maritbet girişmaritbet
Faizlerde yüzde 30 artış ürküttü

Faizlerde yüzde 30 artış ürküttü

Kredi faiz oranlarındaki artış ve küresel krizin etkisiyle tüketiciler banka kredilerinde frene bastı. Haziran ayında aylık yüzde 4'ler civarında artan tüketici kredileri temmuz ayında hız keserek yüzde 1.39'a düştü. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, bayramda çok güçlü olmasa da talepte bir canlanma beklediklerini söyledi

Temmuz ayında tüketici kredi artış hızında yavaşlama olduğunu söyleyen İş Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, bayrama doğru talepte canlama beklediğini söyledi. Sezen, sohbet toplantısında sektör rakamlarını ve İş Bankası'nın 6 aylık tüketici kredilerindeki performansını değerlendirdi. 2011 Haziran ayında toplam tüketici kredileri içerisinde ihtiyaç kredileri payının yüzde 48'den yüzde 50'ye ulaştığını kaydeden Sezen, konut kredilerinin ise yüzde 47'den yüzde 45'e düştüğünü ifade etti. İlk 6 ayda sektörde bireysel krediler hacminin yüzde 21,12 artarak 156 milyar liraya ulaştığını anlatan Sezen,  'Bu artışın içerisinde en fazla payı yüzde 26 ile ihtiyaç kredileri aldı. Konut ve taşıt kredileri ise yüzde 16 civarında artış gösterdi' dedi.  Sezen, 2011 yılı sonunda 18,2 milyar liralık tüketici kredisi kullandıracaklarını dile getirdi.

BDDK ÖNLEMİ ETKİLİ OLDU

Haziran ayında BDDK'nın kredi karşılık oranlarını artırması nedeniyle kredi faiz oranlarının temmuz ayında yüzde 30 oranında arttığını dile getiren Sezen, 'Maliyet artışlarını fiyatlara yansıttık. Hazirandan sonra bütün kredi türlerinde fiyatlarda artış oldu. Haziran ayında aylık yüzde 1 olan ihtiyaç kredisi faizi yüzde 1,30'lara çıktı' dedi.

Krediyi merkezden vereceğiz

Bundan sonra ihtiyaç kredilerini şubeden değil, merkezden vereceklerini açıklayan Sezen, 'İhtiyaç kredileri tarafında bir takım projelerimiz var. Bugüne kadar ihtiyaç kredilerimizi şubelerimiz üzerinden veriyorduk. Önümüzdeki dönemde ise şubeden talebi alıp, merkezden vereceğiz. Merkezi tahsis sistemine geçeceğiz. Bu da bize proaktif pazarlama imkanı sağlayacak. Böylece kredi verme sürecini hızlandıracağız' diye konuştu.

Pazar payı kaybetsek de yine lideriz

2010 yılı sonunda 129 milyar lira olan sektörde bireysel krediler toplamının bu yılın ilk 6 ayında 156 milyar 249 milyon lira olarak gerçekleştiğini ifade eden Sezen, '14 milyar lira olan tüketici kredilerimiz 16 milyar 908 milyon liraya çıktı. Bu süreçte İş Bankası'nın Pazar payı da yüzde 11,2'den yüzde 10,8'e düştü. Pazar payı kaybettik ama bizim için önemli olan karlılık. Özel bankalar arasında liderliğimizi koruyoruz' diye konuştu.

Konutta 2. Sıradayız

Konut kredilerinde şu anda yüzde 10,6 pazar payı ile 7,5 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştıklarını söyleyen Yalçın Sezen, özel bankalar arasında 2. sırada olduklarını ifade etti. Sezen, taşıt kredilerinde ise yüzde 14,8 pazar payı ile 970 milyon liralık kredi hacmine sahip olduklarını belirterek, 'Evet bu rakam küçük. Çünkü bu sektörde tüketici finansman şirketleri ağırlığı yüzde 34 pazar ile daha fazla' şeklinde konuştu.

Kaynak: Akşam/ Ayfer Arslan

  • Etiketler:

Yorum Yaz