maritbet girişmaritbet
Ataköy-Zeytinburnu hattı özel projelerle doldu!

Ataköy-Zeytinburnu hattı özel projelerle doldu!

İstanbul Boğazı'nın ardından en güzel manzaraya sahip olan Ataköy-Zeytinburnu hattı, inşaat projelerinin yarışma sahne oluyor. Başbakan Erdoğan'ı üzen 'OnaltıDokuz' projesinin de içinde olduğu bölgede Sinpaş'tan Delta İnşaat'a, Ağaoğlu'ndan Astay'a kadar tanınmış inşaat şirketleri proje yarışma girdi. Bölge, Türkiye'nnı Miami'si olarak değerlendirilir hale geldi

Dünyanın en güzel kentlerinden biri olan İstanbul, son dönemde gayrimenkul sahasında hızlı bir değişime ve gelişime sahne oluyor. Kentte arazi stokunun kısıtlı olması bu süreçte yeni bölgelerin ön plana çıkmasını sağlıyor. Tıpkı Basın Ekspres Yolu, tıpkı Cendere Yolu, tıpkı TEM otobanı gibi... 

Son dönemde öne çıkan bölgelerden biri de Ataköy-Zeytinburnu Sahil Yolu. İstanbul Boğazı'nın ardından İstanbul'un en güzel deniz manzarasına sahip olan bölgede, yıllardır atıl duran arazilere rezidanstan konuta, otele kadar farklı lüks projeler inşa ediliyor. Bir zamanlar tekstil sektörünün merkezi olan, kimi yerde gecekondu bölgesi bulunan bu hatta hayata geçirilen projelerin metrekare satış fiyatı 5 bin ila 25 bin TL arasında değişiyor. 

İstanbul'un Miami'si olarak da anılmaya başlanan bölgede, Delta, Astay, Sinpaş, YDA Grup gibi inşaat sektörünün önde gelen oyuncularının geliştirdiği projeleri siz okurlarımız için mercek altına aldık. Geçmişte tekstil ve deri sektöründe faaliyet gösteren fabrika arazilerinin, sanayi sitelerinin ve nakliye ambarlarının merkezi olan Zeytinburnu, şimdilerde artık gayrimenkulün merkezi olmaya aday. Öyle ki kent dışına taşınan fabrikaların arazileri üzerinde yükselen konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleri, bölgeye yeni bir kimlik kazandırıyor. Kentsel dönüşümün hız kazandığı bölgede Kiptaş'ın yanı sıra Astay, Sinpaş, YDA Grup gibi şirketler de proje geliştiriyor. 

YENİ KİMLİK 
TSKB Değerleme'den Değerleme Uzmanı Özdil Şahin, bölgenin hızla değer kazandığını söylüyor. İmar planlan ile Zeytinburnu'nda bir dönüşüm yaşandığını, orta ve orta-alt gelir grubuna hitap eden projelerin hayata geçtiğini belirten Şahin, "Zeytinburnu, Kazlıçeşme, ve Veliefendi bölgelerindeki rezidans tarzındaki deniz manzaralı projeler fiyatlarından dolayı üst gelir grubundan talep görüyor" diyor. 

Ataköy-Bakırköy sahil kesiminde de Ataköy Konakları ve Florya Ekşinar Konaklan, Vezüv Konakları, Referans Bakırköy gibi A ve A+ gelir seviyesi için inşa edilen ilk projelerden. Son dönemde ciddi oranda değerlenen bölgede, 2007 yılında 600 bin Euro'dan satışı yapılan Ataköy Konakları'nda fiyat bugün 2 milyon Euro'lar seviyesine çıkmış durumda. Bu rakamlar bölgenin değişimini de kanıtlar nitelikte... 

ÖNE ÇIKAN ARSA VE PROJELER 
Zeytinburnu- Bakırköy hattındaki en değerli arazilerden biri Sümerbank'ın kapanan fabrikasının yer aldığı 87 dönüm büyüklüğündeki arsa. Özelleştirme İdaresi tarafından 2004'te 44 milyon dolara Kemal Ayvacı ve Nevzat inan'ın sahibi oldukları Doğa Madencilik'e satılan arazi üzerinde İttifak İnşaat ile ortaklaşa proje planlanıyor. Bölgede Aksu iplik Fabrikası ve arazisini 2004'te satın alan Özsaya inşaat da 39 bin metrekarelik bir alana konut inşa edecek. Yine bölgede Novotel ile askeri bölge arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 73 bin metrekarelik göz kamaştırıcı bir arsası bulunuyor. 

PROJE ENFLASYONU MU? 
Delta İnşaat'ın Zeytinburnu Projesi Mimarin, otel, rezidans daireler ve otel alanları ile karma bir konsept olarak Zeytinburnu Sahil Yolunda hayata geçirilecek olan bir başka proje. 

Teslimlerinin 3 yıl sonra yapılması planlanan projede, 96 ile 356 metrekare arasında değişen büyüklüklerde konutlar yer alacak. 2 bloğun rezidans dairelere ayrıldığı Delta Zeytinburnu projesi, Sinpaş Yapı tarafından inşa edilen Ottomare Suites ve Nove Otel'in arasındaki arsa üzerinde yükseliyor. AVM'nin de yer alacağı proje için ön talep toplanıyor. 

Zeytinburnu hattında elde kalan son araziyi ise değerli arazi toplamada usta olan Ağaoğlu Grubu satın aldı. 

Ağaoğlu, Veliefendi Hipodromu'nun karşısında bir kısmı Kilim Mensucat'a bir kısmı ise özel şahıslara ait toplam 80 dönüm büyüklüğünde bir araziyi geçtiğimiz yıl portföyüne kattı. 

KARIŞIK SATIŞ TEKNİKLERİ 
Toplu Konut ldaresi'nin (TOKİ), Ataköy sahili arazisinin hâsılat paylaşımı yöntemiyle satışı için düzenlediği ihaleyi kazanan Özyazıcı inşaat ile Karadeniz Örme Sanayi İş Ortaklığı, bölgenin en değerli arsalarından biri olan TOKİ arazisi üzerinde Yalı Maline projesini geliştiriyor. 

Ataköy Konakları'nın tam karşısında yer alan ve bölgenin en iyi konumlarından birine sahip olan projenin satışında bir takım sorunların yaşandığına dikkat çekiliyor. Ön talep toplanan projede, 185 metrekarelik 3+1 daire 3.2 milyon TL'den, 259 metrekarelik 3+1 daireler ise 4.2 milyon TL'den satışa sunuluyor. Firmanın satış yaparken müşterilerinden ilk haftalarda istediği fiyatı kısa bir süre içinde yüzde 50 oranında yükselttiği, yüzde 25 peşin geri kalanını da 2-3 ay içinde peşin ödeme gibi tuhaf satış teknikleri de uyguladığı yönünde şikayetlere ulaştık. 

Ataköy-Zeytinburnu hattının öne çıkan diğer projeleri ise Referans Bakırköy, Ottomare Suites, Onatıdokuz, The İstanbul Residence ile The İstanbul Veliefendi projeleri oluyor. Sinpaş'ın iştiraklerin- i den Ottoman Yapı ve Barwa işbirli- i ğiyle inşa edilen Ottomare Suites j projesi, 13 bin 500 metre kare alan üzerinde 355 konuttan oluşuyor. ' Sona gelinen projede 1+1'den 5+1'e kadar uzanan 56 farklı tipte daire yer alıyor. 

HALK'IN REFERANS
Halk GYO ve Kiler Holding iştiraklerinden Biskon Yapı ortaklığı ile hayata geçen Referans Bakırköy'de 256 konut ve 70 adet cadde mağazası yer alıyor. 24 ayda sahiplerine teslim edilmesi planlanana projenin inşaat alanı 56 bin 800 metrekare. 

Halk GYO Genel Müdürü Kazım Şimşek, Bakırköy'de Kiler Holding iştiraki olan Biskon Yapı tarafından inşa edilen Referans Bakırköy projesinde inşaatın yüzde 40'ının tamamlandığını uzun vadede aynı lokasyonda yeni bir projeye sıcak bakabileceklerini söylüyor. 

Şimşek, "Bölge, Atatürk Havalimanı, kültür merkezleri, sosyal hizmet alanları, beş yıldızlı otelleri, dünya standartlarında büyük AVM'leri ile büyük bir turizm potansiyeline sahip. 

Son yıllarda da tüm bu özelliklerinden dolayı ilçe inşaat sektörünün de gözbebeği oldu" diyor. 

BAŞBAKANI ÜZEN PROJE 
Yüksekliği ile tartışma yaratan OnaltıDokuz projesinde ise yaşam başlamış durumda. 2011'de İBB Belediye Meclisi kararıyla Tarihi Yarımada, Boğaziçi ve Haliç olmak üzere, silueti belirleyen ve etkileyen alanları kapsayacak şekilde bütüncül bir siluet planı oluşturulmuştu. Yapıların yüksekliğine metre sınırlaması getirilip bu tarihten önce ruhsat alan inşaat firmalarından da planlarının revize edilmesi istenmişti. 

Bu projenin ardından TOKİ arazisinde yapılan Yalı Marine projesi ile onun yakınında Sinpaş tarafından planlanan projelerde plan tadilatına gidilip inşaatların 40'ar metre (20'şer kat.) aşağıya çekildiği de vurgulanıyor. 

İBB MECLİSİ DEVREDE 
Başbakan Erdoğan, Zeytinburnu'ndaki İstanbul'un siluetini bozan OnaltıDokuz projesi için, "Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, beş yıldır konuşmuyorum" yorumunu yapmıştı. Erdoğan, 'OnaltıDokuz' isimli kulelerin bir kısmının tıraşlanmasını istemişti. Bu amaçla İBB Başkanı Kadir Topbaş ile inşaatın sahibi Mesut Toprak arasında birkaç görüşme gerçekleştirilmişti. Ancak birkaç ay sonra Toprak, belediyeye bu yıkımın teknik olarak mümkün olmadığını iletmişti. 

Başbakan'ın talimatıyla İBB, şehrin siluetinin korunması için 'Siluet Ana Planı' oluşturmayı kararlaştırdı. Yapılan çalışmaların ardından Ekim İstanbul'un siluetini bozacak yapılara izin verilmemesine ilişkin karar da geçtiğimiz günlerde İBB meclisinden geçirildi. 

OnaltıDokuz projeleri için Zeytinburnu'nu seçmelerindeki en önemli faktörün deniz manzarası olduğunu söyleyen Astay Gayrimenkul Genel Müdürü Atilla Öztürk, fırsat olursa Zeytinburnu'na bir proje daha kazandırabilecekleri açıklamasını da yapmıştı. 

Bölge'nin en değerli noktalarından biri olan Veliefendi'de ise YDA Grup'un projeleri yükseliyor. 

Koç Grubu'na ait arsa üzerinde, YDA & Kuruluş İnşaat tarafından projelendirilen The İstanbul Veliefendi'de 15 katlı 15 blok ve 35 kadı bir rezidans yer alıyor. 1+1'den 4+1'e kadar çeşitli daire tiplerinin sunulduğu proje 68 bin 333 metrekare arsa üzerinde inşa ediliyor. Toplamda bin 260 adet bağımsız birimi içine alan projenin ilk etabı 452 bağımsız birimden oluşurken teslimlerine başlandı. 

Sümer Mahallesi'nde The İstanbul Veliefendi'nin hemen yanında inşa edilen The İstanbul Residence bir zamanlar fabrika olan 8 bin metrekare alan üzerinde yükseliyor. 70 milyon TL yatınm ile hayat bulacak proje 19 katlı 2 bloktan oluşacak. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, yaklaşık 16 bin binanın bulunduğu Zeytinburnu'nda 2 bin 295 riskli binanın yer aldığını açıklamıştı. 

Levent Gökmen/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinpaş Koru Aura Basın Lansmanı
  • 24.01.2022 16:48

Sinpaş Koru Aura Basın Lansmanı

Sinpaş, Çekmeköy'de hayata geçireceği Koru Aura projesinin lansmanını gerçekleşt ...

Kayseri Şehir Hastanesi açılış töreni
  • 07.05.2018 13:38

Kayseri Şehir Hastanesi açılış töreni

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yı ...

Hüseyin Arslan Kayseri Şehir Hastanesi açılış töreninde konuştu
  • 07.05.2018 11:48

Hüseyin Arslan Kayseri Şehir Hastanesi açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yı ...

YDA Grup ve EBRD ortak basın toplantısı - 1 kısım!
  • 16.12.2014 14:07

YDA Grup ve EBRD ortak basın toplantısı - 1 kısım!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve YDA Grup'un ortaklaşa düzenlediği bası ...

Sinpaş, Ankara projeleri ile şov yapıyor!
  • 11.12.2014 17:55

Sinpaş, Ankara projeleri ile şov yapıyor!

Son 5 yılda en çok konut satan firma olan Sinpaş, Ankara'da bir basın toplantısı ...