maritbet girişmaritbet
Konut kredisi faizlerindeki düşüş satışları etkiledi mi?

Konut kredisi faizlerindeki düşüş satışları etkiledi mi?

Bankaların konut kredisi faizlerinin bir senenin en düşük seviyesine inmesi ile Ağustos ayında konut satışlarında patlama yaşandı.

Merkez Bankası'nın Temmuz ayında politika faizlerini indirmesi ile düşüş eğiliminde olan konut kredisi faizleri Ağustos ayında düşüşünü hızlandırdı. Kamu bankalarının Ağustos başından itibaren konut kredisi faizlerini %1'in altına düşürmesi talebin artmasında en büyük etken oldu. 

Bankaların konut kredisi faizleri 2018 yaz aylarında yaşanan kur krizi ile ortalama %2.68 seviyesine kadar yükselmişti. Söz konusu oran Ağustos ayında son bir senenin düşük seviyesine geriledi. Kamu bankalarının faiz oranlarını %0.99'a çekmesi ile Ağustos ayının ilk haftasında bankalar işlem rekoruna ulaştı. Özel bankaların faiz indirimleri ise talebi hızlandırdı. 

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ile konut satışları 2019'da ilk defa Ağustos ayında artış gösterdi.  Konut satışları Ocak'ta %24.8, Şubat'ta %18.2, Mart'ta %5.3, Nisan'da %18.1, Mayıs'ta %31.3, Haziran'da %48.6, Temmuz'da %17.5 azalmıştı. Ağustos ayında ise konut satışları %5.1 artış gösterdi.  2019 Ağustos ayında 110.538 konut satıldı.

Yaklaşık bir senedir yüksek faizler nedeniyle düşüş gösteren konut talebi Ağustosta harekete geçti. Faizlerin düşüşü ile konut satışlarının artışında ipotekli konut satışlarının etkisi büyük oldu. İpotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Ağustos'ta %168 artışla 34.148 adet olarak gerçekleşti. Toplam konut satışlarının içinde kredili satışların payı %30.9 oldu. Kredili konut satışları Temmuz ayında bir önceki senenin aynı ayına oranla %57 düşerek 13.064 adet şeklinde gerçekleşmişti. Konut kredisi faiz indirimleri sonrasında Ağustos ayında konut kredisi kullanılarak alınan konut sayısı bir önceki aya oranla yaklaşık 21.000 artış gösterdi. 

Konut kredisi faiz oranlarındaki indirim tüm hızıyla devam ediyor. Merkez Bankası'nın Eylül ayında ikinci kez repo faizlerini indirmesi konut kredisi faizlerindeki düşüşü hızlandırdı. Konut kredisi faiz oranları ortalaması Ağustos ayına oranla 19 baz puan daha düşerek %1.58'e geriledi. Faizlerdeki düşüşün ilerleyen aylarda konut satışlarını daha da arttırması tahmin ediliyor. 

Eylül ayı repo faiz indirimi sonrasındaki faiz indirimleri devam ediyor. Dün Akbank ve TEB konut kredisi faiz oranlarında indirim yaptığını duyurdu. Özel bankalar konut kredisinde psikolojik seviye olan %1 düzeyini zorlasa da henüz altına inemedi. Özel bankalarda görülen en düşük konut kredisi faiz oranı %1.14 olmaya devam ediyor. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank'ın kampanyalı konut kredisi faizleri ise 15 yıl vadeye kadar %0.99 seviyesinde. 

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ve konut talebinin artmasına rağmen konut fiyatlarında düşüş yaşanması konut alımlarını daha cazip kılıyor.  TCMB'nin dün açıkladığı verilerine göre Türkiye genelinde konut fiyat endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre %1.92, bir önceki yılın aynı ayına göre reel olarak %11.24 azaldı. Üç büyük ilin konut fiyat endeksi değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul'da %1,64 oranında azalış, Ankara ve İzmir'de sırasıyla %1,41 ve % 2,32 oranlarında artış göstermiştir.

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre 19 Temmuz itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden 10 yıl vadeli 200.000 TL tutarlı konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin masraflar hariç toplam geri ödemesi 342.600 TL oluyor. Kredinin aylık taksitleri de yaklaşık 2.850 TL' ye denk geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz