maritbet girişmaritbet
‘Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Projesi’nde mahsuplaşma yapıldı’

‘Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Projesi’nde mahsuplaşma yapıldı’

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi çerçevesinde "kamulaştırma veya istimlak" gibi bir çalışmanın olmadığını, tapu sahipleriyle"mahsuplaşma" yapıldığını bildirdi

 

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi çerçevesinde "kamulaştırma veya istimlak" gibi bir çalışmanın olmadığını, tapu sahipleriyle"mahsuplaşma" yapıldığını bildirdi.
 
Demir, yaptığı yazılı açıklamada, bir gazetede yer alan haberde, Fatih Belediyesinin gerçekleştirdiği, halk arasında "Sulukule" olarak bilinen Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi ile ilgili kamuoyunu yanıltıcı yanlış bilgiler aksettirildiğini kaydetti.
 
Haberde, sadece Roman vatandaşlara yönelik bir proje yapıldığının iddia edildiğini ancak projenin, bölgede yaşayan 3 bin 500 kişiyi ilgilendirdiğini ve bunların sadece yüzde 17'sinin kendisini "Roman" olarak tanımladığını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:
 
"Proje içerisinde 620 tapu sahibi vatandaşımız yer almaktadır ve 620 konut üretimi devam etmektedir. Bu 620 konut da bölgede yaşayan mülk sahiplerine verilecektir. Arsaların ve üzerindeki yapıların bedelleri komisyon tarafından hesaplanmış, bu hesap inşaat maliyetinden düşülmek üzere mahsuplaşma yapılmıştır. Proje çerçevesinde 'kamulaştırma veya istimlak' gibi çalışma olmamış, tapu sahipleriyle 'mahsuplaşma' yapılmıştır. Sulukule'deki mülk sahipleri, evlerinin inşaatı bittikten sonra yeni yapılan evlerinin tapularını alacaklardır. Proje alanındaki uygulama tamamen rızaya dayalı daire alma ve mülklerini daire ile takas etme şekliyle yapılmıştır. Bu oran yüzde 98'dir."

Demir, proje başlangıcında alandaki metrekare parsel değerlendirmelerinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ, Fatih Belediyesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Emlakçılar Odası temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından taşınmaz değer verileri dikkate alınarak yapıldığını kaydederek, satış ilanına çıkan parselin proje alanında yer almadığını ifade etti.
 
İstanbul Defterdarlığınca satışa çıkartılan yerin, Hatice Sultan Mahallesi'nin Fevzipaşa Caddesi'ne yakın bir noktasında olup, kentsel gelişimini ve oluşumunu tamamlamış bir bölgede bulunduğunu vurgulayan Demir, yenileme projelerinin fiziken gelişmemiş ve kentsel gelişimin gerisinde kalmış alanlarda uygulandığını, kentsel gelişimini tamamlamış bir alan ile kentsel gelişimin gerisinde kalmış, baraka ve salaş yapılardan oluşan alanlar arasında tabii ki bir fiyat farkı da olacağını belirtti.
Demir, malikleri belli olmayan parseller için malik tespiti ve kamulaştırma amaçlı davalar açıldığını, bu davalar sonucu malikleri belirlenen taşınmazlarla ilgili yine takas işlemlerine dayalı daire karşılığı mahsuplaşma yapıldığını anlattı.
 
Proje alanındaki taşınmazların metrekare değerlerinin haberde iddia edildiği gibi 500-800 TL olmadığını ifade eden Demir, satışa sunulan 264 metrekarelik imarlı arsanın Fevzipaşa Caddesi'ne yakın bir alanda yer aldığını ve gayrimenkulün 667 bin TL'lik parsel değeri tespit edilerek ihaleye çıkarıldığını bildirdi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz