maritbet girişmaritbet
Ev alırken dikkatlice araştırma yapmak şart!

Ev alırken dikkatlice araştırma yapmak şart!

EDD Yapı Yön. Kur. Bşk. Ender Demirtaş, ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı ve bazı püf noktalar verdi.

EDD Yapı Yön. Kur. Bşk. Ender Demirtaş, alınacak evin mutfağının, parkesinin, dolaplarının, banyo fayanslarının üzerinde dikkatle düşünülmesi gerektiğini ancak binanın sağlamlığının en önemli konu olduğunu söyledi.

Ender Demirtaş'ın tavsiyeleri şöyle;
* Kullanıcılar alacakları konutla ilgili detaylı araştırma yapmalı. İnşaat, malzeme kalitesi ve zemin etüdü gibi konularda belediyeden ve apartman yönetimlerinden yardım almalı. Özellikle binanın iskeletini oluşturan beton ve demirin (betonarme çeliği) seçimi bu noktada önemlidir. Çünkü son yıllarda ülkemizde yaşanan depremlerde yapıların zarar görmesine neden olan en büyük faktörlerden biri kullanılan betonun kalitesizliği olmuştur.

* Konutun yasal durumuda çok önemli. Tapuda kısıtlayıcı herhangi bir tedbirin bulunmamasına, iskan izni ve yapı ruhsatının olmasına çok dikkat edilmeli. Tapu bilgilerine ulaşamıyorsanız, satıcıdan, taşınmazın üzerinde mevcut tüm hak ve yükümlülükleri gösterir yeni tarihli tapu kayıt örneği getirmesini isteyin. Alacağınız yer konut, iş yeri gibi yapılı bir yer ise tapu sicil müdürlüğü veya belediyede inşaat projesi vardır. İnşaat projesini inceleyin. Zemindeki fiili durumunun projesine uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Projesine aykırı tadilat ve ilaveler varsa ileride belediye tarafından ceza yazılabilir, yıkılabilir.

* Satın alacağınız konutun konumu oldukça önemli. İşinize, çocuğunuz varsa okuluna, ulaşım araçlarına olan uzaklığı yaşamınıza dokunacak farklılıkları yaratabilir. Bu gibi önceliklerinizi bir liste haline getirerek araştırmanıza yön verin. Başlangıç olarak hangi bölgelerden ev almanın sizin için daha faydalı olacağına bu liste yardımıyla daha kolay karar verebilirsiniz.

* Projelere ait sözleşmeyi dikkatle okuyun. Sözleşmede anlamadığınızı düşündüğünüz bir madde varsa mutlaka bir hukuk danışmanına başvurun.

* Alacağınız eve karar verirken krediye uygunluk etkenini unutmayın. Bankaların kredi kullandırabileceği bir ev bulmanız, sizin sonraki süreçlerinizi hızlandıracaktır. Krediye uygun bir ev için alacağınız konutun tapu durumu önemli bir rol oynamaktadır. Bankalar genellikle kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmezler. Bu yüzden konuta karar vermeden önce tapu dairesine giderek kontrolünüzü yapmayı unutmayın.

* Kredi kullanarak hayalinizdeki evi satın almak istiyorsanız, peşinatı önceden hazırlamanız gerekecek. Çünkü konut kredisi evin değerinin tamamına verilen bir kredi türü olmadığından sürecin içine peşinat faktörü girmektedir. Bu peşinat alacağınız evin değerinin %25'i kadarı olmalıdır. Kredi hesaplamanızı yapın. Aylık ne kadar taksit ödeyebileceğinizi, kaç yıl vade kullanmak istediğinizi, bu vadeyi karşılayacak faiz oranları gibi birçok etkeni göz önünde bulundurun. Tüm bankaları karşılaştırın.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ev alırken hesabı nasıl ve neye göre yapmalısınız?
  • 03.11.2018 10:50

Ev alırken hesabı nasıl ve neye göre yapmalısınız?

Bir ev almaya karar vermek elbette sadece bunu istemekle çözülecek bir şey değil ...

Yatırım amaçlı ev satın alırken bunlara dikkat!
  • 06.04.2018 09:45

Yatırım amaçlı ev satın alırken bunlara dikkat!

Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş, yatırım ve oturum amaçlı ev alırken fark ...

Mülk sahipleri kentsel dönüşümde nelere dikkat etmeli?
  • 18.07.2017 09:39

Mülk sahipleri kentsel dönüşümde nelere dikkat etmeli?

EDD Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İç Mimar Ender Demirtaş, kentsel dönüşümde doğru ...

Ev alırken dikkatlice araştırma yapmak şart!
  • 20.06.2017 14:37

Ev alırken dikkatlice araştırma yapmak şart!

EDD Yapı Yön. Kur. Bşk. Ender Demirtaş, ev satın alırken dikkat edilmesi gereken ...

Emlak Vergisi ödemeleri için bunlara dikkat!
  • 26.05.2017 17:21

Emlak Vergisi ödemeleri için bunlara dikkat!

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, Emlak Vergisi'nde 2017 yılı taks ...

Ev alırken bunları kontrol etmeyi unutmayın!
  • 03.04.2017 09:08

Ev alırken bunları kontrol etmeyi unutmayın!

Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş, yatırım ya da kullanım için ev satın alm ...