maritbet girişmaritbet
'Büyük Türk şirketlerine inşaat alanında güveniyoruz'

'Büyük Türk şirketlerine inşaat alanında güveniyoruz'

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, Türkiye'nin Katar krizinin çözümlenmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Al Şafi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Kasım'daki Katar ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu ve bölgesel meseleler hakkındaki soruları cevapladı.

Türkiye ve Katar arasındaki yüksek seviyeli diplomatik ziyaretlerin her zaman önemli ve gerekli olduğuna dikkati çeken Şafi, "Bu tür ziyaretler, özellikle bölgede yükselişe geçen meydan okumalar çerçevesinde ikili ilişkilerin dinamiğini korumasının yanı sıra bölgesel ve uluslararası meselelerde yaşanan hızlı değişimlerin daha iyi istişare ve koordine edilmesine yardım ediyor." dedi. 

Şafi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyaretinin Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Üçüncü Toplantısı sebebiyle gerçekleşeceğini belirterek, ziyaret kapsamında ikili ilişkileri geliştirecek yeni anlaşmaların ele alınacağını kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesinden memnun olduklarını dile getiren Şafi, ilişkilerin özellikle son iki yıldaki zorlukların üstesinden gelerek bu seviyeye ulaştığını söyledi.

Katar'ın bu ziyaretten olumlu beklentileri olduğunu ifade eden Şafi, "Şu ana kadar tamamlanmış mutabakat ve iş birliği anlaşmaları var. Bir tanesi de son aşamada ama tamamlanması gerekiyor. İnşallah gelecek görüşmeye kadar imzaya hazır hale getirilecek." dedi.

"Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek adına büyük bir fırsat"

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyareti kapsamında gerçekleştirilecek görüşmelerde hangi konuların ele alınacağı sorusunu Şafi,  "İki ülkenin yönetim düzlemi arasında siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerle ilgili konular ele alınacak." diye cevapladı.

Şafi, Türkiye ve Katar'ın ticaret hacminin artırılması konusunda hemfikir olduğuna işaret ederek "İçinde bulunduğumuz şartların Türkiye ile olan ticari ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmek adına büyük bir fırsat sunduğuna inanıyoruz." dedi.

Katar krizinin de görüşmelerde ele alınacağını belirten Şafi, "Şüphesiz bu ziyaret Körfez'de yaşanan kriz konusundaki arabuluculuk faaliyetlerini kapsayacak. Ayrıca krizin çözümü için diğer inisiyatifler ve sonuçları da değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin yüksek rolüne saygı duyuyoruz"

Şafi, Türkiye'nin Katar krizinin çözümlenmesi konusundaki ara buluculuk rolü hakkında değerlendirmelerde bulunarak "Türkiye'nin oynadığı yüksek role saygı duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Türk yetkililerin krizin patlak verdiği ilk andan beri gösterdiği çabaları takdir ediyoruz." diye konuştu.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'a da arabuluculuk çabaları için minnettar olduklarını dile getiren Şafi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın son ziyaretinde krizin çözümlenmesi için karşı tarafın diyaloğa ya da müzakere masasına oturmaya henüz hazır olmadığını ifade ettiğini hatırlattı.

Şafi, halkların dayanışma içinde olması gerektiğini belirterek, nefret siyasetine, ayrımcılığa ve aşırıcılığın körüklenmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Bağımsızlığımız ve güvenliğimiz kırmızı çizgimiz"

Krizin çözülmesi için Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin ifade ettiği gibi sorunların görüşülmesi için masaya oturmaya hazır olduklarının altını çizen Şafi, "Ama bağımsızlığımız ve güvenliğimiz, taviz veremeyeceğimiz ve vazgeçemeyeceğimiz kırmızı çizgidir." değerlendirmesinde bulundu.

Şafi, bazı Körfez ülkelerinin iç sorunları olduğunu ve bu sorunların üzerini örtmek için kışkırtıcı açıklamalarda bulunduklarının altını çizerek, "Bizi terörizmi desteklemekle suçluyorlar sonra kendileri, aşırıcılığın kaynağı olduklarını itiraf ediyorlar." diye konuştu.

Körfez bölgesinin yeni bir krizi kaldıramayacağına dikkati çeken Şafi, "Bütün Ortadoğu dışarıdan desteklenen ve düşüncesizce alınan kararlar sonucunda daha önce benzerine rastlanmamış bir kaynama noktasına geldi." ifadelerini kullandı.

Şafi, Katar'ın hiçbir ülkenin içişlerine karışmadığını ve hiçbir ülkeninde Katar'ın içişlerine karışmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerle ilişkilerin normalleşmesinin ambargonun kaldırılması ve haksız kararlarından dönmelerinden sonra olacağını ifade etti.

Türkiye, İran ve Katar arasında kara hattı oluşturuluyor

Türkiye, İran ve Katar arasında ticaretin geliştirilmesi için bir kara hattının kurulması planı hakkındaki soruya Şafi, "Evet, geçen ay bununla ilgili bir mutabakat zaptı onayladı. Mutabakat anlaşması, şu an son aşamada bulunuyor. Ana konuların tamamında mutabık kalındı. Sadece lojistik konusu tamamlanmadı." cevabını verdi.

Şafi, bu anlaşmanın Katar'a karşı uygulanan ablukanın bir sonucu olduğunu belirterek, "Bu proje ile ticaret hacminin artırılması ve bazı ülkelere bağımlılığının azaltması yoluyla Katar'ın gıda güvenliğini korunması bekleniyor." dedi.

Büyükelçi Şafi, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Türkiye'den  karayoluyla İran'a ulaşan ürünlerin limanlardan Ro-Ro gemileriyle Hamad Limanı'na taşınacağını kaydetti.

"Katar'ın Türkiye'ye yatırımları devam edecek"

Türkiye ve Katar arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin son on yılda güçlü bir şekilde geliştiğine işaret eden Şafi, Katar'ın Türkiye'ye yatırımlarının devam ettiğini, vizelerin kalkmasıyla da Türk yatırımcıların Katar'da daha rahat hareket etme imkanı bulduklarını dile getirdi.

Şafi, "Türkiye'de özellikle endüstri, finans, altyapı, inşaat, turizm, medya ve diğer sektörler olmak üzere çok sayıda yatırımımız var. Tarım ve enerji alanında yatırım yapmayı dört gözle bekliyoruz. Çünkü Türkiye'nin bu bağlamda umut verici bir ülke olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Katar Ticaret Odası verilerine göre Katar'da 186 Türk-Katar ortaklığı ve 19 Türk firmasının faal olduğunun altını çizen Şafi, bu firmaların altyapı, inşaat, mühendislik ve ticaret alanlarında faaliyet gösterdiğini ve bu firmaların ülkede toplam 11,6 milyar dolarlık projelere imza attığını kaydetti.

Şafi, Katar'ın 2022'de  Dünya Kupasına ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, "Büyük Türk şirketlerine inşaat alanında güveniyoruz ve bu şirketlerin daha fazla altyapı ihalesi kazanmasını bekliyoruz." diye konuştu.

"Türkiye ve Katar arasında askeri ve savunma alanlarındaki iş birliği sürekliliğe sahip"

Türkiye ve Katar arasındaki askeri iş birliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Şafi, iki ülke arasındaki askeri ve savunma alanlarındaki iş birliğinin sağlanan anlaşmalara ve mutabakatlara dayandığını dile getirdi.

Şafi, "Aynı ekonomik ve ticari ilişkilerde olduğu gibi, iki ülke arasındaki askeri ve savunma alanlarındaki iş birliği sürekliliğe sahip ve iki ülkenin ve bölgenin menfaatleri çerçevesinde gelişiyor." diye konuşarak, bölgenin içinden geçtiği durumun yakın ve etkili bir iş birliğini mecbur kıldığını vurguladı.

Türkiye ve Katar arasındaki askeri iş birliğinin kimseyi korkutmaması gerektiğinin altını çizen Şafi, bu iş birliğinin amacının Katar'ın askeri alandaki kapasitesinin geliştirilmesi amacını taşıdığını kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Büyük Türk şirketlerine inşaat alanında güveniyoruz'
  • 14.11.2017 11:25

'Büyük Türk şirketlerine inşaat alanında güveniyoruz'

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, Türkiye'nin Katar krizinin çö ...