?
“Havacılık sektörü, Türkiye'de yüzde 53.3'lük bir büyüme kaydederek, uluslararası örgütlerin ve dev havayolu ittifaklarının ilgi odağı haline geldi. Bugün hava taşımacılığı tavandan tabana yayılmış durumda. Eskiden hava yoluyla seyahat edenlerin hepsi birbirini tanıyordu. Şimdi her kesimden ve her gelir grubundan insanımız uçağa biner hale geldi.
Diğer yandan Türkiye, 78 olan dış hat uçuş noktasını 130'lara yükseltti. İç hatlarda 8.5 milyon olan yolcu sayımız 41 milyona ulaştı. Dış hat yolcu sayımız 25 milyondan 44 milyona yükseldi. Avrupa'nın 4. hava yolu şirketi olan THY, artık 3.'lüğü hedefliyor. THY'nin uçak sayısı 150'ye yaklaştı ve 250'ye ulaşması hedefleniyor. Tabiî bütün bunları vatandaşımız görüyor ve biliyor. Ona göre de bize olan teveccühleri ortada. Biz halkamız için varız...”
 
YÜZÜMÜZÜ DENİZE ÇEVİRDİK
* 3 tarafımız denizlerle çevrili, ama hak ettiğimiz yerde değiliz, ne diyeceksiniz?
“2004'den bu yana ÖTV ile sektöre yaklaşık 1 milyar 700 milyon TL destek verildi. Yüzümüzü yeniden denize döndürdük. Her Türk bayraklı 4 gemiden biri tutulur hale gelmişti. Gemilerimiz âdeta karasularımıza hapsolmuştu. Bu oranı yüzde 25'lerden 4'lere çektik ve Türkiye'yi beyaz bayrak ülkesi yaptık. Dünyada gemi siparişinde 23. sıradan 5. sıraya yükseldik. İhracat gelirimiz de 550 milyon dolardan 2 milyar 651 milyon dolara çıktı.”

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz