maritbet girişmaritbet
‘Emlak vergisine peşin hükümle itiraz etmemek gerek’

‘Emlak vergisine peşin hükümle itiraz etmemek gerek’

PwC Türkiye Vergi ve Hukuk Hizmetleri Direktörü Baran Akan, Emlaktasondakika.com’a emlak vergisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2018'in emlak vergilerine baz olacak gayrimenkul değerlerinde yaşanan artışa ilişkin bilgiler veren Baran Akan, emlak vergilerindeki artış için “Peşin hükümle itiraz etmemek gerek” dedi. 

Her 4 yılda bir belirlenen emlak vergisi değerleri Takdir Komisyonları tarafından belirlendi ve belediyelere teslim edildi. Yani daha önce 2014-2015-2016 ve 2017 yılı emlak vergileri için 2013 yılında belirlenen emlak vergileri ile ilgili güncelleme yapıldı. Arazinizin, arsanızın veya dükkanınızın değeri, yapılan yatırımlarla 4 yıl içinde arttı. Bu da beraberinde ödeyeceğiniz vergiye yansıdı.

2018-2019-2020 ve 2021 yıllarını teşkil edecek şekilde hesaplanan emlak vergisi değerlerinin yüksek olduğu ile ilgili tartışmalar mülk sahiplerini de itiraz yoluna yönlendirdi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan PwC Türkiye Vergi Direktörü Baran Akan, “emlak vergisi değerleri her yıl yeniden değerleme oranında arttırılmaktadır. Bu yıl rakamlar yüksek. Bunu peşin hükümle itiraz etmemek gerekir. Emlak vergisi değer artışı, kanuna göre gerçekten gerçekleşmiş olabilir. Altyapı hizmeti ya da vergiyi artırıcı hizmetle yapıldıysa artışın fahiş olduğu tartışmalı hale geliyor. Her 4 senede bir bu konu gündeme geliyor” dedi.
Yerel yönetimlerin en önemli gelir kaynaklarından birinin emlak vergisi gelirleri olduğunu belirten Akan bu konu ile ilgili merkezileştirme ve tek elden yürütme yönünde çalışmalar olduğunu ancak hayata geçirilmediğini söyledi. 

Emlak vergisi değerlerinin belirlenmesi neye göre belirleniyor?

Altyapı, gayrimenkulün bulunduğu bölgenin gelişmesi gibi unsurlardan etkilenen emlak vergisinin arsa arazileri ve binalar için farklı olarak belirlendiğini söyleyen Akan, “Temel şey, binanın/arsanın değerini artırıcı herhangi bir hizmet getirmiş mi buna bakılıyor” dedi.

Yüksek emlak vergilerine itiraz yolunun açık olduğunu ifade eden Akan, “Vergilere her türlü hukuk yolu açık. Ancak neyin dava edildiğini önemli. İtiraz müessesi yok. Doğrudan doğruya mahkemeye yapılıyor. Mükellef için idareyi itiraz yok. Yazılı olacak. Kapısının önüne metro geldiyse ya da altyapı yapıldıysa emlak vergisi artışı normaldir. Vergi adaleti ve hakkaniyeti için çok uygun olmaz. Her artışı kendi özelinde değerlendirmek lazım. Yerleşmiş belli semtler olabilir. Herhangi bir gelişim yoksa orada kamu vicdanını değerlendirmek gerekir.” 

Vergi değerinin Takdir Komisyonları tarafından dört yılda bir kez hesaplandığını belirten Akan, "2018 yılında yeni belirlenen vergi değerleri yürürlüğe girecek ve 4 yıl süre ile geçerli olacaktır. Mağduriyet yaşamak istemeyen mülk sahipleri önce vergi değerlerini muhtarlıklardan öğrenmeliler. Eğer haksız bir değerleme ile karşılaştıklarını düşünüyorlarsa, 31 Temmuz'a kadar hukuki itirazlarını kullanabilir"

Yorum Yaz

Benzer Haberler

‘Emlak vergisine peşin hükümle itiraz etmemek gerek’
  • 26.07.2017 15:38

‘Emlak vergisine peşin hükümle itiraz etmemek gerek’

PwC Türkiye Vergi ve Hukuk Hizmetleri Direktörü Baran Akan, Emlaktasondakika.com ...