maritbet girişmaritbet
Altensis, AB’ye yapı ürünleri ihracatında söz sahibi olacak

Altensis, AB’ye yapı ürünleri ihracatında söz sahibi olacak

Yapı malzemeleri ihracat ve ithalatında çevreci ürünleri esas alan Avrupa Birliği, yeni bir etiketlemeye yöneldi

Avrupa Birliği'nde 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ile azı Avrupa ülkelerinde yakında zorunlu hale gelecek olan Çevresel Ürün Beyanı (EPD) ile ilgili olarak kurulan Eco Platform'a ise Türkiye'den bir tek Altensis, kurucu üye olarak iştirak etti. Çevreci bilinç, dünyada ve özellikle de Avrupa'da giderek yaygınlaşarak gıdadan elektroniğe, binadan enerjiye kadar her alanda kendini belli ediyor. İnsanoğlunun yüzyıllardır bilinçsiz tüketim ve eğilimleriyle kaynaklarının hızla tükenmesine yol açtığı yeryüzüne karşı sorumluluğunu geç de olsa yerine getirmesiyle başgösteren çevre dostu eğilim ve ürünler artık ekonomilere de yol gösteriyor. Dünyada karbondioksit salımı daha az olan, enerjiyi ve kaynakları daha az tüketen çevre dostu bina anlayışından sonra üreticiler ikinci adımı atarak, binaların yapımında kullanılan malzemelerin de çevre dostu olması yolunda eyleme geçtiler.  Bu  konuda en önemli adımı ise Avrupa Birliği üreticileri attı. Yapı malzemeleri ihracat-ithalatında çevre dostu ürünleri esas alan üretici birlikleri ve bu birliklerin kurucusu oldukları enstitüler ve kurumlar, bu kapsamda ürünlerin sürdürülebilirlik parametrelerinin ve harmonizasyonunu yapmak üzere bir de platform oluşturdu. Eco Platform isimli oluşuma birlik üyesi ülkelerden konuya yetkin firma ve uzmanlar davet edilirken, Türkiye'den ise çevre dostu binalar konusunda danışmanlık hizmeti veren Altensis platformda kurucu üye olarak yerini aldı. Sözkonusu platform, yapı malzemesi üreticisi firmaların ürünle ilgili ilettiği Çevresel Ürün Beyanlarını AB bünyesinde harmonize edip , bir anlamda AB'ye ihracatının uygunluğunu denetleyecek.  Çevresel Ürün Beyanı (EPD) şimdilik Türkiye'de gönüllülük esası ile ilerliyor ancak Türk ihracatçılar EPD'yi kabul eden ülkelere ihracat yapmak için sözkonusu beyana uymak zorunda kalıyor. 
Ürünler Mercek Altına Alınıyor
Eco Platform konusunda bilgi veren Altensis kurucu ortağı Serkan Emin, özellikle Avrupa'da ürünlerin üretim süreçlerinin çevreye zararı konusunda ciddi tartışmalar bulunduğunu, bu tartışmalar neticesinde her sektörde ürünlerin mercek altına alındığını söyledi. Ürünlerin hammaddesinin çıkarılmasından son kullanıcıya ulaşıncaya kadarki tüm yaşam süreçlerinin incelenip çeşitli bilimsel hesapların yapıldığını belirten Emin,  hızlı tüketim ve dayanıklı tüketim ürün gruplarında eko etiketleme yapıldığını, şimdilerde yapı malzemeleri grubunda da benzer bir mantığı ile, Çevresel Ürün Beyanı (EPD)nın devreye girdiğini açıkladı.
Çevresel Ürün Beyanıyla herhangi bir yapı malzemesi üreticisinin belli bir ürün grubuna yönelik yıllık tüm üretim, hammadde kullanım, enerji, su, vb kaynakları kullanım, atık miktarları, yan ürünleri, vs ölçülüp Avrupa Birliği normlarına göre hesaplanarak o spesifik ürün için çevreye etki parametreleri ortaya çıkarılıyor. 
Sözkonusu parametreler, Avrupa'daki Sertifikalandırıcı Kuruluşlar tarafından doğrulanıyor ve bir sertifikaya dönüşüyor. Bu sertifika Çevresel Ürün Beyanı (EPD) olarak adlandırılıyor. 
Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin, Eco Platform'un bu beyanların tüm AB'de ortak bir metodolojiye göre verilebilmesi için oluşturulduğunu söyledi. Bu platformda Türkiye'nin konusunda lider firması Altensis bünyesindeki doktoralı uzmanları ile kurucu üye olarak yer aldığını anlatan Serkan Emin, “Şirketimiz ECO PLATFORM içerisindeki çalışma grupları içerisinde aktif rol olarak bir anlamda gayri resmi olarak böyle bir misyonu olmamasına rağmen Türkiye'yi temsil eder bir pozisyondadır” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar
  • 20.02.2014 16:20

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar

Altensis firmasının kurucu ortakları Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı, yeşil binala ...

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi
  • 29.06.2021 11:17

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi

Türkiye’de deprem gerçeği her geçen gün bir adım daha yaklaşırken kentsel dönüşü ...

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?
  • 17.04.2021 13:44

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, kentsel dönüşüm sürecine dair önemli aç ...

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!
  • 03.04.2021 09:42

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, atıkların geri dönüşümünü de içeren bir ...