maritbet girişmaritbet
Dönüşüm, Bağdat Caddesi'ne zarar mı veriyor?

Dönüşüm, Bağdat Caddesi'ne zarar mı veriyor?

Dünyanın en pahalı caddeleri arasında yer alan Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşümle birlikte birçok bina yıkılıp yeniden inşa ediliyor.

Kentsel dönüşümde müteahhitlerin gözdesi haline gelen Bağdat Caddesi'nde yeni yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor. Dünyanın en pahalı caddelerinden birisi olan Bağdat Caddesi için emlaktasondakika.com olarak Coldwell Banker'dan Ayşe Fügen Arda ile konuştuk.

Dönüşüm değil yenileme var

Bölgede yapılan işlemin tam olarak yenileme olduğunu belirten Ayşe Fügen Arda ‘Bağdat Caddesi, dünyanın en değerli ilk 5 caddesi arasında yer alıyor. Hem gayrimenkul sahipleri, hem yaşayanlar, hem iş sahipleri için çok kıymetli bir yer. Son dönemdeki en büyük değişiklik kentsel dönüşüm. Aslında tam olarak dönüşüm değil yenileniyor diyebiliriz. Çünkü İstanbul'un en eski binaları bu bölgede' diye konuştu.

Arsa yok, müteahhitlerin gözbebeği

Dönüşüm kapsamında yapılan projelerle bölgenin çehresinin değişeceğini belirten Arda ‘Bağdat Caddesi sahil ve kara tarafı olmak üzere 40-45 yıllık binalardan oluşuyor. Bölgede arsa arazi bulmanın imkanı yok. O nedenle Bağdat Caddesi, müteahhitler için çok değerli bir bölge. Cadde sakinleri evleri yenilensin istiyor. Burada birbirine yapışık binalar bulamazsınız. Yenilenmeyle birlikte bu bölge çok değişecek. Çünkü müteahhit firmalar belli bir yüzdeyle bu inşaatları yapıyor. Daire sahipleri yüzde 20-25'lik haklarını devrediyor ve yüzde 75-80'lik bölümünde sıfır ev sahibi oluyor' ifadelerini kullandı.

Kiralar iki katına çıktı

Yeni yapılanma süreciyle birlikte kiraların çok yükseldiğini belirten Arda ‘Dönüşüm sürecinden itibaren caddenin her şeyi değişti. 1500-2 bin lira seviyesinde olan kiralar 4 bin lira seviyelerine çıktı. Çünkü kira dahil masrafların tamamını müteahhit firma karşılıyor. 18 aylık süreç böyle işliyor' dedi.

Caddenin sosyal yaşamı değişecek

Bölgede yer almak isteyen onlarca firma olduğunu belirten Arda ‘Müteahhitler burada belli bir yarışa girdi. İyi bir binayı alabilmek için verilen teklifler arasında yüksek kiralar da söz konusu olmaya başladı. Burada balkonlarımız yok oluyor. Cadde üzerinde en küçük ev 150-160 metrekareydi. Artık 120 metrekare brüt büyüklüğe sahip konutlar olacak. Sonuca bakıldığında Bağdat Caddesi'nde sosyal yaşam değişecek' diye konuştu.

Birbirine benzeyen evler olacak

Bölgedeki dönüşümün bu tarzda ilerlemesi durumunda garip bir tablonun ortaya çıkacağını ifade eden Arda ‘Bağdat Caddesi profiline bakıldığında buranın çok eski insanlarıyla karşılaşırsınız. Bazı hak sahipleri bölgedeki dönüşümü kar kapısı gördüğü için destekliyor. Cadde, birbirine benzeyen sosyal konut tipindeki evlerin çoğalacağı cadde profili ortaya çıkacak. Birbirine benzeyen dairelerin bu bölgede çoğalması pek olumlu değil' dedi.

Bölgenin tarzı geniş konutlar

Dönüşümle birlikte büyük konutların ön plana çıkacağını ifade eden Ayşe Fügen Arda ‘Burada geniş konutlar talep ediliyor. Dönüşümle birlikte yapılan 3 oda, eski evlere bakıldığında 1,5 odaya denk geliyor. Bu kapsamda büyük daire üreten müteahhitler 2 sene sonra avantajlı duruma geçecek' diye konuştu.

Dolar üzerinden kazanç sağlamak yanlış

Dövizin yükselmesi konusuna da değinen Arda ‘Son dönemde doların artması nedeniyle fiyatları Türk Lirası'na çeviriyoruz veya doları sabitliyoruz. Sonuç olarak ev sahibinin, evin değerinin üzerinden kazanması lazım. Şayet parasının değerlendirmek isteniyorsa bunun yolu dolar üzerinden kazanç sağlamak değil. Ama fiyatını dolar olarak tutanlar ve günlük kurdan satanların işi biraz daha zor' ifadelerini kullandı.

Dönüşüm, Bağdat Caddesi'ni değiştirecek

Bölge halkının depremden korktuğu için de dönüşüme yöneldiğini belirten Arda ‘Bağdat Caddesi'nde artık hak sahipleri birleşip müteahhitlere gidiyorlar bizim binamızı yapın diye. Depremden çekinen kitle ve yaptırıp daha karlı fiyata satmayı hedefleyen grup nedeniyle bu şekilde oluyor. Kadıköy Belediyesi'nde bekleyen 2 bin 500 proje var. Çok kazanç sağlamayı hedefleyenler, bu projelerin devreye girmesiyle birlikte beklentilerini karşılayamayacak. Çünkü tüm yapılar birbirine benzeyecek' dedi. Arda ‘Şu anki hıza bakıldığında 10 sene sonra çok farklı bir Bağdat Caddesi olacak.  Burada çoğu çürük raporu anlaşılarak alınıyor. Bazı yapılar, yıkılmadan sağlamlaştırılabilir. Bölgedeki arz talep değişti' diye konuştu.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm nasıl gidiyor?
  • 04.05.2015 16:24

Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm nasıl gidiyor?

Coldwell Banker'ın önemli satış uzmanlarından Ayşe Fügen Arda, Bağdat Caddesi'nd ...

Aydoğdu Grup, Bağdat Caddesi'nde dönüşüm yapacak!
  • 17.04.2015 10:02

Aydoğdu Grup, Bağdat Caddesi'nde dönüşüm yapacak!

Adana kökenli Aydoğdu Grup, İstanbul'a adım attı. Şirketin yönetim kurulu eş baş ...

Bağdat Caddesi'nde "emlak fırsatçıları" kol geziyor
  • 12.11.2017 09:22

Bağdat Caddesi'nde "emlak fırsatçıları" kol geziyor

Kentsel dönüşümün hızla devam ettiği Bağdat Caddesi’nde ortaya çıkan fırsatçılar ...

Bağdat Caddesi'ndeki projelerin yüzde 60'ı Artella'yı tercih etti
  • 11.11.2016 11:24

Bağdat Caddesi'ndeki projelerin yüzde 60'ı Artella'yı tercih etti

Kentsel dönüşüm çalışmalarının İstanbul’daki en önemli noktalarından bir tanesi ...

Boyrazoğlu, Bağdat Caddesi'nde dönüşüm yapacak!
  • 01.11.2016 14:28

Boyrazoğlu, Bağdat Caddesi'nde dönüşüm yapacak!

Kentsel dönüşümün devam ettiği Bağdat Caddesi'nde Boyrazoğlu Group, Türkeli proj ...

Bağdat Caddesi kentsel dönüşümle kan kaybediyor!
  • 12.10.2016 16:07

Bağdat Caddesi kentsel dönüşümle kan kaybediyor!

AE Mimarlık Kurucusu Ahmet Erkurtoğlu, Bağdat Caddesi'nin kentsel dönüşümden olu ...