maritbet girişmaritbet
Bankalar ‘kanka mortgage’la ARKADAŞLARI 'EV'LENDİRİYOR!

Bankalar ‘kanka mortgage’la ARKADAŞLARI 'EV'LENDİRİYOR!

Ortak mortgage almak isteyen tüketiciler gelirlerini tek tek bankaya beyan ediyorlar

Kaynak: Esra Sahici / Hürriyet Emlak
 
MÜŞTEREK Mortgage ile iki gruba hitap etmeyi planladıklarını söyleyen ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk şu bilgileri verdi: “Hem aynı evde yaşamayan geliri ortak sayılamayacak akrabalar için, hem de yatırımcılar için önemli bir ürün. Anadolu şehirlerinde 3-4 kardeşin bir araya gelip ev alması çok sık rastlanan bir durum. Önce birine sonra sırasıyla diğerlerine ev almaya çalışırlar. Bu ürünle onlara büyük rahatlık sunuyoruz. Daha kısa zamanda ev sahibi olabiliyorlar. Yıllarca para biriktirmektense, bir araya gelip daha kısa vadeli krediler kullanarak, sırayla ev alınabiliyor. Ortak sayısı 4'e kadar çıkabilir. Bu da alım gücü ve kredibiliteyi artırıyor. Prosedür aynı. Alınacak belgelerde farklılık yok, ipotek belgeleri ortak tapu çıkartılacak şekilde hazırlanıyor. ”
 
BANKALAR, ‘Kanka'lar (yakın dostlar) için ortak mortgage uygulaması yapıyor. Tek başına kredi ile ev satın alamayanlar için bankalar ‘kanka mortgage' ürünü ile arkadaşları ev sahibi yapıyor. Bu ürünle iki arkadaş ya da kardeş gelirlerini bir araya getirerek ev satın alabiliyorlar. Bazı bankaların ‘müşterek mortgage' veya ‘ev beraber mortgage' adıyla müşteriye sunduğu bu ürünle krediyi kullananlar hem borca hem de eve ortak oluyor.
Geçmişte birkaç arkadaşın ya da kardeşin birikimlerini birleştirerek yatırım amaçlı arsa satın almaları bugün bu ürünle para biriktirmeden ev satın almanın yolunu açtı. Uzun vadeli borçlanmak için yeterli gelire sahip olmayan müşterilerin ortaklaşa aldıkları bu krediye bugün 100 kişiden 10'u talep gösteriyor.
 
AYLIK TAKSİT BÖLÜŞÜLÜYOR
Ortak mortgage almak isteyen tüketiciler gelirlerini tek tek bankaya beyan ediyorlar. Ortaklar kendi aralarında aylık taksitte ne kadar pay sahibi olacaklarını belirlerken, banka toplam geliri baz alıyor. Banka toplam gelirin, satın alınmak istenen eve, krediye uygun olup olmadığını belirledikten sonra diğer mortgage kredilerinde olduğu gibi işlemi başlatıyor.
Dosya masrafı ve sigortaların da devrede olduğu ortak mortgage kredisinde tapu müşterek olurken, ipotek belgeleri ortak tapu çıkartılacak şekilde hazırlanıyor. Müşterek tapu hazırlanırken tapu üzerinde ortakların ne kadar pay sahibi olacakları kendileri tarafından belirleniyor. Krediyi ortak kullanan kişilerden biri borçlu, diğer ortaklar ise kefil olarak banka tarafından kayıtlara geçiriliyor. Ancak borçtan sadece ana borçlu değil kefil de aynı oranda sorumlu oluyor.
 
ORTAK DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR
Ortaklar arasında bir anlaşmazlık sözkonusu olduğunda taraflardan biri kredinin tamamını üzerine alırken tapudada da ortaklığı feshedebiliyor. Ancak borçlunun tek başına gelirinin yetersiz olması durumunda banka yeni bir ortağı kabul ediyor. Böylece kredi yeni bir ortakla devam ederken, müşterek tapuda da yeni ortağın payı kaydediliyor. Banka ise yeni ödeme planı ile krediyi tahsil etmeye devam ediyor.
BANKALAR artık tek başına ev alamayanlar için ‘kanka mortgage' dönemini başlattı. Eşler, dostlar, arkadaşlar bir araya gelip bankalardan konut kredisi alabilecekler.
  • Etiketler:

Yorum Yaz