maritbet girişmaritbet
Doğal ahşap boyasına TÜBİTAK'tan 220 bin lira destek geldi

Doğal ahşap boyasına TÜBİTAK'tan 220 bin lira destek geldi

Doğal ahşap boyası, TÜBİTAK 1001 proje önerileri kapsamında 220 bin lira bütçe ile desteklenmeye değer bulundu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji ve Tasarım Fakültesi'nde doğal ürünler kullanılarak üretilen ve  sağlığa zararı olmayan doğal ahşap boyası, TÜBİTAK 1001 proje önerileri kapsamında 220 bin lira bütçe ile destek almaya hak kazandı. Teknoloji ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Göktaş, doğal ürünlerden boya üretmek amacıyla TÜBİTAK destekli proje yürüttükleri, ahşap malzemelerin üst yüzeylerinde kullanılan kimyasal içerikli vernik, boya, tiner, ahşap renklendiricileri ve koruyucuların zararlarını izole etmeyi hedeflediklerini söyledi. Göktaş projeyle bitki ekstraktları ve sıvıcam karışımı ile ahşap malzeme üst yüzeyleri için harici koşullara dayanıklı yeni tür doğal boyaların geliştirilmesi ve bazı zararlı unsurlara karşı direnç değerlerinin belirlenmesini amaçladıklarını anlattı. Ağaç malzemesinin avantajları yanında zararlılar tarafından tahrip edilebilme, renk kaybı ve şekilsel bozulmalara uğrama gibi bazı dezavantajları bulunduğunu dile getiren Göktaş, "Bu dezavantajların giderilmesi için çok sayıda koruyucu ve renklendirici malzemeler geliştirildi ancak bu maddelerin ortama yaydığı uçucu organik bileşiklerin insan ve çevre sağlığı açısından sakıncaları ortaya çıktıkça doğal koruyucu ve renklendiricilere ilgi artmış, bu alanda talep oluşmaya başlamıştır" dedi.

Son yıllarda ahşap malzemeye zarar veren zararlılara karşı çevre ve insan sağlığına zararsız doğal ahşap koruyucular geliştirildiğine dikkati çeken Göktaş, şöyle devam etti: "Bu doğal ürünlerin, özellikle dış ortamlarda kullanılması durumunda zamanla yıkanma, renk değişimi, yanma ve çürüme gibi bozulmalara uğrayarak, kendilerinden beklenen işlevi kısmen ya da tamamen yerine getiremediklerine ilişkin bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Belirtilen problemin çözümü amacıyla bu çalışma literatürde daha önce sıvıcam ve bitki boyası karışımı ile yapılan herhangi bir çalışmaya rastlanmaması nedeniyle hem özgün hem de bir ilk olma özelliği taşıyacaktır."

Çalışma  sayesinde doğal boyanın sıvıcam ile karışımından dış etkenlere dayanıklı ahşap malzeme üst yüzeyleri için doğal boyalar elde edilebileceğine dikkati çeken Göktaş, şunları söyledi: "Proje kapsamında meyan kökü, çivit ve nar kabuğu bitkilerinden elde edilecek boyar ekstraktlar, sıvıcam ile karıştırılarak sarıçam, kestane ve maun deney örnekleri üzerine daldırma metodu ile uygulanarak dirençleri belirlenecek. Bu sayede geliştirilecek koruyucu ve renklendirici ürünler su, güneş, don, aşırı sıcak, ateş ve çürüklük mantarlarına maruz kalınabilecek ortamlarda deniz araçları ve her türlü ahşap yapılarda  güvenle ve mevcut ürünlere oranla daha az bakımla kullanılabilecek. Bunun sonucunda ise daha az çevre kirliği ve daha az ağaç malzeme kullanımı sağlanmış olacak. Bu çalışma literatürde ilk olma niteliği ile gelecek çalışmalara önemli veriler sağlayacak."

Göktaş, projelerinin TÜBİTAK 1001 proje önerileri kapsamında 220 bin lira bütçe ile desteklenmeye değer bulunduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğal ahşap boyasına TÜBİTAK'tan 220 bin lira destek geldi
  • 31.01.2014 08:24

Doğal ahşap boyasına TÜBİTAK'tan 220 bin lira destek geldi

Doğal ahşap boyası, TÜBİTAK 1001 proje önerileri kapsamında 220 bin lira bütçe i ...