maritbet girişmaritbet
Altan Elmas: Tapu harcı ve KDV artarsa inşaat sektörü donar!

Altan Elmas: Tapu harcı ve KDV artarsa inşaat sektörü donar!

Türkiye'deki konut stoku 700-800 bin civarına ulaştı. Bu rakam ülkede bir yıllık 650 bin adet civarında olduğu tahmin edilen konut ihtiyacının üzerinde

 

Stok tespitini yapan markalı konut siteleri inşa eden şirketlerin kurduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği KONUTDER. Yılda özel sektör tarafından 450 bin civarında yeni evin inşa edildiği Türkiye'de 130 bin konutu dernek üyesi şirketler yapıyor. Riskli firmalar derneğe üye kabul edilmiyor.
 
KONUTDER kurucularından Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yüzde 1,65'lik tapu harcının artması ve yüzde 1 olan KDV'nin yüzde 18'e yükseltilmesi halinde, zaten durgunluk yaşayan inşaat sektörüne darbe vurulmuş olacağını ifade etti. İnşaatta yılın ilk yarısında yüzde 1,5 büyüme oranı olsa da yıl sonunda sıfır büyüme veya küçülme yaşanacağı tahmininde bulunan Elmas, "KDV artışı olacaksa bu 5 yıllık süreye yayılmalı. Stokların arttığı bu dönemde tapu harcını artırmak, yüzde 1 olan KDV'yi yüzde 18'e çıkarmak büyük bir yönetim hatası olur. Konuta talep ve ihtiyaç var, ancak konut kredi maliyetinin aylık yüzde 1 olması sebebiyle Türkiye ekonomisiyle birlikte sektör de soğudu. Eğer tapu harcı ve KDV'de yükselirse inşaat donar." dedi. Depreme karşı eski evleri yenilemek için başlatılacak kentsel dönüşüm ile KDV artışının taban tabana zıt olduğunu belirten Elmas, son çeyrekte canlanma bekleyen sektörün, alıcıyı caydırıcı düzenleme istemediğini söyledi.
 
Altan Elmas'a göre konut kredilerindeki yükselme, 50 adet ve altında konut yapan müteahhitleri daha olumsuz etkiliyor. Vatandaşın konut ihtiyacını beklemeye aldığı bu dönemlerde inşaat sektöründe elenme yaşanıyor. Kârına bakıp sonradan inşaata girenler arasından batanlar çıkıyor. Maliyetinin altında konut satanlar da 'bol reklamla piyasaya çıkmış olsa dahi' bu dönemde elenmeye çok yakın. "Maketten reklamla ev satan şirketler arasından batıklar çıkması halinde bunun kendilerini nasıl etkileyeceğiyle" ilgili soruya Elmas şu cevabı verdi: "Daha önce yapıp teslim ettiği işlere bakılan firmaları olumlu etkiler. Sektörde ise müşteri profiline göre ilk başta bir tedirginlik doğurabilir. Bizim müşterimizin eğitim seviyesi ve profili çok yüksek, ince eleyip sık dokuyor. Bizi olumsuz etkilemez."
 
Altan Elmas'ın açıklamasına göre Sur Yapı'nın İstanbul Güneşli'deki 505 konut ve 53 cadde mağazasından oluşan Corridor projesinde 130 adetlik ön satıştan 90'ı kesin satışa dönüştü. Burada lansman öncesi liste fiyatı üzerinden yüzde 10, ayrıca peşin veya banka kredili satışta yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 20 indirim kampanyası devam ediyor. 18 katlı 2 blokta stüdyo, 1+1 ve 2+1, 6-8 katlı 5 yatay blokta ise 3+1 ve 4+1 daireler yer alıyor. 42-49 metrekarelik stüdyoların liste fiyatı 179-236 bin TL. İndirimli en ucuz stüdyo 145 bin lira. 157 metrekarelik 3+1 daireler ise 661 bin liradan başlıyor.
 
İBRAHİM BALTA/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sur Yapı’dan 3 yeni proje ve yüzde 25 indirim kampanyası!
  • 12.01.2023 16:30

Sur Yapı’dan 3 yeni proje ve yüzde 25 indirim kampanyası!

Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı Yeni Konut Finansman Modeli’ne Sur Yapı ...

Konut piyasasında durgunluk! Satılan konut sayısı %14 düştü
  • 18.10.2022 17:22

Konut piyasasında durgunluk! Satılan konut sayısı %14 düştü

BETAM tarafından hazırlanan Satılık Konut Piyasası Görünümü; Ekim 2022 notuna gö ...

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi
  • 18.05.2022 17:18

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berek ...

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor
  • 09.11.2021 10:16

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor

A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elma ...