maritbet girişmaritbet
İzmir Foça Kalesi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı!

İzmir Foça Kalesi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı!

Foça Kalesi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne alındı

Foça Kalesi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne alındı. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Foça Kazı Kurulu Başkanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özyiğit durumu büyük memnuniyet verici olarak nitelediler ve restorasyon çalışmaları tamamlandığında kalenin dünya mirası ana listesine alınacağından kuşku duymadıklarını söylediler.

UNESCO 11-15. yüzyıllarda bütün dünyada önemli ticaret kolonileri kuran Cenevizlilere ilişkin kalelerin önemlilerini bu yıl Dünya Mirası Geçici Listesine aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca açıklanan listede İstanbul'daki Yoros Kalesi ve Galata Kulesi, İzmir'de Foça Kalesi ve Çandarlı Kalesi, Bartın'da Amasra Kalesi, Düzce'de Akçakoca Kalesi ile Sinop Kalesi yer aldı.

DÖNEMİNDE BÜTÜN AVRUPAYA ŞAP İHRAÇ EDİLİYORDU

1275-1455 yılları arasında Ceneviz egemenliğinde olan Foça Kalesi döneminde bütün Avrupa'ya özellikle şap ihracatı yapılan çok önemli bir ticaret merkeziydi.

Foça Kalesinde çalışmaların iki yıldır devam ettiğini belirten Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit; geçen yıl Osmanlı dönemine ilişkin olanları onardıklarını, halen Cenevizlilere ait kent duvarları ve kulelerini restore ettiklerini, çalışmaların bu yıl sonuna kadar büyük ölçüde biteceğini sandıklarını söyledi.

EN BÜYÜK DESTEK İZMİR BÜYÜKŞEHİR VE FOÇA BELEDİYESİ'NDEN

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve desteğiyle devam eden çalışmalarda en büyük yardımı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi'nin yaptığını vurgulayan Ömer Özyiğit; “Ceneviz kuleleri özellikle formlarıyla değişiklik arz ediyor. Bazıları konik, bazıları beşgen biçiminde. Kare planlı kuleler de var. Bu duvarların üzerinde ise Athena Tapınağı yer alıyor. Foça Athena Tapınağı İon dünyasının en eskilerinden biri. Öte yandan restorasyonunu yapmakta olduğumuz kent duvarlarının önünde, deniz kıyısında yer alacak yolun proje aşamasını da tamamlamış bulunmaktayız. Önümüzdeki sonbaharda bu projenin uygulanmasına başlanacağını umut ediyoruz”

PHOKAİA BATI UYGARLIĞINI KURAN ÖNEMLİ KENTLERDEN

“Tüm bunlardan sonra Foça Kalesi'nin UNESCO Dünya Mirası'nın ana listesinde yer alacağından kuşkumuz yok. Gerçekte Foça bunu fazlasıyla hak ediyor. Çünkü, Foça'nın altında antik kent olan Phokaia, bugünkü batı uygarlığını kuran önemli kentlerden biri. Fransa, İspanya ve İtalya'da çok sayıda kolonileri var. Anadolu'nun en eski tiyatrosunun da yine Foça'da olması, Phokaia'nın antik dönemde kültürel düzeyinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Dünya'da ekonomik gelişmişlik arttıkça, turizm de önemli ölçüde artış göstermektedir. Turizmde önemli ilgi alanları güneş, deniz ve tarihi merkezlerden oluşmaktadır”

FOÇA ÖNEMLİ BİR TARİHİ MERKEZ HALİNE GELDİ

“Foça UNESCO listesine girerek önemli bir tarihi merkez durumuna gelmiş bulunuyor. Bu gelişmeler sonucunda Foça'ya gelecek turist sayısında önemli artışların olması kaçınılmazdır. Bu da gelecekte Foçalıların ekonomik durumlarının yüksek düzeylere ulaşması anlamına gelmektedir. ”dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da çalışmaların aralıksız sürdüğünü, amaçlarının geçici değil sürekli ana listede yer alarak Foça'yı tarih turizminin önemli noktalarından biri yapmak olduğunu söyledi.

Gökhan Demirağ; “Sur duvarları ve kale restorasyon projesi bizim için çok önemli bir proje. Bu aşamada bile UNESCO'nun dünya mirası geçici listesine alındı. Özellikle turizmi hedefleyen bir ilçe olarak tarihsel kimliğinin de ortaya çıkması Foça açısından çok sevindirici. Bu durumun tarih turizmini de farklı bir noktaya getireceğini düşünüyorum. Bundan sonra sırada yürüyüş yolunun tamamlanması ve Athena Tapınağı'nın ayağa kaldırılması projesi var. Arkeo-Park projesiyle önemli bir mesafe alan Foça umarım UNESCO'nun ana listesinde de yer alacaktır. Finansın büyük bölümünü sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'mıza, Kazı Kurulu Başkanı'mıza ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Foça Foça

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Foça Kalesi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı!
  • 08.08.2013 10:18

İzmir Foça Kalesi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı!

Foça Kalesi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından ...