maritbet girişmaritbet
Atatürk’ün okuduğu Manastır Askeri Lisesi’ni TİKA aslına uygun olarak restore edecek!

Atatürk’ün okuduğu Manastır Askeri Lisesi’ni TİKA aslına uygun olarak restore edecek!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1899'de mezun olduğu Manastır Askeri İdadisi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından aslına uygun olarak restore edilecek

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1899'de mezun olduğu Manastır Askeri İdadisi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından aslına uygun olarak restore edilecek. Binada daha önce açılan ancak zamanla kullanılamaz hale gelen "Atatürk anı odası" da yenilenecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, Atatürk'ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi'ni yenileme çalışmaları için TİKA ile Manastır Müzeler ve Anıtlar Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik ile Manastır Müzeler ve Anıtlar Müdürü Lilyana Hristova tarafından imzalanan işbirliği protokolüne Makedonya'daki ulusal medya büyük ilgi gösterdi.

Manastır Müzeler ve Anıtlar Müdürü Lilyana Hristova, işbirliği protokolü için düzenlenen basın toplantısında, anı odasını yenilenme fikrinin TİKA tarafından gündeme getirildiğini, bundan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

 TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik de AA muhabirine Atatürk Anı Odası'nda yaptığı açıklamada, bu odanın 1994 yılında Manastır'daki Türkler ve Makedonyalılar tarafından ortaklaşa yapıldığını söyledi. Çevik, Manastır Askeri İdadisi'nde anı odası olarak değerlendirilen bu kısımda sadece Atatürk'e ait bir büst ve çeşitli kurumlardan hediye edilen fotoğrafların sergilendiğini belirtti.

Mahmut Çevik, "Ancak, gerek ziyaretçi heyetlerin değerlendirmesi, gerekse müze tarafından bize iletilen bilgilerde buradaki otantik yapının kaybolmaya yüz tuttuğunu, duvarların yıkıldığını, halıların yırtıldığını, mermerlerin ve ortak kullanım alanların kullanılamaz hale geldiğini öğrendik. Bugün itibariyle de onarımı öngören protokolü imzaladık" dedi.

Çevik'in veridiği bilgilere göre, iki-üç ay sürecek sürecek proje kapsamında binanın ön kısmı yenilenecek, pencereler tamamen otantik görünüme sahip olacak, içerideki halılar ve mobilyalar değiştirilecek, ikinci katın boyası yenilenecek ve uygun olan yerlere ahşap parke döşenecek.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1899 yılında mezun olduğu okul binasının bir kısmı, 1994 yılında "Atatürk Anı Odası" olarak 40 metrekarelik bir alanda kurulmuştu. Bu alan daha sonra 3 Ekim 1998'de 120 metrekareye çıkarılmış ve ziyarete açılmıştı.

İmzalanan işbirliği protokolü sayesinde, şehirdeki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olan Manastır Askeri İdadisi, ilk kez aslına uygun olarak restore edilmiş olacak.

Mürteza Sulooca/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Atatürk’ün okuduğu Manastır Askeri Lisesi’ni TİKA aslına uygun olarak restore edecek!
  • 21.11.2012 13:29

Atatürk’ün okuduğu Manastır Askeri Lisesi’ni TİKA aslına uygun olarak restore edecek!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1899'de mezun olduğu Manastır Askeri İdadisi, Türk ...