maritbet girişmaritbet
Hazır beton endeksi mayısta geriledi

Hazır beton endeksi mayısta geriledi

Hazır Beton Endeksi, mayıs ayında yüzde 0,3 azalarak 100,77 seviyesine geriledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği "Hazır Beton Endeksi 2017 Mayıs Ayı Raporu"nu açıkladı.

Rapora göre, son 3 aydır Faaliyet Endeksinin 100 değerinin üzerinde tutunması, hazır beton sektöründe hareketliliğin devam ettiğine işaret etti. Güven Endeksi'nin 100 değerine oldukça yakın olmasına rağmen halen eşik değerini aşamamış olması, hazır betondaki hareketliliğin halen istenilen seviyeye ulaşamadığını gösterdi.
Mayıs ayında Faaliyet Endeksindeki yüzde 0,1 azalış, nisan ayındaki faaliyetin mayıs ayında da aynı şekilde devam ettiğine işaret etti. Ankete katılan firmaların yüzde 53'ü mayıs ayında satışlarının artmış olduğunu belirtirken, yüzde 39'u satışlarında geçen aya kıyasla  değişme olmadığını ifade etti. Satışlarının azaldığını söyleyenlerin oranı nisan ayında yüzde 19 iken mayıs ayında yüzde 8 ile sınırlı kaldı. Bu değerler sektördeki üretimin artmış olduğunu ortaya koydu. Ankete katılım gerçekleştiren üreticilerin yüzde 50'sinin "kayıtlı siparişlerin arttığını söylemesi" haziran ayında yükselişin devam edeceğini gösterdi.

Hazır Beton Güven Endeksinde ise mayıs ayında önemli bir gelişme yaşanmadı. Güven Endeksinin değeri, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin halen sınırlı olduğunu gösterdi. Ankete katılanların yüzde 72'si yeni yatırım yapmayı düşünmediğini belirtti. Yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 16 iken mayıs ayında yüzde 25 olarak gerçekleşti. İstihdamda azalma yaşanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 3 oldu.

Önümüzdeki dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan Beklenti Endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 0,7 azaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 62 iken mayıs ayında bu oran yüzde 51 olarak gerçekleşti. Anket katılımcılarının yüzde 11'i ise satışların azalacağını belirtti. Önümüzdeki dönemde artış beklentisi ağır basmakla birlikte artış bekleyenlerin oranının mayıs ayında, nisan ayına kıyasla azalması dikkati çekti. 

Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilendi. Hazır Beton Endeksi 101,06 seviyesinden 100,77'ye gerileyerek mayıs ayında yüzde 0,3 düşüş gösterdi.

"İnşaat ve hazır beton sektöründeki hareketlilik devam etti"

Açıklamada görüşlerine yer verilen THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 2016'nın aralık ayından bu yana artış gösteren Hazır Beton Faaliyet Endeksinin mayıs ayı sonunda çok küçük bir azalma gösterdiğini ancak inşaat ve hazır beton sektöründeki hareketliliğin devam ettiğini belirtti.

Işık, Faaliyet Endeksinin nisan ayı ile neredeyse aynı düzeyde gerçekleştiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Sektörün beklentisi yüzde 0,7'lik azalma gösterirken Güven Endeksi nisan ayı ile aynı düzeyde kaldı. Güven Endeksi hariç diğer 3 endeks, mayıs ayında 100 değeri üzerinde gerçekleşti. Mayıs ayında en yüksek değer, Faaliyet Endeksinde ortaya çıktı. Son 3 aydır Faaliyet Endeksinin 100 değerinin üzerinde tutunması, hazır beton sektöründe hareketliliğin devam ettiğine işaret etti. Güven Endeksi'nin 100 değerine oldukça yakın olmasına rağmen halen eşik değerini aşamamış olması, hazır betondaki hareketliliğin halen istenilen seviyeye ulaşmadığını ortaya koydu. Bununla birlikte Beklenti Endeksi, inşaat sektöründe hareketliliğin devam edeceğini gösterdi. Hem mevsimsel olarak hem de referandum sonrasında inşaat faaliyetlerinin hızlanması, inşaat ve hazır beton sektöründeki firmaların Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin tam olduğuna işaret etti."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü 2022'nin son çeyreğine yavaşlayarak girdi
  • 14.10.2022 16:04

İnşaat sektörü 2022'nin son çeyreğine yavaşlayarak girdi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla ba ...

“Konut Finansmanı Projesi inşaat sektöründeki gelişmeleri tersine çevirebilecek”
  • 11.05.2022 09:50

“Konut Finansmanı Projesi inşaat sektöründeki gelişmeleri tersine çevirebilecek”

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla ba ...

"İnşaat sektörü 2022’ye yavaş başladı"
  • 17.02.2022 09:36

"İnşaat sektörü 2022’ye yavaş başladı"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ocak Ayı Raporu’n ...

"Aralık ayında inşaat sektörü 2020'nin en kötü performansını ortaya koydu"
  • 13.01.2022 10:27

"Aralık ayında inşaat sektörü 2020'nin en kötü performansını ortaya koydu"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB),  “Hazır Beton Endeksi” 2021 Aralık Ayı ...

İnşaat sektörü güven arayışında!
  • 10.12.2021 10:14

İnşaat sektörü güven arayışında!

“Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, Güven Endeksi’ni ...

"İnşaat sektörü, faiz indiriminin piyasaya yansımasını bekliyor"
  • 11.11.2021 09:38

"İnşaat sektörü, faiz indiriminin piyasaya yansımasını bekliyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği, “Hazır Beton Endeksi” 2021 Ekim Ayı Raporu’nu açıkl ...