maritbet girişmaritbet
Moody's dikkate alınmadı

Moody's dikkate alınmadı

Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına çeken Moody's,'in, TL üzerinde oluşturduğu satış baskısı kısa sürdü.

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği ihalelere yerli ve yabancı yatırımcı ilgisi üst seviyede olurken, tahvil faizlerindeki yükseliş de piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Dolar ve altın eski seviyelerini korusu

Ayrıca yaz boyunca çıkışını sürdüren altının gram fiyatı 129 liranın üzerini anlık olarak görse de düşüşe geçerek 127 lira ile Moody's kararı öncesine geri döndü. Sadece Asya piyasalarının açılışında derinliğin oluşmadığı anlarda 3'ün üzerini görmesinden sonra dolar/TL, dün ve bugün düşüş eğiliminde hareket ederek 2,97'nin altına indi.

Borsadaki düşüş engellendi

Borsa İstanbul'da dünkü düşüşün bir ara yüzde 4'ü aşmasına karşın tepki alımları gecikmedi. Avrupa borsalarında yüzde 2'yi aşan kayıpların etkisiyle gelen tepki alımlarının yeterince güçlenememesi dikkati çekerken, dün yüzde 3,8 azalışla 76.726 puandan kapanan endeks, bugün de 77.000 puanın üzerine çıktı.

Yaşanan düşüşler panik havasına dönüşmedi

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Moody's'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesinin yurt dışı kaynak maliyetlerinde sınırlı yükselişlere ve sermaye çıkışlarına neden olabileceğini, ancak mevcut getirilerin, dünyanın geri kalanında getiri bulmakta zorlanan fonlar için cazip olmaya devam ettiğini ifade etti. 

Gedik Doğan değerlendirmesine şu şekilde devam etti. ''Bu nedenle TL cinsi varlıklarda dünkü hareketlerin bir panik havasına dönüşmedi. Kararın etkisiyle yurt dışı piyasalardan negatif ayrışma ve yüksek volatilite görülse de bunun sınırlı kalmasını bekliyorum.'' dedi.

Moody's etkisi beklenenden düşük geçti

Piyasalarda Moody's etkisinin özellikle TL tarafında beklenenden daha yumuşak geçtiğini ifade eden İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, ''Dolar/TL'nin 2.9880 seviyelerinde tutunamadı ve geri çekildi, diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla çok güçlü bir negatif ayrışmadan söz edilemez.'' dedi.

Teknik açıdan da endekste 75.000 seviyesinin üzerinde dengelenmenin devam etmesi durumunda hızlı yükselişlerin görülebileceğini kaydeden Turşucu, TL ve Borsa'daki gerilemelerin yeni yabancı fonlar için fırsat oluşturur, bunun da yeni para girişlerine yol açabileceğini belirtti.

Yorum Yaz