maritbet girişmaritbet
İstanbul’da ofis kiralamaları ivme kazandı

İstanbul’da ofis kiralamaları ivme kazandı

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy, 2010 yılı Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan İstanbul Ofis Pazarı İkinci Çeyrek Raporu’nu hazırladı

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy, 2010 yılı Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan İstanbul Ofis Pazarı İkinci Çeyrek Raporu'nu hazırladı.


Propin, 2010 birinci çeyrek raporunda pazarda hareketlilik meydana geleceğini öngörüyordu. 2010 ikinci çeyrek döneminde kiralamaların ivme kazandığını belirtti. Arayışlarını askıya almış olan birçok uluslararası firmanın yer arayış süreçlerini hızlandırması Propin'in bu öngörüsünü haklı çıkarıyor.


Propin'in hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2010 İkinci Çeyrek Raporu'nda, Merkezi İş Alanı'ndaki (MİA) A sınıfı ofis binalarında genel boşluk oranının %11,7, B sınıfı ofis binalarında genel  boşluk oranının  % 12 seviyesinde olduğu görülüyor. MİA'daki A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalamasının 26,5 ABD Doları /m2 /ay seviyesine yükseldiği belirtiliyor. MİA Dışı-Avrupa'daki A sınıfı ofis kira ortalaması 17,7 ABD Doları /m2 /ay, MİA Dışı-Asya'daki A sınıfı ofis kira ortalaması ise 18,7 ABD Doları /m2  /ay olarak bildiriliyor.


Propin bu raporda, 2010 ikinci çeyrek döneminde tüm bölgelerde A sınıfı ofis binaları boşluk oranlarında düşüş olduğunu vurguluyor. Talebin her zaman yüksek olduğu Levent'te 2010 birinci çeyrekte %4,4 olan boşluk oranının bu çeyrekte yeni yapılan kiralamalar sonrası %3,3'e gerilediğini ifade ediyor. B sınıfı ofis binalarında, MİA'da genel boşluk oranlarındaki düşüşün devam ettiğini, MİA Dışı-Asya ve MİA Dışı-Avrupa'da küçük artışların meydana geldiğini belirtiyor. 2010 ilk çeyrekte A sınıfı binalarda 33,9 ABD Doları /m2 /ay ortalamayla en yüksek kira ortalamasına sahip Levent'i izleyen Beşiktaş-Balmumcu Bölgesi'nin, bu dönemde yerini 32,5 ABD Doları /m2 /ay ortalamayla Etiler'e bıraktığını bildiriyor. En yüksek kiranın talep edildiği binaların, Levent Bölgesi'nde yer aldığını açıklıyor. Bu çeyrekte talep edilen en yüksek kira rakamının geçen çeyrekle kıyaslandığında 54 ABD Doları /m2 /ay'dan 44 ABD Doları /m2 /ay'a indiğine dikkat çekiyor. Bu değişikliğin başlıca nedenini Avro kurunda gerçekleşen hızlı düşüş olarak vurguluyor. Kurun belirsiz durumu nedeniyle, Avro üzerinden kira talep eden birçok mal sahibinin Dolar üzerinden belirlenmiş yeni kira rakamlarını açıkladığını belirtiyor.


Propin'in öngörüsü, iki sene içinde tamamlanacak projelerin piyasaya girmesiyle stok oranlarında ciddi yükselmelerin olacağıdır. Propin, gelecek çeyrekte genel kira ortalamalarında belirgin bir düşüş veya yükseliş beklenmediğini belirtiyor. Güncel yer arayışında olan firmaların büyük bir kısmının 2010 yılı için aldıkları bütçe onayları nedeniyle en geç Eylül ayı gibi yeni kira kontratlarını imzalamalarını bekliyor. Boşluk oranlarında üçüncü ve dördüncü çeyrekte düşüş yaşanacağını bildiriyor. Daha ileri tarihli taleplerin çoğunun Ocak 2011'i belirtmeleri 2011 ilk çeyreğinin hareketli geçeceğini şimdiden gösterdiğini söylüyor. Geçen çeyrekte de ifade ettiği gibi gelecek çeyreklerin büyük kiralama işlemlerinin odağında yine Ümraniye'nin önde olacağını vurguluyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz