maritbet girişmaritbet
Sürüklenen gemiden bina yapılacak

Sürüklenen gemiden bina yapılacak

Bozcaada açıklarında fırtınaya yakalanan yük gemisinin demirleri bina yapımında kullanılması için ekonomiye kazandırılacak.

Çanakkale'de, yaklaşık 4 yıl önce hukuk sorunları nedeniyle seferden men edilerek demirletildiği Bozcaada açıklarında fırtına yüzünden Beylik Koyu sahiline sürüklenen "Mercy God" adlı kuru yük gemisi, söküm işlemlerinin tamamlanmasının ardından inşaat demiri olarak ekonomiye kazandırılacak.

Geminin söküm işlemini gerçekleştirecek olan Efekan Gemi Söküm ve Nakliye Şirketi'nin sahibi Fırat Yurtdaş, yaptığı açıklamada, geçen hafta 7 Nisan'da başladıkları çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Bozcaada'nın bir ada olması sebebiyle çalışmaların hava durumuna bağlı olarak sürdürüldüğünü ifade eden Yurtdaş, şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadıklarını, hava koşulları elverdiği sürece, çalışmaların devam edeceğini aktardı.

Yurtdaş, "Adaya ulaşımda turizm sezonuyla birlikte yoğunluk başladı ama yine de aralıksız olarak söküm işlemlerine devam ediyoruz. Türkiye'de bu şekilde 140'tan fazla gemi var. Aslında biz hepsini sökmeye talibiz. Tabii batık gemilerden daha çok karaya oturmuş gemilerle ilgileniyoruz." diye konuştu.

Yurtdaş, gemilerin metal yapılar olduğuna işaret ederek, bu tür gemilerin söküm işlemlerinin ardından yeniden ekonomiye kazandırıldığını vurguladı.

"Mercy God"un tüm dünyayı dolaşıp burada karaya oturduğunu, şimdi de işlenip inşaat demiri haline getirileceğini anlatan Fırat Yurtdaş, "Bu gemilerin söküm işlemlerini tamamlayıp çıkan malzemeyi demir çelik fabrikalarına veriyoruz. Bunlar belli ebatlar haline getiriliyor, 1 metreye 1 metre gibi. Fabrikalara gelen demirler arza göre inşaat demiri ve inşaat çubuğu gibi ya da inşaat profili gibi şekillere sokuluyor ve buradan elde edilen metal tekrar piyasaya, ekonomiye geri dönüyor" dedi.

Ardından "Bozcaada'da 4 yıl kadar karaya oturmuş bu gemi belki bundan sonraki ömründe bir bina olacak. Güzel ve değişik bir yapı olacak. Artık ekonomiye kazandırılıyor bu gemi. Şu anda topraktan demirin ham maddesinin çıkarılması daha maliyetli. Bu şekilde geri dönüşümler yapılarak gemiler daha az maliyetle ve çevreye daha az zarar verilerek geri dönüşüme, ekonomiye kazandırılıyor." ifadelerini kullandı.

Beylik Koyu'nda bulunan 39 yaşındaki gemi, 1994'te "Diler", 2007'de "Sitarem", 2013'te ise "Nil K" isimleriyle faaliyet gösterdi. Geminin adı, Mısırlı bir şirket tarafından satın alındıktan sonra "Mercy God" olarak değiştirildi. Burada yaklaşık 3 ay bekleyen, 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki bin 267 ton kuru soğan yüklü gemi, 29 Aralık 2014'te kuvvetli fırtınanın etkisiyle gece yarısı demir tarayıp (rüzgar veya akıntı yüzünden çıpasını sürümek) Beylik Koyu önlerinde karaya oturdu.

Burada yaklaşık 3 ay bekleyen, 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki bin 267 ton kuru soğan yüklü gemi, 29 Aralık 2014'te kuvvetli fırtınanın etkisiyle gece yarısı demir tarayıp (rüzgar veya akıntı yüzünden çıpasını sürümek) Beylik Koyu önlerinde karaya oturdu.

Geminin yerinde sökümünün yapılarak kaldırılması kararının ardından İzmir'den bölgeye gelen Efekan Gemi Söküm ve Nakliye Şirketi, geçen hafta çalışmalara başladı.

Görevli ekipler karaya oturmuş halde bulunan gemide ilk olarak ambarlarında yüklü bulunan ve çürüyen soğanları paketledi. Daha sonra geminin iç tefrişatı, yaşam mahalli ve baş tarafından söküm işlemlerine başlayan şirket, adanın "davetsiz misafiri"nin söküm çalışmalarında yüzde 40'lık bölümü tamamladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sürüklenen gemiden bina yapılacak
  • 02.05.2018 11:14

Sürüklenen gemiden bina yapılacak

Bozcaada açıklarında fırtınaya yakalanan yük gemisinin demirleri bina yapımında ...

İnşaat demirinde vergi sıfırlandı!
  • 09.01.2018 09:28

İnşaat demirinde vergi sıfırlandı!

Müteahhitler, inşaat çeliği ithalat vergisinin sıfırlanmasıyla çelik sektörüne a ...

Çelik sektörü ithalatta vergi indirimine karşı!
  • 31.05.2017 14:38

Çelik sektörü ithalatta vergi indirimine karşı!

Nihat Zeybekci'nin ithalatta gümrük vergisinin düşürüleceği konusunda yaptığı aç ...

'İnşaat demirindeki KDV yüzde 9'a düşürülmeli'
  • 28.05.2017 14:42

'İnşaat demirindeki KDV yüzde 9'a düşürülmeli'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İnşaat Sektör Meclis Başkanı T ...

'İnşaat demirinin fiyatları düşürülmeli'
  • 11.05.2017 11:44

'İnşaat demirinin fiyatları düşürülmeli'

Nihat Zeybekçi, Tahir Tellioğlu ve İMKON bir araya gelerek inşaat sektöründen ve ...