maritbet girişmaritbet
Adnan Polat Kurtuluş’a AVM ve rezidans yapacak

Adnan Polat Kurtuluş’a AVM ve rezidans yapacak

Kurtuluş’ta yer alan Aya Dimitri Kilisesi Vakfı’nın 20 dönüm arsası üzerine yapılacak AVM ve rezidans projesini gerçekleştirecek inşaat şirketi olarak Polat İnşaat’ın adı geçiyor

Kaynak: Kezban Gebetaş / Hürriyet Emlak

 

Kurtuluş'ta yer alan Aya Dimitri Kilisesi Vakfı'nın 20 dönüm arsası üzerine yapılacak AVM ve rezidans projesini gerçekleştirecek inşaat şirketi olarak Polat İnşaat'ın adı geçiyor. Vakıf yönetiminin Ofton, Varyap ve Baytur gibi önde gelen inşaat şirketlerinin teklif verdiği ihaleyi, uzun süredir görüşme halinde olduğu Polat İnşaat'a vermeyi planladığı belirtiyor.

Aya Tanaş Aya Dimitri Aya Lefter Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı'na ait Kurtuluş Son Durak'taki  20 dönüm büyüklüğündeki arazi üzerinde gerçekleştirilecek alışveriş merkezi (AVM), rezidans projesinin ne zaman hayata geçeceği merakla bekleniyor. Büyük inşaat şirketlerinin çoğunun gözü kulağı şu günlerde vakıf yönetiminin açıklamasını bekledikleri tekliflerin sonucunda. Meraklı bekleyiş kilisenin sahibi olduğu alan üzerinde yer alan 101 kiracı için de söz konusu. Kurtuluş'un çehresini değiştirecek projeyi çevre esnafı hatta Kurtuluş Son Durak sakinleri de sabırsızlıkla bekliyor. Bilindiği gibi semtin hem Beyoğlu hem Şişli sınırlarında kalan, Aya Dimitri Kilisesi'nin de yer aldığı Son Durak Meydanı çevresindeki 20 dönümlük araziye yüzlerce konutluk bir rezidans ve alışveriş merkezi (AVM) yapılması planlanıyor.
 
Vakıf yönetimi geçtiğimiz nisan ayında projeyi kat karşılığı gerçekleştirecek inşaat şirketini tespit etmek amacıyla ihale düzenlemiş; o günden bu yana herhangi bir ses seda çıkmamıştı. Hal böyle olunca da projenin ne zaman hayata geçeceği ve ihaleyi kazanan firma ya da firmaların ismi konusunda birçok söylenti dolaşıp duruyor.

Polat uzun süredir yönetimle flörtte
Projeyi üstlenecek şirketler arasında Adnan Polat'in sahibi olduğu Polat İnşaat'in ismi ön plana çıkıyor. Zira öğrendiğimize göre Polat, ihaleyi alabilmek için uzun süredir vakıf yönetimiyle flörtte. Vakıf yönetiminin genel eğilimi de ihaleyi Adnan Polat'a vermekten yana. Konuşulanları biraz daha açarsak; Polat, ihaleden çok uzun süre önce bu proje için vakıf yönetimle görüşme halindeymiş. Yönetim başından beri işi, tanıdığı ve bildiği Adnan Polat'a vermek istiyor. Fakat usulsüzlük söylentilerinin önüne geçmek için diğer firmalardan da teklif almış. Yani ihale biraz prosedür gereği düzenlenmiş. Yönetimin gönlü Adnan Polat'tan yana ama hala taraflar sözleşme için imza atmış değil.

Öğrendiğimize göre ihaleye 33 firma teklif vermiş. Aralarında Polat İnşaat'ın yanı sıra Varyap, Ofton, Baytur gibi sektörün önde gelen birçok inşaat şirketi var. Görüştüğümüz Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı İsmail Hakkın Altun da teklif verdiklerini doğruluyor. İhale sonucunu merakla beklediklerini belirten Altun, sürecin uzamasıyla ilgili olarak ise, “Duyduğumuza göre kilise yönetimi önce bir firma üzerinde anlaşmaya varmış fakat daha sonra aralarında kaynaklanan görüş farklılığından dolayı bundan vazgeçmiş. Henüz bir firma üzerinde karara varmamışlar ” diyerek söylentilere başka bir boyut kazandırıyor.
 
Maliyeti 100 milyon doların üstünde…
Bu söylentileri Aya Dimitri Kilise Vakfı Başkanı Dimitri Zatos'a da sorduk. Topladıkları teklifleri değerlendirme aşamasında olduklarını belirten Dimitri Zatos, herhangi bir inşaat firmasının ismini açıklamaktan özellikle kaçınıyor. “Önde gelen inşaat şirketlerinin çoğundan teklif aldık. Henüz kesin kararımızı vermedik. Hiçbir firmayla sözleşme imzaladık” diyor. Ne zaman karar verecekleri konusunda belli bir tarih vermeyen Zatos, teklif veren firmaların sayısı ve ismi konusunda da açıklama yapmıyor. Zatos, “Kurtuluş'un dokusuna en uygun projeyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu nedenle ince eleyip sık dokuyoruz” demekle yetiniyor.
 
Projeyi kat karşılığı vereceklerini ifade eden Zatos, projenin yatırım maliyetinin 100 milyon doların üzerinde olacağını belirtiyor. Zatos'un söylediğine göre tamamı 20 dönüm üzerinde yer alacak proje, 2-3 katlı AVM, rezidans, çarşı ve otoparktan oluşacak. Açıkyol Sokak'la, Kocabaş Sokak arasında kalan, Carrefour hipermarket'in dahil birçok kafe, restoran, kuruyemişçi, düğün salonunun yer aldığı 13 bin metrekarelik alana bir AVM ve rezidans yapılması düşünülüyor. Hemen belirtelim, burası Kurtuluş Caddesi'nin Son Durak'tan bir önceki bölümü,  caddenin sağ tarafına düşüyor.

Kocabaş Sokak'ın hemen solunda bulunan ve aradan yol geçen bin 800 metrekarelik kısım ise projenin diğer bir bölümü. Burası da Son Durağ'ın hemen yanında, sağ tarafında bulunan kısım.
Kiracılar büyük sorun
Zatos, iki oto yıkamacı, bir otopark, restoran ve taksi durağının olduğu bu alana da çarşı tarzında yerler yapılmasını planladıklarını belirtiyor.

Aya Dimitri Kilisesi'nin hemen karşısında bulunan, halı saha, Opet Benzin İstasyonu ve hareket amirliğinin olduğu 6 bin metrekarelik alanın ise altı otopark üstü yeşil alan olacak.

Konuştuğumuz kiracılar, vakıf yönetiminin tahliye konusunda kendilerine herhangi bir açıklama yapmadıklarını belirtiyorlar. Opet Benzin İstasyonu'ndan görüştüğümüz bir yetkili ise, “Yönetimle 35 yıllık anlaşmamız var. Buradan bizi çıkaramazlar” diyor. Konuşulanlara göre ihaleyi hangi inşaat şirketi kazanırsa kazansın projeye kolay kolay başlayamayacak. Zira kiracıların çıkartılması epey zaman alacak. Arazinin emsalinin farklılık göstermesi nedeniyle imar planın tadilatının da yapılması gerekiyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz