maritbet girişmaritbet
Muğla Thera Antik Kenti’ni definecilerin tahrip ettiği ortaya çıktı!

Muğla Thera Antik Kenti’ni definecilerin tahrip ettiği ortaya çıktı!

Muğla’daki Thera antik kentini definecilerin tahrip ettiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, “Kaçak kazı yapılmayan yer kalmamış. Tiyatroyu bile dinamitle patlatmışlar” dedi

 

Muğla'daki Thera antik kentini definecilerin tahrip ettiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, “Kaçak kazı yapılmayan yer kalmamış. Tiyatroyu bile dinamitle patlatmışlar” dedi.

Muğla'nın Ula ilçesinde, 2011 yılında tarihî kalıntıları gün yüzüne çıkarmak için başlatılan yüzey araştırmasında MÖ 2. yüzyıla dayanan Thera antik kenti bulundu. Kazı heyetinin yaptığı temizlik çalışmaları sırasında bölgede büyük ölçüde kaçak kazı yapıldığı da ortaya çıktı. Define avcıları, Helenistik ve Roma dönemlerine ait anıt ve kaya mezarlarını tahrip ederek, kaçak kazı yapılmadık yer bırakmamış. Stratonikeia antik kentinden sonra en büyük yerleşim yeri olarak gösterilen alandaki antik tiyatro ise dinamitle patlatılmış.

Muğla Müze Müdürlüğü denetiminde Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan alınan izinle Ula Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ), Ekim 2011'de Okkataş mevkiinde çevre temizliği ve yüzey araştırmasına başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da kurtarma kazısı için 8 bin lira ödenek gönderildi. Bölgeyi kaplayan bitki örtüsü, Ula Açık Cezaevi'ndeki mahkûmlara temizletildi. Muğla-Marmaris karayolu üzerinde bulunan Thera'daki altı aylık yüzey araştırmalarında kale, antik tiyatro ve anıt mezarları başta olmak üzere çok sayıda tarihî eser gün yüzüne çıkarıldı. Ula Belediyesi'nin bütçesinin kısıtlı olması sebebiyle yeterli maddi desteği bulamayan kazı ekibi, çalışmalarına son verdi. Yaklaşık 350 dönümlük geniş bir alanda bulunan antik kent de kendi haline terk edildi.

MÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Baran,  “Bölgedeki tahribat büyük. Bitki örtüsünden istifade edilerek kaçak kazı yapılmayan yer kalmamış. Tiyatroyu bile dinamitle patlatmışlar.” dedi.

Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal ise kısıtlı bütçeleri sebebiyle çalışmaların durduğunu söyledi.  İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer de, “Thera'nın antik kent kazı başkanlığı yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı ve kazı heyeti gerekiyor.” dedi.

TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Muğla Thera Antik Kenti’ni definecilerin tahrip ettiği ortaya çıktı!
  • 15.02.2013 16:20

Muğla Thera Antik Kenti’ni definecilerin tahrip ettiği ortaya çıktı!

Muğla’daki Thera antik kentini definecilerin tahrip ettiği ortaya çıktı. Araştır ...