maritbet girişmaritbet
“Yabancı yatırımcılar burada olmak istiyor..!”

“Yabancı yatırımcılar burada olmak istiyor..!”

Işık Gökkaya, "Dönüşüm, Türkiye'de özel sektör ve kamunun tek başına yapabileceği birşey değil. Uluslararası sermaye ve uluslararası planlama da sözkonusu olacaktır” dedi.

Türkiye'deki kentsel dönüşümün 400 milyar dolarlık büyüklüğe sahip oluğunu belirten GYODER Başkanı Işık Gökkaya, "Dönüşüm, Türkiye'de özel sektör ve kamunun tek başına yapabileceği birşey değil. Uluslararası sermaye ve uluslararası planlama da sözkonusu olacaktır. Türkiye'de olmak istiyorlar" dedi.

İki şehir projesi gündeme geldiğinde İstanbul'da birçok banliyö oluşacağını da dile getiren Gökkaya; ntvmsnbc.com'a Mütekabiliyet Yasası ile ilgili olarak "Yasa ile Türkiye'ye uzun ve orta vadeli 4-5 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olacaktır" açıklamasında bulundu.

Kentsel dönüşümü ele alacak bir zirve gerçekleştireceksiniz. Dönüşüm, hangi başlıklarda ele alınacak?

"2000 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz Gayrimenkul Zirvesi'nin bu sene 12.sini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapıyoruz. Yer olarak da Hasköy'deki iplik fabrikasını seçtik. Yer seçimi zirvenin ismiyle de ilintili. 'Değişim, dönüşüm, devamlılık' ismi ile 10-11 Mayıs'ta gerçekleşecek zirvede; kentsel dönüşümü, yeşil binaları, yeni teknolojileri ve kentsel dönüşümün yurtdışındaki örneklerini inceleyeceğiz. İstanbul'un finans merkezini konuşacağız. Yabancı yatırımcılarımız olacak. 4 büyük fonun başkanı ve üst düzey yöneticisi gelecek. Kentsel dönüşüm öncesi ve sonrasını, pazarlamada yeni trendleri ve 2023 Vizyonu'nu tartışacağız. Temel hedefimiz; kentsel dönüşümün bilinirliğini artırmak ve planlamanın önemini anlatmak. Ayrıca; kamu ve özel sektör nasıl işbirliğine gitmeli tartışacağız."

Yabancı mimarlık ve inşaat şirketleri, Türk şirketleri ile ortaklığa gitmek için görüşmeler yapıyor. Yabancı yatırım ne çapta olacak?

"Türkiye'deki kentsel dönüşüme baktığımızda 400 milyar dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Bu, Türkiye'de özel sektör ve kamunun tek başına yapabileceği birşey değil. Uluslararası sermaye ve uluslararası planlama da sözkonusu olacaktır. Türkiye'de olmak istiyorlar, siyasi istikrarı ve bölgedeki yeri nedeniyle birçok gayrimenkul geliştiricisinin ilgisini çekiyor."

Birçok dönüşüm bölgesi var, hangisi daha çok öne çıkacak?

"Öncelikle İstanbul. İstanbul'da da Ümraniye, Zeytinburnu, Fikirtepe'de dönüşüm, hızla olacak. İstanbul'un genelinde de devam edecek. Gültepe var. Ağırlıklı Avcılar, sahil şeridi, karşı da Kartal öncelik kazanacak. İstanbul'da 3,5 milyon konutun 2 milyonun yenilenmesi gerekiyor."

Dönüşümle yeni merkez ilçeler oluşacak mı?

"Bunu söylemek zor ama batıda Tekirdağ'a, doğuda Gebze'ye doğru büyüyen bir İstanbul var. Büyüme aksı sınırlı. Ancak iki şehir projesi gündeme geldiğinde, Başbakan'ın açıkladığı gibi Karadeniz bölgesine 3. köprü güzergahına şehir yayılırsa, o bölgelerde birtakım banliyöler oluşturulacak."

Bu bölgelere ofis projelerinin de kayması bekleniyor mu?

"İstanbul'da ofise ciddi ihtiyaç var. İstanbul'un ofis stoğu, 4 milyon 300 bin metrekare. Finans merkezi olan Maslak-Levent hattı ve Ataşehir'de bu rakamın çok altında ve artırmak lazım. Belli bölgeler konumlandırılacak. İstanbul'un 1/1000 ölçekli planı yapıldıktan sonra ticari ve konut alanlarının belirlenmesi gerekiyor."

İnşaat sektörünün 2012'de ekonomiye ne kadar katkıda bulunması bekleniyor?

"2011'de büyüme beklentilerin üzerinde oldu. 2012'de ise orta vadeli programa göre hedeflenen %4-5'lik büyüme doğrultusunda, biz de inşaat sektörünün %5-7 arasında büyümesini bekliyoruz. Bu çervede 300 milyar doların altında olacaktır. Ancak mütekabiliyet ve kentsel dönüşümle bu rakamın değişebileceğini de söyleyebiliriz. Kanunun çıkması ve siyasi iradenin duruşu ve işin akışının nasıl olacağı çok önemli."

Mütekabiliyet Yasası ile en çok hangi ülke vatandaşlarının mülk sahibi olması bekleniyor?

"19 ülke karşılıklılık ilkesine göre konut satın alamıyor. Bu ülkeler de Türkiye'ye çok yakın olan Rusya, Suudi Arabistan, İran gibi ülkeler. Bu ülkelerde ciddi bir potansiyel var. Zaten rakam; 2005-2008'de 3 milyar dolar, 2009'da 1.8 milyar dolar, 2010'da 2,5 milyar dolar, 2011'de 2 milyar dolardı. Kanun çıkarsa ve altyapısı düzgün ve doğru olursa, Türkiye'ye uzun ve orta vadeli 4-5 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olacaktır."

Ntvmsnbc-Seçil Başkaya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!
  • 25.10.2022 14:42

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!

GYODER tarafından, sektörün önde gelen şirketlerinin desteğiyle, her yıl farklı ...