maritbet girişmaritbet
Konut kredisinde emlakçı furyası mağdur edecek!

Konut kredisinde emlakçı furyası mağdur edecek!

Mortgage broker'lık şirketi MMI'nin patronu Demirler; konut kredilerinde emlakçıların aracı olmaya başladığını belirterek "Yakında emlakçızedeler olacak" dedi

Konut ve ticari kredilerde danışmanlık yapan MMI şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Demirler, son dönemde bankaların konut kredilerinde emlakçılarla işbirliğine gittiğini söyledi. Bankaların eğitim almamış emlakçılara kredi pazarlığı, başvuru formu ve kapora yatırma gibi yetkiler verdiğini söyleyen Demirler "İstanbul'da bunun gibi sıkıntılar olmaya başladı. Bir müşterim önce emlakçıya giderek kredi formu doldurduğunu, ardından da emlakçının 10 bin liralık kapora istediğini söyledi. Kredi çıkmaması durumunda kaporanın iade edileceğine dair bir madde konulmamış. Bu gibi olaylar giderek artıyor. Önümüzdeki günlerde adliyeler bu tür davalarla dolup taşacak gibi görünüyor" diye konuştu.

Müşteri suiistimal ediliyor

Konut kredisi için kendisine başvuran bir müşterisi sayesinde durumdan haberdar olduğunu belirten Alp Demirler "Müşterim, emlakçıdan 200 bin liralık bir ev beğendiğini, emlakçının da bunun kredisi için kendisinin aracılık yapabileceğini, bankadan kredi alabileceklerini söylemiş. Müşterim kredi ve tapu masrafları için 15 bin lirayı gözden çıkardığını belirtti.
Ben de emlakçıyı aradım. Kendisine hangi yetkiyle kredi için aracılık yaptığını ve müşterimden istenen 10 bin liralık kaporanın kredi çıkmaması durumunda ne olacağını sordum. Emlakcı net bir yanıt vermedi. Bu tür yüzlerce örnek var. Korkarım önümüzdeki günlerde emlakçıya kaporasını kaptıran birçok insan mahkemelere başvuracak" diye konuştu.

Amerika'da 12 yıl çalıştı

Amerika'da mortgage piyasasında 12 yıl çalıştığını belirten Alp Demirler, Türkiye pazarının gelişmesi üzerine şirket kurmaya karar verdiğini söyledi. Ayda 5 bin adet kredi başvurusunun geldiğini söyleyen Demirler, ekonomiyi soğutmak üzere alman kararların ardından başvuruların önemli oranda düştüğünü vurguladı.

Mortgage'ta vergi indiriminin tüketiciye de uygulanması gerektiğini söyleyen Demirler, daha önce mortgage yasa taslağında var olan ama yasalaşmayan iki düzenlemenin 2 yıl içinde hayata geçeceğini söyledi. Demirler "Konut kredisi faizinin gelir vergisinden düşebilmesine ilişkin bir çalışma var. Eğer bu olursa tüketici, faiz maliyetinden büyük oranda kurtulacak ve daha rahat kredi kullanacak. Aylık bin 500 TL taksidi olan bir kredide ilk yıl aylık bin 400 lira faiz ödeniyor. Bunun gelir vergisi dilimine oranla 280 lirası ya da 420 lirası konut alıcısının vergisinden düşülebilecek" diye konuştu.

EN İYİ ÖDEME PLANI YAPILIYOR
Her bankayla müşteri adına pazarlık yapıyoruz

MORTGAGE broker'lık hizmeti vererek kredi kullanıcılarına en uygun ödeme planı almalarında yardımcı olduklarını belirten Demirler, tüketicinin bankanın ilan ettiği faizden daha dusuk maliyetle borçlanmasının mümkün olduğunu söyledi. Demirler "Biz tüketici adına bankalarla masaya oturuyoruz, en iyi ödeme planını oluşturmaya çalışıyoruz. Bazen ilan edilen faizden yarım puan aşağıda bile kredi sağlamak mümkün oluyor. Her bankayla pazarlık yapıyoruz, gerekirse Türk bankaları aracılığıyla yurtdışından da kredi sağlayabiliyoruz. Bunların karşılığında A plus ürünler ve ticari mortgage hizmetleri dışında 200 ile 500 lira arasında ücret alıyoruz" dedi. Demirler, ticari mortgage ürünlerinin ise şirketlere kredi ödemelerinde tasarruf imkanı sağladığını belirterek "Sıkıntıda olan pek cok şirket var. Doğru planla hareket etmediği için cirosu yüksek olduğu halde ödeme güçlüğüne düsen firmalar var, biz bu kredilerinin yapılandırılmasına da katkıda bulunuyoruz" dedi.

Kaynak: İbrahim Acar / Star

  • Etiketler:

Yorum Yaz