maritbet girişmaritbet
Yeni havalimanın yüzde 88.5'i tamamlandı

Yeni havalimanın yüzde 88.5'i tamamlandı

Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında yüzde 88.5 ilerleme sağlandığını açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yeni Havalimanı'nın ismine ilişkin soru üzerine Arslan, “İsmini 29 Ekim'de hep beraber göreceğiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım ile de istişare edip kararımızı vereceğiz. Onun dışındaki yöntemlerin polemik yarattığını geçmişte görmüştük” diye konuştu.

Arslan, birçok koridordan ve İstanbul'daki ana arterlerden 3. havalimanına ulaşım sağlayacaklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

Köstebek ilerliyor

“Raylı toplu taşıma anlamında Gayrettepe'den 3. havalimanına şu an metro inşaatı devam ediyor. 3. havalimanından Halkalı'ya Marmaray ile de entegre olacak metro sisteminin çalışmalarına başladık. Tünel delme makineleri dediğimiz ‘köstebekler' Gayrettepe'den 3. havalimanına tünelleri açıyorlar.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Mahmutbey'e giden otoyolu, 3. havalimanı açılıncaya kadar bitecek. Çatalca'ya kadar olan bağlantımızı sağlayacak D-20 devlet yolu 3 gidiş, 3 geliş şeklinde ağustosta bitmiş olacak. Yine Hasdal, Gaziosmanpaşa, Mahmutbey, Arnavutköy bağlantısı dahil birçok yerden de TEM'e, E-5'e entegre koridorları açmış olacağız. Ulaşımda hiçbir sıkıntı yaşanmayacak.”

3 katlı tünel yolda

Avrupa ile Anadolu yakasını birleştirecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin de önemine işaret eden Arslan, projenin Hasdal'dan başlayarak Çamlıca'ya denizin altından gidecek bir karayolu sistemi ve İncirli'den başlayarak Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan bir raylı sistemden oluştuğunu hatırlattı.

Arslan, proje kapsamında kara ve denizdeki sondajlarla Haliç'teki işlemlerin tamamladığını ve güzergahla ilgili nihai çalışmaların yapıldığını belirterek, “Hedefimiz kısa sürede bununla ilgili çalışmaları bitirip artık ihale aşamasına getirmek ve ihalesini yapmak.

Günde 120 bin aracın geçmesini öngörüyoruz ve metro sistemi anlamında da günde 1.5 milyon insanın metroyu kullanacağı bir ağ kurmuş olacağız. Daha da önemlisi bu metro ağı İstanbul'daki diğer metro ağlarıyla da entegre olacağı için günde 6.5 milyon insana aktarma yapmak  suretiyle hizmet edebilir hale gelecek” dedi.

Kanal İstanbul'da ihale bu yıl olur

Kanal İstanbul Projesi kapsamında sondajlar yapıldığını, belli bir aşamaya gelindiğini anlatan Arslan, şunları söyledi:

Yapay ada yapılacak

“Kanaldan geçecek gemi büyüklüklerine bağlı simülasyon çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmaların bitirilmesine bağlı olarak bu yıl içinde, ihale etmeyi hedefliyoruz ve bunu yaparken de birçok karma modeli birlikte kullanmayı düşünüyoruz. Sadece kanalı değil, kanal etrafındaki güzergah üzerindeki bölgede kentsel dönüşüm ve yeşillendirme de dahil olmak üzere burayı çok daha modern hale getirmek istiyoruz. Kanaldan çıkacak malzemeyle yapay adalar yapmayı düşündüğümüz için her birinin işletme ve yapılma modeli birbirinden farklı olacak.”

Seçimlere siber koruma

Bakan Arslan, 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi başta olmak üzere siber güvenliğin sağlanmasının önemli olduğunu belirterek, “Hükümet olarak bu konuda her türlü tedbiri aldık, almaya devam ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Atatürk Havalimanı'nın boş hali havadan görüntülendi
  • 10.04.2019 08:28

Atatürk Havalimanı'nın boş hali havadan görüntülendi

Türkiye'de hava ulaşımının ilk başladığı nokta olan ve milyonlarca yolcuya ev sa ...

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!
  • 30.10.2018 15:24

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı'nın proje aşamasından açılışına kadar geçirdiği süreci anlat ...

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!
  • 23.10.2018 17:32

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim'de ilk fazı hizmete alınac ...

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"
  • 16.10.2018 14:32

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 3. havalimanının açılışıyla ...

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"
  • 04.10.2018 17:31

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye ...

İstanbul yeni havalimanına iniş yaptık!
  • 26.09.2018 18:02

İstanbul yeni havalimanına iniş yaptık!

ESD ekibi olarak İstanbul'un yeni havalimanına iniş yaparak ilkler arasına girdi ...