maritbet girişmaritbet
OYAK, 20 milyar liralık proje başlattı

OYAK, 20 milyar liralık proje başlattı

OYAK, Gayrimenkul Geliştirme Koordinatörlüğü kurdu. Emlak Konut'tan büyük arsalar aldı ve 20 milyarlık proje başlattı.

Yarım asırlık sanayi şirketleri, bazıları vaktiyle edindikleri arsalar üzerinde, bazıları fabrikalarını satıp gayrimenkule adım atarken Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından OYAK, zaman zaman üyelerinin talebi üzerine küçük konut projeleri inşa etmekle yetindi. Yönetimdeki değişikliklerden sonra bu sektörden sağlanan yüksek kazançlara daha fazla kayıtsız kalamadı ve kadro kurarak sektöre girdi.

Ama ne giriş! 675 milyon liraya, Yalova, Ankara, İzmir gibi farklı bölgelerde Emlak Konut'tan toplamda 4 milyon metrekare arsa aldı. 1990'lı yıllarda edindiği büyük arsalarla birlikte OYAK, 6 ayrı bölgede 6 büyük gayrimenkul projesi başlattı. Arsa Ofisi, Emlak Konut, TOKİ gibi kuruluşlarda çalışmış profesyonelleri bünyesine katan OYAK'ın kurduğu Gayrimenkul Geliştirme Koordinatörlüğü'nün başında bulunan Ali Seydi Karaoğlu, “Elimizdeki projelerin değeri 20 milyar lirayı buldu. 57 yıl önce kurulan OYAK büyük hizmetler yaptı. Birçoğu batan diğer fonların aksine zamanla büyüdü ve doğru yatırımlar yaptı. Son 15 yılda gayrimenkul yatırımlarında büyük gelişme olurken OYAK sektöre pek ilgi göstermedi. Şimdi bu politikasını değiştirdi. Gayrimenkule de büyük projelerle giriyoruz. OYAK bünyesinde Gayrimenkul Geliştirme Koordinatörlüğü kuruldu. Elimizde büyük arsalar var. Onları değerlendireceğiz” dedi.

İstanbul ve Ankara'ya...

MIPIM'de Oyak İnşaat Genel Müdürü Mahmut Uyar ile birlikte açıklamalarda bulunan Karaoğlu'nun verdiği bilgiye göre ellerindeki en büyük 2 projeden biri İstanbul, diğeri Ankara'ya yapılacak. İstanbul'daki 3, Ankara'daki 2 milyon metrekare alan üzerinde yükselecek. İstanbul'daki proje Başakşehir bölgesinde. Satış değeri 12 milyar lira! Ankara'daki Balıkuyumcu bölgesinde olacak. 2 milyon metrekare alanda gelir paylaşımı modeli ile yapılacak. Üçüncü büyük proje Yalova'da. Bunun için 1.5 milyon metrekare yer alındı. Burada sanayi lojistiği alanında yatırım yapılacak. İzmir-Urla'da 368 dönüm yer alındı. Burada konut projesi geliştirilecek. İstanbul Maltepe'de 65 bin metrekare, Ayazağa'da 50 bin metrekare satılabilir alan üretecek iki proje üzerinde çalışılıyor. Bunların da imarları alındı.

Etap etap ihale olacak

Başakşehir-İkitelli bölgesindeki en büyük projede 18 bin bağımsız bölüm ortaya çıkacak. Ticaret alanları ve konut inşa edilecek. 2.7 milyon metrekare için ruhsatı alınmış. Burası gelir paylaşımı yöntemi ile inşa edilecek. Etap etap ihalelere çıkılacak. Bu yıl 200 bin metrekare üzerinde inşaata başlanacak. Proje toplamda 3 milyon metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilecek. Karaoğlu'nun verdiği bilgiye göre, bu arsayı TSK, 1992'de OYAK'a hastane ve kışla yapımı için tahsis etmiş. Şimdi bölge, büyük bir gayrimenkul projesi olarak değerlendirilecek. Bu proje için kentsel tasarım yarışması açılmış. Birinci seçilen SP Mimarlık'ın projesinin uygulanması kararlaştırılmış. OYAK Gayrimenkul Geliştirme Koordinatörü Ali Seydi Karaoğlu, “Burada 1.800 konut yapıldı, üyelerimiz aldılar. Şimdi 12 milyar liralık satış geliri beklediğimiz bir projeye başlıyoruz. Bu gelirden OYAK'ın 317 bin üyesi yararlanacak” dedi.

OYAK'ın 6 çimento fabrikası var. Bunlardan bazıları kent içinde kaldı, arsaları değerlendi. Bunların yerlerine de gayrimenkul projesi olup olmadığı sorusuna Karaoğlu şu cevabı verdi: “Onlar halka açık şirketler. Yönetimleri böyle bir karar alırsa, açıklarlar. Bize o zaman iş düşer. OYAK, sanayiye önem veren bir kuruluş. Sanayiyi kaldırarak proje yapmayı tercih etmez. Belki taşıma imkanı olursa, o zaman düşünülebilir.”

Nakdin yüzde 25'i gayrimenkule

Peki OYAK, otomotivde, demir- çelikte büyük üretici… Geçtiğimiz yıllarda yurtdışında milyar dolarlık yatırımla iki büyük (Chemson ve Almatis'i) sanayi yatırımı yaptı. Gayrimenkul işleri, kuruluşun iş hacminde öne mi çıkacak? “Hayır", dedi Ali Seydi Karaoğlu, “Nakdimizin en fazla yüzde 25'ini gayrimenkule ayıracağız. Sanayi ağırlığı devam edecek. Üyelerimizin gayrimenkuldeki kazançlardan yararlanmasını istiyoruz. Yatırım amaçlı gayrimenkul işleri artacak. Emeklilik fonu olduğu için sürdürülebilir gelire sahip olması lazım. Kendi arsalarımızın dışında kamu kuruluşlarından arsa alıyoruz. Bu tercihimizin nedeni spekülasyon olmasın. Yurtdışında da fırsat olursa yapabiliriz…”

OYAK'ın 2017'de başlayan projeleri:

1) Oyakkent–Başakşehir (4.5 milyon m2 inşaat alanı/18 bin bağımsız birim) 
2) Ankara–Balıkuyumcu (1.9 milyon m2/rezidans, ticari birimler) 
3) Yalova (1.5 milyon m2 Lojistik/Ar-Ge) 
4) Dragos (İstanbul/ 151 bin m2/Konut–ofis–ticari birimler) 
5) İzmir–Urla (368 dönüm/ Konut) 
6) Göksupark–Ankara (310 bin m2 inşaat alanı/ konut)

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Galata Kulesi'ne Başkan Erdoğan ve annesinin fotoğrafları yansıdı
  • 10.05.2021 10:14

Galata Kulesi'ne Başkan Erdoğan ve annesinin fotoğrafları yansıdı

Beyoğlu Belediyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan annesi Tenzile Erdoğan ve ...

Kümaş Manyezit'in Erdemir’e satışı için anlaşma imzalandı
  • 05.01.2021 12:23

Kümaş Manyezit'in Erdemir’e satışı için anlaşma imzalandı

Yıldız Holding’in iştiraki Kümaş Manyezit’in OYAK bünyesindeki Erdemir’e satışı ...

Oyak, Ayazağa, Dragos ve İkitelli’de yeni projelere başlıyor
  • 19.04.2018 10:17

Oyak, Ayazağa, Dragos ve İkitelli’de yeni projelere başlıyor

OYAK, İstanbul’un değerli üç bölgesinde toplam 1.5 milyon metrekarelik alanda ga ...

OYAK, 20 milyar liralık proje başlattı
  • 20.03.2018 10:39

OYAK, 20 milyar liralık proje başlattı

OYAK, Gayrimenkul Geliştirme Koordinatörlüğü kurdu. Emlak Konut'tan büyük arsala ...

Emlak Konut’tan Oyak'a 796 milyon liralık arsa satışı!
  • 24.08.2017 14:08

Emlak Konut’tan Oyak'a 796 milyon liralık arsa satışı!

Emlak Konut GYO, portföyünde bulunan 3 parsel arsayı KDV dahil 796 milyon 500 bi ...

OYAK, İz İletişim ile çalışmaya başladı
  • 12.05.2017 11:08

OYAK, İz İletişim ile çalışmaya başladı

Türkiye’nin en büyük gruplarından olan OYAK, İz İletişim ile çalışmaya başladı. ...