maritbet girişmaritbet
Ali Dumankaya emlaktasondakika'ya konuştu!

Ali Dumankaya emlaktasondakika'ya konuştu!

DKY İnşaat'ın patronu Ali Dumankaya, sektörün son durumunu emlaktasondakika.com'a değerlendirdi.

Gayrimenkul sektörün 2016'yı hareketli geçiriyor. Yeni projeler peşi sıra lanse edilirken konut alıcılarının seçenekleri de artıyor. Sektörün önemli firmaları arasında yer alan DKY İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, emlaktasondakika'ya özel açıklamalarda bulundu.

Sektörün son durumunu değerlendiren Ali Dumankaya, konut fiyatlarının da artacağını söyledi. Dumankaya, bu artışın maliyet nedeniyle gerçekleşeceğini açıkladı. İşte Ali Dumankaya'nın açıklamaları…

Konut kredisi faizleri düşer mi? Şu anki seviyeyi nasıl görüyorsunuz? Yüksek faiz oranlarına karşı firma olarak nasıl önlemler alıyorsunuz?

Konut faizleri şu anda çok yüksek. Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi bizim için çok önemli.  Bundan sonraki süreçte bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesini bekliyoruz. Konut kredisi faiz oranları şu anda yüzde 1.15 seviyelerinde. İlk fırsatta bu oranın yüzde 1 seviyesinin altına düşmesini bekliyoruz. Faiz oranının düşmesiyle daha çok kişi kredi kullanabilir. Oranların düşmesi konut satışlarına pozitif yansır.

Biz önlem olarak, anlaşmalı bankalarımız aracılığıyla projelerimizden konut sahibi olmak isteyenlere özel oranlar sunuyoruz.

Son dönemde projelerde açık mutfak kullanımı arttı. Bunun nedenleri nedir? Konut alıcısı üzerindeki etkisi veya projeye bir avantajı var mıdır?

Türkiye' de açık mutfak kullanımı, kullanıcının talebinden ziyade daire alanlarının küçülmesinden kaynaklandı. Özellikle 1+0, 1+1 ve 2+1 dairelerde salon ve mutfak arasındaki duvar kaldırılmak suretiyle iki mekan birleştirilerek, genişlik algısı oluşturulmakta.

Ufak daire tiplerini ya yalnız yaşayanlar, ya da çalışan çiftler tercih etmektedir ki bunların mutfak kullanımları (kokulu ve buharlı yemek pişirme faaliyetleri) aile kullanımına göre daha azdır. Dolayısıyla açık mutfak kendileri açısından dezavantaj oluşturmamaktadır.

Küçük dairelerin metrekare satış fiyatlarının daha yüksek,  buna karşın toplam fiyatının diğer dairelerden daha düşük olması, hem alıcı hem de satıcı için avantaj oluşturmakta.

Burada yatırımcı için önemli olan; projede yer alan “açık mutfaklı tip daire” miktarının,  satın alma talebi ile uyumlu oranda olmasıdır.

Konut fiyatlarındaki artış eğilimi devam eder mi? Arsa fiyatlarının yüksek olduğu söyleniyor. Bu kapsamda ne gibi bir formül üretilebilir?

Konut fiyatlarında maliyet bazlı artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Büyük şehirlerde özellikle İstanbul'da arsa maliyetlerinden dolayı fiyatlar çok yükseliyor. Konut fiyatlarında düşüş olması için en önemli maliyet olan arsafiyatlarının makul seviyelerde olması gerekiyor.Şehir merkezindeki projelerde ilk lansman öncesi en uygun fiyatlarda, belki kar marjınınminimum olduğu bir fiyatla markalı konut üreticileri belli miktarda daireyi TOKİ'ye satabilir. Zaten lansman öncesi olduğu ve lansmanöncesi  fiyatla çıkıldığı için alıcı açısından da çok makul fiyatlar ortaya çıkacaktır. Bu uygulama,  projenin yüzde 10-20'sine tekabül edebilir. Bu uygulama, o bölgeden ev alamayacak insanlara  TOKİ kanalı ile konut alma veya kiralama fırsatı sağlayacaktır.Bu sayede şehirde yaşamak isteyenlere imkan tanınmış olur.

Geçmiş yıllara göre tüketici alışkanlıkları değişti mi? Konut alıcıları nelere dikkat ediyor?

Teknolojiden tutun yeme içme alışkanlıklarına kadar Türkiye'de tüketici alışkanlıkları   son 20 yılda büyük bir değişime uğradı.İnşaat sektörü de bu değişimi takip edip, kendisini yeniliyor. Sektörde 10 yıl önceki trendler bugün neredeyse yok. Tüketici küçük dairelerden, optimum kullanımlı dairelere doğru tercihini değiştirdi. Bunun yanında sosyal alan anlayışları değişiyor. Projelerde büyük su alanları,dev  havuzlar yerine daha çok yeşil alan tercihi var. Bu değişimde yüksek aidatlarında etkisi var. Tüketicinin dikkat ettiği, kalite, konut fiyatı ve aidatlar.  

Doğru proje sizce nedir? Ev alacaklara ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Özellikle büyük şehirlerde iş, ev, okul üçgenine yakın proje değerlidir. Ev alacaklara tavsiyem doğru lokasyon, doğru fiyat ve doğru firmalara yatırım yapmaları. Güvenilir bir geçmişe, birikime sahip gayrimenkul şirketlerinin projelerden ev almalarını tavsiye ederim.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Saba Tümer'li Dumankaya İnşaat kampanya reklamı!
  • 29.08.2016 14:59

Saba Tümer'li Dumankaya İnşaat kampanya reklamı!

Ünlü sunucu Saba Tümer, Dumankaya İnşaat'ın kampanya reklam yüzü oldu. ...

Dumankaya 2016'da gövde gösterisi yapacak!
  • 14.01.2016 15:51

Dumankaya 2016'da gövde gösterisi yapacak!

2016'da 1.2 milyar liralık değere sahip Fikirtepe ve Çayırova projelerini satışa ...

Saba Tümer, Dumankaya İnşaat'ın kampanya yüzü!
  • 12.09.2015 15:40

Saba Tümer, Dumankaya İnşaat'ın kampanya yüzü!

Dumankaya İnşaat'ın kampanya tanıtım reklamında Saba Tümer rol alacak. ...